Resortní tým informatika: květen 2020 (zpět)

Ahoj příznivci pirátské informatiky,

Posíláme vám pravidelný, tentokrát májový, newsletter.

Obsah

  • Praha 3 a OM zveřejňují dotační SW
  • Pozvánka na online událost Veřejné zakázky: Co vláda chystá?
  • Program 2021
  • Setkávání RT, KET, členů a příznivců
  • Rámcové dohody MVČR: VMware
  • Zveřejnění anonymizovaných dat pro vědecké účely
  • Zveřejnění koronavirového modelu
  • Akční plán OS - aktualizace

 

Praha 3 a OM zveřejňují dotační SW

Za spolupráce MČ Praha 3 a spolku Otevřená města byl publikován program na správu dotací. Program po pirátské aktualizaci zautomatizoval práci několika úředníků nezbytných k obsluze systému dotací a zbavil úřad každoroční skříně plné papírů. Úředníci nyní budou moci vykonávat práci, která bude mít smysl a nebudou jen poslíčky s kupami papírů. O tomto úspěchu psal také server lupa.cz.

 

Pozvánka na online událost Veřejné zakázky: Co vláda chystá?

Vláda chtěla novelu zákona o zadávání veřejných zakázek protlačit narychlo v režimu legislativní nouze. Tomu se naštěstí podařilo zabránit a bude se projednávat ve standardním režimu. Co vláda navrhuje a jaké výhrady proti tomu mají Piráti popíše v živém streamu Ondřej Profant. Stream proběhne v pondělí 25.5. od 18:00, na jitsi a FB, událost zde.

 

Program 2021

Zahájili jsme přípravu základních programových tezí pro sněmovní volby 2021. Klíčovým bodem programu pro oblast informatiky má být Chytrý stát, který je řízen daty, je schopný vás upozornit o úkonech, které musíte učinit a nechce po vás zbytečně údaje dvakrát.
Pod tento bot také spadají digitální samosprávy - stát by měl podpořit digitalizaci obcí a krajů a zajistit centralizované, modulární platformy pro agendy v přenesené působnosti.
Dále se chceme intenzivně věnovat třeba kyberbezpečnosti. Zápis z programové schůze RT Informatika + KETů naleznete na Fóru.

 

Setkávání RT, KET, členů a příznivců

Proběhlo neformální setkání širší členské základny, která se zajímá o informatiku. Byla zdůrazněna potřeba komunikace mezi jednotlivými KETy, stejně tak mezi KETy a RT Informatika. Tato komunikace je klíčová pro sdílení zkušeností a pro efektivnější prosazování Pirátského programu. Požádali jsme také KETy, aby posílali (byť jen velmi stručné) zprávy o své činnosti, aby RT mohl činnost KETů koordinovat a případně i doporučovat kontakty či tipy na řešení daných problémů.
Tato setkání budou nadále pokračovat. Zápis opět naleznete na Fóru.

 

Rámcové dohody MVČR: VMware

Upozornili jsme na praktiku MVČR, která křiví tržní prostředí. Jde o rámcové dohody se společností VMware, které tento produkt neférově zvýhodňují oproti konkurenci, která je často levnější či vhodnější. Ministerstvo má navíc uzavřené další rámcové dohody na produkty např. Microsoftu, u kterých je stejný problém. Více informací se dočtete na blogu.

 

Zveřejnění anonymizovaných dat pro vědecké účely

Na jednání Sněmovny jsme chtěli zařadit mimořádný bod k poskytování informací a dat o koronavirové epidemii v ČR. Žádáme, aby data byla poskytována vědcům, stejně jako se tomu děje v zahraničí - na Slovensku, ve Velké Británii či ve Švýcarsku. Důvody, proč je poskytování informací žádoucí, shrnuje Pirátka Olga Richterová na svém blogu.
Zařazení bodu však nebylo přijato. Piráti proto odeslali žádost o poskytnutí informací, zejména anonymizovaných dat. Znění žádosti naleznete zde.

 

Zveřejnění koronavirového modelu

Ondřej Profant také už 4.4. dopisem požádal ÚZIS o zveřejnění pandemického modelu. Částečného zveřejnění jsme se dočkali až o více než měsíc později, poskytnutý dokument je k dispozici zde. Jde však pouze o hrubou informaci s grafy, které popisují základ epidemiologického modelu. Konkrétní data pro vědce stále chybí.

 

Napadají vás další důležitá témata, kterým bychom se měli věnovat? Ozvěte se nám.
Důležité pirátské výsledky z oblasti informatiky najdete průběžně aktualizované na stránce www.pirati.cz/vysledky. Aktuální novinky, komentáře a reporty z oblasti informatiky můžete sledovat na blogu poslance Ondřeje Profanta. Zápisy z rezortního týmu jsou zveřejňovány na Pirátském fóru.
V případě zájmu o spolupráci, konzultaci, žádost o radu v oblasti IT či členství v rezortním týmu nám neváhejte napsat.

Za rezortní tým informatiky
Ondřej Profant, poslanec PSP ČR, vedoucí rezortního týmu
Dan Kolář, asistent Ondřeje Profanta, tajemník rezortního týmu
Bára Soukupová, egovernment specialistka klubu Pirátů

Vizí Pirátů je svobodná, vzdělaná a digitálně propojená společnost.