Interní newsletter: Pirátský newsletter 21/2020 (zpět)

Ahoj!
Přinášíme vám pravidelnou dávku nových informací o důležitém dění, právě probíhajících hlasováních a dalších novinkách, které je dobré vědět.
Máme pro vás informace týkající se supervize a mediace, bylo vyhlášeno hlasování o Participativním rozpočtu, čeká nás online debata k veřejným zakázkám... Prostě je to nabité jako vždycky.
Čtěte dál, buďte informovaní!

PaRo

Bylo zahájeno hlasování k participativnímu rozpočtování.
Který projekt podpoříte?
Každý má tři hlasy, komu je dáte vy?

 

Jednání o odvolání Jana Nováka z KK

Bylo zahájeno jednání o odvolání Jana Nováka z Kontrolní komise.

 

Přezkum rozhodnutí KF Praha

Podporu pro rozeslání získal podnět o zrušení změny povolební strategie.

 

Podpora obcí a měst v časech korona-krize

Vážení zastupitelé v exekutivních funkcích,
chceme Vám zajistit podporu v těžkých dobách, které nás čekají. Prvním krokem je sebrání inspirace a příkladů dobré praxe, protože víme, že kus práce, která může být pro mnohé velmi insPirativní, jste už udělali.

Proto moc prosíme o zodpovězení těchto otázek:
- Jaká opatření a podporu jste už ve vaší obci udělali?
- Co budou vaše další kroky?
- Jak na vaši obec krize dopadá?
- Jaký očekáváte vývoj a jaké vidíte potenciální problémy budoucna?

Pro jednodušší zpracování odpovědí můžete využít následující formulář.
Předem moc děkujeme za odpovědi!

 

Vzdělávací okénko PO

Každý týden nový návod. Tentokrát rovnou dva návody.
Supervize je jako chodit s odpadkovým košem. Děláte-li to pravidelně, pomůže to celému týmu. Neděláte-li to, odpadky se hromadí, a po čase mohou začít mírně zapáchat. Pokud neděláte ani intervizi (pravidelný pokec, neformální vztahy), z koše páchne nesnesitelně. Pravidelný úklid svědčí domácnosti i vztahům.

 

Mediace je dobrovolné řešení sporů za pomoci třetí nezávislé osoby – mediátora.

 

Zprávy z RV

Republikový výbor připomíná, že krajská předsednictva mají předkládat finální kandidátní listiny a jednotlivé volební programy do krajských a senátních voleb. Stejně tak i smlouvy o volební spolupráci a další volební oznámení (dle volebního řádu), a to do podatelny volebních oznámení v Redmine.

 

Personální odbor má pro vás další on-line kvíz!

Doma už tolik nesedíte, my víme, ale zase na naše online kvízy jste si docela zvykli, že? Tentokrát posíláme další pecku - SERIÁLY! Možná, že konečně zúročíte ty dva díly denně k obědu. Což?

Kdy: čtvrtek 28. května od 20:00
Kde: jitsi.pirati.cz/kviz

Jediné, co potřebujete je připojení k internetu a Chrom v počítači (nebo staženou apku Jitsi meet).
Složte si tým, třeba z těch, co s Vámi zevlí na gauči a přihlašte ho rovnou v diskuzi této události.

Několik podmínek, aby vše dobře fungovalo:
Otevři si odkaz https://jitsi.pirati.cz/kviz v prohlížeči Chrome.
Ztlum si mikrofon.
Napiš název svého týmu v Jitsi (v pravo nahoře je tvoje ikonka).
A čekej :)
Kvíz bude mít čtyři kola. Před každým bude vložen do chatu formulář, kam budeš zaznamenávat svoje odpovědi.
Otázky uvidíš nasdílené na ploše Jitsi.
Po ukončení každého kola formulář neprodleně odešli, projde kontrolou.
Po každém kole proběhne cca 15 minutová pauza, během které se zkontrolují výsledky.
Na začátku každého kola se dozvíš, jak správné odpovědi, tak i svoje body.
Po posledním kole vyhlásíme výsledky a vítěze.

Budeme se těšit a doufat, že systémy pošlapou, jak mají ;)

 

Hledá se logo pro Pirátský kemp!

Asi už víte, že Personální odbor pro vás připravuje letní kemp.
Byla spuštěna anketa o nejlepší logo našeho kempu.
Zahlasuj - vyjádři svůj názor!

 

Zprávy z MO

Co se to tu děje?

Na sklonku týdne plnila titulky online médií informace o tom, že se Pirátům společně s ODS podařilo vyvolat mimořádnou schůzi ve Sněmovně s cílem řešit další kroky vlády v pandemii, řešit situaci ohrožených skupin občanů a vystavit vládě účet za období restriktivních opatření.

Dokončili jsme design a kódování webových šablon pro krajské weby, s jejichž nasazováním bude v budoucích týdnech asistovat Technický odbor.

ČNB potvrdila, že návrh prosazený Piráty neporušuje bankovní tajemství.

