Interní newsletter: Pirátský newsletter 20/2020 (zpět)

Ahoj!
Přinášíme vám pravidelnou dávku nových informací o důležitém dění, právě probíhajících hlasováních a dalších novinkách, které je dobré vědět.
Začalo druhé kolo hlasování o mediálním odboru, máme report sociálních sítí, zahraniční odbor plánuje další akce, personální odbor má pro vás další návody... Prostě je to nabité jako vždycky.
Čtěte dál, buďte informovaní!

Volba vedoucího MO

Bylo zahájeno druhé kolo hlasování o vedoucím mediálního odboru.
Do druhého kola postoupil Mikuláš Ferjenčík a Ondřej Klimeš.
Hlasování potrvá do pondělí 18.5. a pomyslná urna bude uzavřena ve 22:30.

Před vlastním hlasováním doporučujeme naplnit deminimum a zjistit si o kandidátech co nejvíce.
V tom vám pomůže jednací vlákno na fóru a medailonky kandidátů.

Šťastnou ruku při volbě!

 

Report - sociální sítě

Honza Vrobel z mediálního odboru zaslal report zaměřený na sociální sítě.
Personální odbor vytvořil na Mraku složku "Reporty MO", kam bude do budoucna nahrávat i další podobné dokumenty.
Honzovi moc děkujeme za zpracování!

 

Zahraniční odbor má pro vás další možnosti zapojení!

Zahraniční odbor pro vás připravil několik dalších akcí a možností zapojení.
Více čtěte ve vláknu na fóru.

 

Pirátský institut

Republikový výbor odhlasoval, že pirátský institut bude formálně ústavem. Nyní vzniká pracovní tým na přípravu zakládajících dokumentů institutu a návrhy nezbytných úprav vnitrostranických předpisů. V usnesení výbor schválil také to, že institut bude fungovat transparentně, bude splňovat podmínky pro státní financování politických institutů a ve své činnosti bude vycházet z principů mezinárodního pirátského hnutí v kontextu české a evropské politické reality. Jeho činnost se kromě publikační a analytické činnosti zaměří také na organizaci diskuzí, panelů a vzdělávacích a kulturních událostí. Ve své činnosti se bude zaměřovat spíše na dlouhodobé společenské otázky a problémy.

Celostátní forum bude mít kontrolu nad směřováním institutu (například formou volby členů správního orgánu institutu). Institut bude obsahovat participativní mechanismy pro zapojení zájemců z řad členů, příznivců i veřejnosti. Nicméně odborné a provozní vedení institutu nebude voleno či jmenováno politickými orgány přímo, ale na základě výběrového řízení. Také funkční období vedení institutu bude rozdílné (delší) od období orgánů vedení strany. Zachová se ovšem vliv kontrolního orgánu strany, neboť bude moci kontrolovat činnost a dokumenty institutu, případně jmenovat kontrolní orgán institutu.

Každý kraj by měl dodat nominanta (každý kraj nejvýše jednoho, přičemž již v této fázi se může více krajů domluvit na společné nominaci) do neděle 17. 5. 24.00.
V některých krajích běží samostatná jednání, v jiných nikoli.
Věnujte, prosím, pozornost vláknu na fóru, navrhujte, popř. se sami přihlaste.

 

Reforma odborné sekce strany

Stále probíhá sběr podnětů pro plánovanou reformu "odborné sekce strany", zapojte se také!

 

Vzdělávací vitrínka PO

Máme tu pro vás další návod, protože informací není nikdy dost!
Tentokrát pro vás máme návod na svolání krajské schůze. Ten se totiž hodí vždycky!
Současně stále hledáme lidi k vytváření a připomínkování dalších návodů.
Pokud se chcete zapojit, kontaktujte marcela.sroubkova@pirati.cz.
Pokud už jste se zapojili, moc děkujeme!

 

Co se děje v mediálním odboru

Mediální odbor jako každý týden i tento komunikoval desítky agend prostřednictvím tiskových zpráv, konferencí i v onlinu na sociálních sítích a zároveň pracoval na řadě svých dlouhodobých projektů týkajících se artefaktů i webových prezentací.

