Interní newsletter: Pirátský newsletter 22/2020 (zpět)

Ahoj!

Stále se něco děje. Všichni něco chceme, všichni něco máme. Aktuálně před sebou máme například možnosti zapojení se do Zahraničního odboru, další vychytaný online kvíz, finální hlasování o logu Pirkempu a tak dál. Do 2. července máte ještě šanci podpořit některé projekty v PaRo, využijte jí!

"Když chci mít, musím chtít,
nemám víc, než můžu chtít,
nechci víc, než můžu mít,
nechci moc, jen mít, co chtít."

Co se aktuálně chce, co se zdá, že by se mohlo mít, to vše je níže.

PaRo

Poslední šance hlasovat v participativnímu rozpočtování!
Který projekt podpoříte?
Každý má tři hlasy, komu je dáte vy?

 

Republikové předsednictvo prochází supervizí

Předtím, než něco člověk vypustí do světa, měl by vědět, co to vlastně je. A tak testujeme. Někdy i na sobě. Tentokrát se testuje na Republikovém předsednictvu, a to supervize. A jaké jsou výsledky? Je supervize blbost? Není to k ničemu? Nebo produkuje zázraky na počkání?

"Skupinová supervize nám poskytla 'bezpečný prostor', ve kterém jsme mohli naplno využít společný čas při diskuzi řízené supervizorem. Hned na začátku byla vyjasněna pravidla a postup supervize a také byl vyčleněn dostatečný prostor pro dotazy, aby se všichni supervidovaní cítili příjemně a věděli 'do čeho jdou'. Pokračovali jsme pojmenováním zásadních témat, která chtějí členové týmu v rámci supervize probrat a společně jsme vybrali ta, která budeme řešit na aktuálním setkání. Pro naší konkrétní supervizi bylo velmi podstatné, že jsme si v rámci týmu dali čas jen 'pro sebe', odložili jsme telefony a naslouchali jsme si. Přidanou hodnotou byla možnost se navzájem více poznat a pochopit motivace ostatních členů týmu, na což v běžném každodenním shonu není čas. Díky skvěle vedené diskuzi jsme často byli schopni sami najít řešení toho, co bychom rádi změnili/zlepšili. Přenesení do praxe už je nyní na nás a jelikož první setkání hodnotíme jako mimořádně přínosné, už plánujeme další termín."

Testování tedy zatím hodnotíme kladně. Možná se brzy objeví supervize i ve Vaší blízkosti.

 

Vzdělávací okénko

A co že ta supervize vlastně je? To si připomene dnes ve Vzdělávacím okénku PO.

"Cílem supervize je vyšší uspokojení z práce, zvýšení její efektivity a kvality a v neposlední řadě předcházení profesnímu vyhoření. Supervize pomáhá supervidovaným vyrovnat se s pracovním stresem a poskytuje obranu proti syndromu vyhoření, zajišťuje reflexi a zpracování emočních a vztahových aspektů, rozvoj osobnosti, posilování autonomie a sebevědomí."

A co víc, pokud Vás supervize zajímá a chcete se jí zúčastnit, můžeme se domluvit. Stačí se ozvat vedoucí PO nebo její asistentce, neboť vytvářet si lepší prostředí má vždy smysl.

 

Co se děje v MO?

Týden MO z pohledu MO:

"V úterý jsme uspořádali tiskovou konferenci před začátkem pravidelné schůze Sněmovny, kde se poslanci Pirátů vyjádřili ke kompenzačním programu, který zasahuje do rozpočtů samospráv, k volbě do mediálních rad nebo k zákonu o urychlení výstavby.

V úterý Sněmovna schválila návrh Tomáše Vymazala na spojení projednání novel zákonů o návykových látkách navržených Ministerstvem zdravotnictví a Piráty, čímž se regulace samopěstování konopí dostává z archivu zapadnutých návrhů.

Ivan Bartoš v úterý avizoval zapojení Pirátů do přípravy nového stavebního zákona navrženého MMR, aby splňoval principy digitalizace a transparentnosti.

U příležitostí čtvrteční mimořádné schůze jsme uspořádali tiskovou konferenci na téma účtu vládě za období pandemie.

