Interní newsletter: Pirátský newsletter 23/2020 (zpět)

Ahoj!
Je tu pátek a sním i váš oblíbený newsletter!
Skončilo hlasování PaRo, máme pro vás nové návody, informace z republikového předsednictva, republikového výboru i mediálního odboru.
Prostě je to nabité jako vždycky.
Čtěte dál a dozvíte se více! Nenechte si protéct informace mezi prsty!

Zprávy z republikového předsednictva

Republikové předsednictvo přijalo usnesení o návrhu restrukturalizace odborně-politických týmů jako základ pro další diskuzi. Návrh byl předložen k vnitrostranické diskuzi, ve které se také dozvíte o všech plánovaných schůzkách k tomuto tématu.

Bylo ukončeno hlasování o projektech v Participativním rozpočtování

Uspěl váš projekt? Kolik získal peněz? Které projekty se budou realizovat? To všechno se můžete dozvědět!

Zasedání republikového výboru

Zasedání republikového výboru proběhne v sobotu 6. 6. od 10:00 do 18:00 a je možné se vzdáleně připojit na mumble. Na programu je mnoho zajímavých témat od přípravy sněmovního programu přes restrukturalizaci odborné sekce strany, výběr vládního týmu či kulturu vnitřního prostředí a problematiku výběrových řízení až po debatu k pirátskému právu s členem rozhodčí komise.

Program:
10:00-10:20 - kontrola úkolů, 20 minut, Kristina K.
10:25-10:45 - strategie strany, 20 minut, Aleš K.
10:50-11:05 - podání stížnosti ke KK, 15 minut, Lukáš Blažej (s usnesením)
11:10-11:40 - příprava programu (PSP 2021), 30 minut, Janka a Dan L.
11:45-13:00 - oběd
13:00-14:15 - odborná sekce strany, 75 minut, Janka/Dan L./Jan B.
14:20-14:50 - výběr vládního týmu, 30 minut, Janka (uzavřené jednání)
14:55-15:40 - volební dohled (Praha), 45 minut, Jan B.
15:40-16:00 - přestávka
16:00-16:20 - kultura vnitřního prostředí/mediace/supervize, 20 minut, Ivan B.
16:25-17:10 - debata k pirátskému právu, 45 minut, Milan D.
17:15-18:00 - vyhláška - výběrová řížení, 20 minut, Jana K. + výběrová řízení: a) současná úprava, b) metodologie a realizace osobních výběrových řízení (praxe, standardy, komise a inzeráty), 25 minut, Vojtěch P.

Co komunikuje strana?

Proběhla mimořádná schůze iniciovaná poslaneckým klubem Pirátů a ODS, kde jsme vystavili účet vládě. Sněmovna poté přijala preventivní opatření pro další vlny pandemie. Řešili jsme nedostatečnou připravenost vlády, ohrožené skupiny lidí i netransparentní postupy. O moment týdne se postaral Mikuláš Ferjenčík, když se zastal kolegy Jana Lipavského při neoprávněném postupu Vojtěcha Filipa (KSČM), který chtěl cenzurovat jednání o Smartwings. Toho jsme rychle využili na sociálních sítích a získali několik titulek v médiích. Informujeme o ostudném prosazení novely zákona o skutečné evidenci majitelů firem, která je psaná na tělo premiérovi Babišovi. Olga Richterová se zasadila o záchranu malých lékáren a nemocnic. Druhým čtením prošel návrh Jana Pošváře na zákaz klecového chovu slepic - práva zvířat tradičně získávají pozornost na pirátských kanálech. Tým MO posílil nově na dobu kampaně Jan Borýsek (PPC) a snad trvale Jaromír Horký ze Zlínského kraje, který se nově stará o celostátní Instagram. Na Twitteru Ivana Bartoše jsme prolomili hranici 40 000 followerů, na jeho Instagramu jsme pak získali popkulturní referencí 4000 followerů za dva dny a zájem prvovoličů.

Report mediálního odboru

Mediální odbor nám přináší svůj report za měsíc květen.

Řekněme suchu NE!