Mezi highlighty komunikace i práce Sněmovny patří zabránění korupčním dírám v zákonu o veřejných zakázkách, ocenění Zákon roku pro digitální ústavu, kterou si převzal i Ivan Bartoš za dvouletou špičkovou práci nejen pirátského týmu. V rámci životního prostředí jsme komunikovali odpadovou legislativu i zadržování vody v krajině. Garančním výborem Sněmovny prošel návrh na povinné využívání elektronického stavebního deníku a právo žen nepřechylovat svá příjmení, tedy úspěchy pro Ondřeje Profanta a Ondřeje Polanského. Na samém sklonku týdne jsme pak poslali výzvu ministrovi školství Plagovi, aby poskytl školám a učitelům větší podporu s ohledem na důsledky koronakrize.

 

Co se děje v Personálním odboru

Aktuality z Personálního odboru naleznete každý měsíc na wiki v informačním okénku.

Momentálně pracujeme na:

- popisu procesů a rolí v odboru
Je potřeba konkrétně popsat, kdo se čím zabývá, jakým způsobem vykonává činnost a jakým způsobem jsou nastaveny procesy v odboru. Momentálně máme kompletně popsanou roli koordinátora a máme zpracovaný manuál pro nové koordinátory. Pokračujeme v popisu dalších rolí.

- koncepci pro stáže
První kolo interních stáží proběhlo ještě před koronou, uskutečnilo se vyhodnocení, a na jeho základě vylepšujeme tento proces.

- dlouhodobém řešení konfliktů ve straně
Ve spolupráci s pracovní skupinou a externisty pracujeme na komplexním řešení. Cílem je, aby každý člen věděl, jak má postupovat v případě jakéhokoli problému. Dlouhodobým cílem je koncepce zahrnující vzdělávání, podporu, supervizi a mediaci.

- výběrových řízeních
Ta je totiž nutné dělat i v této době. Máme koncepci vzdálených assessmentů a pohovorů a jsme schopni udělat distanční výběrové řízení splňující všechny náležitosti v patřičné kvalitě.

- návodech
Cílem je vytvořit přehledný souhrn oštítkovaných návodů a usnadnit tak členům orientaci v nich - všechno na jednom místě.

- Nalodění
Pro jednodušší zapojení se spolupracujeme s Technickým odborem na vylepšení systému Nalodění, které je funkčnější a brzy bude i hezčí.

- připravujeme Pirátský letní kemp

- pořádámě vědomostní kvízy online

- připravujeme se na okrskové volební komise a všechno, co s nimi souvisí

 

Ankety

Administrativní odbor vás chce upozornit na následující ankety:

 

Pokud chcete ankety sledovat, nezapomeňte si zaškrtnout sledování vlákna s anketami na fóru.

 

A je tu váš oblíbený borec na konec.

Dnešním borcem na konec se stává Zuzana Petrůvová.

Zuzka studovala na Právnické fakultě UK, také na Háskoli Íslands a na UCD College Dublin díky programu Erasmus+.
Ve svém volném čase se podílí na univerzitním projektu Street Law, v rámci kterého učí středoškolské studenty právo.

Baví ji sport, zejména hiking a tenis. Zajímá se o historii, a proto navštívila už většinu hradů a zámků v ČR. Její nejoblíbenější památkou však zůstává Skalní hrad Sloup, kde stále provází jako průvodkyně. Nejvíc ze všeho ale miluje (low cost) cestování, zejména po severských zemích. Zamilovala si Island a Faerské ostrovy. V budoucnu by se chtěla podívat na Špicberky.

Dříve Zuzka pracovala jako koordinátor pro Středočeský kraj (v dobách, když to ještě nebylo cool). Poté se dlouho zapojovala jako dobrovolník a pomáhala s kampaní do Poslanecké sněmovny a s Eurokampaní. Po studiích se jí splnil sen vrátit se k Pirátům naplno a nedávno se stala koordinátorkou pro Ústecký kraj. Pustila se do toho opravdu s vervou. Pro Ústecké Piráty organizuje velké množství školení a přichází se spoustou skvělých nápadů, které posouvají kupředu celé krajské sdružení.

Doufáme, že jí chuť, zapálení pro věc i nadšení dlouho vydrží!
Zuzko, jsi borec!

 



Za Personální odbor Pirátů

Jana Koláříková
vedoucí Personálního odboru
tel.: +420 770 113 643
mail: jana.kolarikova@pirati.cz