Resortní tým Zemědělství: Aktuální informace z RT Zemědělství (duben, květen) (zpět)

Milé pirátky a piráti,

právě Vám dorazil osmý newsletter z resortního týmu zemědělství.

Pozn.: newsletter rozesíláme přes nalodeni.pirati.cz. Je třeba se na stránkách zaregistrovat (pokud už jste to ještě neudělali). Pokud chcete, aby vám náš newsletter chodil trvale, zaškrtněte zájem o zemědělství. Chcete-li se naopak z jeho odběru odhlásit, výběr zemědělství zrušte.

 

Hlídáme tok dotací v zemědělství

Ministerstvo zemědělství oznámilo, že získalo další 4,3 miliardy korun pro zemědělce a potravináře, kterými chce posílit potravinovou soběstačnost ČR. Zveřejněná pravidla rozdělování peněz a způsob jejich projednání vzbuzují řadu otázek i nelibost řady zemědělských organizací. Piráti se pozastavují například nad kritérii pro příjem dotací, mezi nimiž je podmínka exportování. Kromě toho došlo i na razantní přehodnocení míry podpory pro začínající nebo ekologické zemědělce. S řadou dotazů se proto obrátili na ministra zemědělství Miroslava Tomana v písemné interpelaci.

 

Vybudování přehrad sucho nevyřeší

Pirát, hydrolog a environmentalista Vít Rous upozorňuje na nekoncepčnost vládní politiky a prosazování budování velkých vodních nádrží. Nádrže jsou důležité pro zásobování lidí, ale pro krajinu nic pozitivního nepřinesou. Proto je důležité se podívat, jaké další možnosti pro zadržení vody máme a jak jsou významné.

 

Dvojí kvalita jde znovu do druhého čtení

Problematika takzvané dvojí kvality potravin se vrací do druhého sněmovního čtení. Vláda chce v novele zákona o potravinách zakázat prodej potravin rozdílného složení v podobných obalech. My navrhujeme přesunout odpovědnost za kvalitu a bezpečnost potravinářského výrobku přímo na výrobce nebo dovozce na unijní trh.

Dále se bude řešit také pozměňovací návrh, který má který má od roku 2021 zavést závazný podíl potravin původem z České republiky na tuzemském trhu. Pro příští rok má závazný podíl představovat 55 procent. V každém dalším roce až do roku 2027 se má o pět procentních bodů zvyšovat. V roce 2027 by tak tento podíl měl představovat 85 procent. Týkat se to má potravin splňujících kritéria pro uvádění na trh s označením slovy „česká potravina". Právě tento návrh se bude muset podle nás ještě dopracovat. Radek Holomčík bude požadovat, aby vláda podpořila zřizovatele, kteří budou vařit z českých potravin ve školách nebo v nemocnicích. „Abychom se spíše, než na soukromé obchody zaměřili na veřejné stravování," říká Radek.

 

Diskutovali jsme nad novelou zákona na ochranu zvířat

Pirátský poslanec a člen zemědělského výboru Jan Pošvář navštívil záchrannou stanici Penthea, kde diskutoval nad novelou zákona na ochranu zvířat, kterou teď projednává ve Sněmovně. Původní vládní novela byla málo ambiciózní a neřešila některé zásadní otázky. Na Zemědělský výbor před druhým čtením zákona jsme proto sami předkládali několik pozměňovacích návrhů, jako např. zrušení klecových chovů slepic, zrušení výjimek pro zákaz vazného ustájení nebo zamezení mrzačení křídel ptáků. Vládní poslanci ve výboru ale podpořili jen malý zlomek z těchto a dalších pozměňovacích návrhů. Zásadní změnu by měl přinést zákaz drezury volně žijících druhů zvířat v cirkusech a jiných podobných zařízení. Právě tento návrh vyvolal obavy, jestli by nemohl ohrozit činnost záchranných stanic.

 

Na čem pracujeme?

Nejaktuálnější jsou momentálně práce na pozměňovacích návrzích k novelám zákona o ochraně zvířat před týráním, novele vodního zákona, zákona o osivech a o pozemkových úpravách. Připomínkujeme i chystanou novelu mysliveckého zákona a ústavního zákona na ochranu vody.

Mimo legislativní práce připravujeme koncept krajinného plánování, řešíme decentralizaci distribučních sítí v potravinářství (tedy podporu alternativ vůči nadnárodním supermarketům) a připravujeme se na mimořádně těžký a důležitý střet při pokusech ministerstva novelizovat zákon o významné tržní síle. Připravujeme také plán obnovy zemědělství a zvládnutí sucha a nedostatku vody.

Mějte se krásně a ať se vám v těchto těžkých dnech daří!

Za RT Zemědělství Martin Huňady

 

Martin HUŇADY

martin.hunady@pirati.cz

+420 732 251 216