Krajský expertní tým pro životní prostředí Pirátů v JmK spolu s poslancem Radkem Holomčíkem vás zvou na akci Řekněme suchu NE!, která se koná v sobotu 20. června v Brně.

Sucho se jednoznačně stává součástí našich životů. Každý den na něj někde narazíme. Doma i v práci se snažíme šetřit vodou. Obce a města omezují spotřebu vody. Kraje řeší, jak na sucho. Stát slibuje boj se suchem, jenže volí hlavně cestu stavby přehrad. Jenomže sucho je globální problém, který se týká miliard lidí. Jak dál?

Přijeďte si poslechnout řešení, která nabízí odborníci a odbornice z praxe. 2 stage, odborné a praktické příspěvky a přednášející z praxe jako Marek Lahoda, Petr Marada, Blanka Lednická, Vítek Rous, Hana Gabrielová, Jiří Lehejček nebo rektorka MENDELU Danuše Nerudová.

Vstup je zdarma, je však třeba se registrovat.

Vzdělávací vitrínka PO

Personální odbor vám přináší další várku návodů. Tentokrát pro vás máme hned dva!

Jak se vám líbí? Je něco, co byste doplnili? Pokud ano, kontaktujte jana.kolarikova@pirati.cz nebo marcela.sroubkova@pirati.cz.

Další kvíz je tu!

Personální odbor vám nedopřeje ani chvilku nudy.
Možná už se Ti to někdy stalo. Ráno vstaneš a broukáš si Helenku Vondráčkovou, pak u oběda naladíš něco ostřejšího - System of a Down a večer už ti tvůj gramec v hlavě posílá Káju. No, někdo by to mohl nazvat psychickým problémem. My si myslíme, že je to super příležitost udělat pěkný výsledek v dalším kvízu - tentokrát s hudebním tématem. Nikdo se nemusí bát, vyvážíme zaprášené s novým a zahraniční s naším malým rybníčkem. Takže… “koukej, se mnou si píseň broukej” a pojď si zahrát kvíz!

Kdy: čtvrtek 11. června od 20:00
Kde: https://jitsi.pirati.cz/kviz

Jediné, co potřebujete, je připojení na internet a Chrom v počítači (nebo staženou apku Jitsi meet).

Složte si tým, třeba z těch, co s Vámi zevlí na gauči a přihlašte ho rovnou v diskuzi této události.

Několik podmínek, aby vše dobře fungovalo:
Otevři si odkaz https://jitsi.pirati.cz/kviz v prohlížeči Chrome.
Ztlum si mikrofon.
Napiš název svého týmu v Jitsi (v pravo nahoře je tvoje ikonka).
A čekej. :)
Kvíz bude mít čtyři kola, před každým bude vložen do chatu formulář, kam budeš zaznamenávat svoje odpovědi.
Otázky uvidíš nasdílené na ploše Jitsi.
Po ukončení každého kola formulář neprodleně odešli. Projde kontrolou.
Po každém kole proběhne cca 15 minutová pauza, během které se zkontrolují výsledky.
Na začátku každého kola se dozvíš, jak správné odpovědi, tak i svoje body.
Po posledním kole vyhlásíme výsledky a vítěze.

Budeme se těšit a doufat, že systémy pošlapou, jak mají ;)

A je tu váš oblíbený borec na konec.

Dnešní borkyní na konec je kandidátka na senátorku z Příbrami Simona Luftová. Simona minulý týden vytvořila petici na podporu Veroniky Brožové, záchranářky, která se během koronakrize nebála ozvat a poslala otevřený dopis hejtmance Středočeského kraje kvůli nedostatku ochranných pomůcek pro záchranáře. Na základě otevřeného dopisu bylo podáno trestní oznámení, které Veroniku dehonestovalo a od té doby čelí tlaku médií. Veronika nakonec opustila svou pracovní pozici v záchranné službě.

Petici k dnešnímu dni podepsalo víc než 2600 lidí. Přidejte se se svým podpisem i vy!

Za Personální odbor Pirátů

Jana Koláříková