Ivanovi vyšel krásný rozhovor v Deníku N.

Olga hovořila o chytré karanténě a dalších opatřeních proti koronaviru na ČT.

Na sociálních sítích sklízí úspěch náš seriál Politické hejtíčky.

Dostalo se i na kraje a Evropský parlament.

 

On-line debata k veřejným zakázkám

Zajímají tě veřejné zakázky? Vláda chtěla novelu zákona o zadávání veřejných zakázek protlačit narychlo v režimu legislativní nouze. Tomu se naštěstí podařilo zabránit, a novela se bude projednávat ve standardním režimu. Co vláda navrhuje a jaké výhrady proti tomu mají Piráti popíše v živém streamu Ondřej Profant.

Řeč bude nejen o vládní novele, ale i o celkové problematice veřejných zakázek od ministerstev po obce, a o tom, jak zakázky (ne)zadávat.

Již v pondělí 25. 5. 2020 v 18:00.

 

Pozvánka na Piratecon ke Zdravotnictví

Piratecon proběhne v sobotu 11. 7. 2020 od 10h.

SAVE THE DATE!!

Jménem gesčního poslance pro zdravotnictví, Petra Třešňáka, Vás zvu na Piratecon ke zdravotnictví, který se uskuteční v pražském PiCe (Na Moráni 360/3, naproti Ministerstvu zdravotnictví ;) ), a to v sobotu 11. 7. od 10h.

Cílem je proškolit naše krajské kandidáty na zdravotnictví, předat jim poznatky z praxe o fungování krajů a zdravotnictví. Samozřejmě bude čas probrat i další věci, nicméně program s konkrétními tématy se zatím ladí. Rádi bychom připravili i online přenos, ale v té době už se snad budeme moci sejít i fyzicky všichni.
Pokud máte zájem, poznačte si toto datum, pozvánku vám zašleme co nejdříve.

 

Okénko korona štábu

Piráti během korona-krize spolupracovali s mnoha nezávislými odborníky. S koncem intenzivního setkávání Ústředního krizového štábu a ekonomického týmu při něm nastal čas poděkovat alespoň jednomu z nich. Filip Matějka jakožto nezávislý ekonom z CERGE, mezinárodně uznávaný a oceňovaný, reprezentoval Piráty a STAN a účastnil se i intenzivních jednání pirátského krizového korona týmu a finančního týmu. V bezplatných konzultacích pro vládu strávil dva měsíce plného pracovního nasazení, a z toho s námi strávil v součtu desítky hodin interních porad. Díky moc, Filipe, takové nasazení se jen tak nevidí! Cílem samozřejmě je, abychom dělali politiku založenou na faktech a datech.

 

A je tu váš oblíbený borec na konec.

Dnešním borcem na konec se stává Vojtěch Franta.

Vojta vystudoval Fakultu architektury na ČVUT a během studia si rozšířil své obzory i o pobyt na univerzitě v Lisabonu. Jeho srdce pro kvalitní veřejný prostor i nadále plesá v rámci odborné rady Kanceláře architektury města Karlovy Vary.

Kromě architektury má rád hudbu, různé rozvojové vize a motivování ostatních k jejich realizaci. Rád by cestoval a současně naplňoval ideje udržitelného rozvoje. Když se ze studií a cest vrátil do Mariánských Lázní, spoluzaložil spolek Švihák, se kterým se stále snaží (a že se jim to daří!) oživit město, zkvalitnit jeho veřejný prostor a rozvíjet v něm kulturu. V roce 2014 byl Vojta spolu s dalšími Piráty zvolen do zastupitelstva a stal se prvním Pirátským starostou v historii Česka (už za to by si zasloužil být borcem). O dva roky později zamířil o patro výše a stal se krajským zastupitelem, který má na hrbu lázeňství a cestovní ruch. V klidových dobách se mu povedlo zapsat Krušnohoří na seznam UNESCO, lázeňská města dovedl před stejný zápis a obnovil činnost Výzkumného balneologického institutu - Institutu lázeňství a balneologie (což je po hříchu jediná vědecká instituce v Karlovarském kraji).

Během pandemie se snaží aktivně donutit kraj a vládu, aby nezapomínala na oblast cestovního ruchu, a zejména na lázeňství, kterému by rád vdechnul moderní tvář. Také proto se snaží přimět ministry i obce a kraje, ke společnému postupu. A také by rád, kdyby se o prospěšnosti pramenů a přírody lázeňského kraje přesvědčilo co nejvíce tuzemských hostí.

Letos se o prodloužení své krajské mise bude pokoušet z druhého místa krajské kandidátky. Doufáme, že se mu povede i nadále všechny přesvědčovat, že svět (a Karlovarský kraj obzvlášť) může být lepší místo k životu.

Vojto, jsi borec!

 



Za Personální odbor Pirátů

Jana Koláříková
vedoucí Personálního odboru
tel.: +420 770 113 643
mail: jana.kolarikova@pirati.cz