František Navrkal upozornil na pondělní program vlády, kde se opět objevil návrh na změny v evidenci majitelů, který nahrává skrytí Babišova střetu zájmů.

V pondělí proběhlo spuštění webu k postupnému otevírání škol.

Na sociálních sítích jsme odstartovali sérii Humans of Piráti, kterou bude možné sledovat každý týden až do krajských voleb.

Velkou pozornost získalo video s reakcí Ivana Bartoše na žoviální vystoupení Andreje Babiše ve Sněmovně, které oslovilo kolem 1 milionu uživatelů.

Vysokou popularitu si získává seriál Politické hejtíčky, jejichž posledním hostem byl předseda Pirátů."

 

News z EParlamentu

Europarlament žije. Jak a čím? To zjistíte v newsletteru z Evropského parlamentu.

 

Finální kolo hlasování o logu Pirátského kempu

Zdá se, že jsme našli logo kempu. Tedy přesněji pět log. Nicméně kemp je jen jeden, a tak nás čeká rozstřel. Do 4. června do 18:50 probíhá druhé kolo hlasování, které rozhodne o tom, které logo bude to pravé. Jedete na kemp? Teď je ten čas rohodnout o tom, co to vlastně budete mít třeba i na kempovém tričku.

 

Letní projekty a možnosti zapojení v ZO

Chtěli jste vždycky dělat svodky zahraničních událostí a přitom se toho spoustu naučit? Nebo přispět k přípravě čistě digitální konference o aktuálních problémech? Tak právě teď a tady to na Vás čeká. Koukněte sem do vlákna a přihlašte se pak vedoucímu ZO na david.wagner@pirati.cz. Něco se najde pro každého.

 

Chceme spolupracovat s Progressive International?

Na mezinárodní politické scéně se objevil nový progresivní/liberální subjekt Progressive International. Zahraniční odbor zahájil diskuzi o tom, jak a jestli vůbec na to nějak reagovat. Máte názory? Chcete vědět o co vůbec jde? Můžete se vyjadřovat!

 

Online kvíz: Fobi speciál - Kdo co řekl?

Co slovo to perla! A ani se to nemusí rýmovat, na příští týden chystáme pekelně zábavnou sodu pro tvoji mozkovnu - přísloví, pranostiky, citáty a výroky slavných! Že nevíš, co řekla tehdy roce 1992 princezna Diana Charlesovi o páté u čaje? No, to neva. Hlavně, když víš, že Medardova kápě, 40 dní kape! A kdo to neumí, tak se to doučí, protože ve stáří, jako když najdeš :).

Návod, jak se online kvízu zúčastnit je přímo v události.

Tak na slyšenou v pátek 5. června od 20:00 na Jitsi.

 

Borec na konec

A je tu konec a s ním borec Martin Arden.

Martin Arden je pro to, co dělá, známý především u pražských a nyní i středočeských Pirátů. Pokud se v srdci Čech zeptáte Piráta, zda někdo pravidelně dělá nějakou humanitární pomoc s velkým společenským dopadem, zřejmě se setkáte se jménem Martina. Martin totiž pravidelně organizuje takzvané guláše pro potřebné. Na různých místech v Praze společně s týmem dalších skvělých Pirátů a Pirátek rozdává jídlo lidem bez domova.

Posledních několik měsíců Martin také usilovně pracuje na založení Nadačního fondu humanitární pomoci, který bude určen pro potravinovou, nepotravinovou a poradenskou pomoc.

Pokud by se měl člověk zamyslet nad tím, co vlastně vystihuje Martina, zřejmě by řekl, že má Martin především rád lidi. Možná právě proto lidem pomáhá, a to ať už se jedná o bývalé vězně, kteří se snaží zapojit zpět do společnosti, nemajetné rodiny nebo lidi bez domova. Martin nikdy nedělal rozdíly a vždy se snaží v lidech vidět to dobré.

Mimo tuto humanitární činnost je Martin také knězem, učitelem francouzštiny pro Lékaře bez hranic, misionářem a v neposlední řadě prostě dobrým člověkem.

Díky Martine za to, že jsi.

 

Za Personální odbor Pirátů

Adéla Hradilová
asistentka vedoucí Personálního odboru
tel.: +420 608 517 171
mail: adela.hradilova@pirati.cz