Resortní tým Práce a sociální věci: Co se děje ve Sněmovně (a nejen tam). Březen - duben / 2020, část 2. (zpět)

Milé pirátstvo a příznivci,

informace dostáváte krátce po sobě, ale přesto rozdělené.

To rozdělení odráží částečně i vývoj situace - po počátečním chaotickém a překotném řešení akutních problémů se postupně snažíme dostat věci do nějakého řádu a prosazovat koncepčnější a organizovanější přístup.

Velkými tématy posledních týdnů byla přítomnost otců u porodů, fungování sociálních služeb v průběhu krize i po ní, problematika testování nebo aktivity podezřelých e-shopů, které na krizi chtěly profitovat. S kolegy z řad pirátských poslanců jsme také představili plán Budoucnost řešíme teď, jehož cílem je nastavení priorit pro příští období (měsíce i roky) tak, abychom jednak zvládli návrat "do normálu", a navíc abychom nebyli zaskočeni v případě návratu epidemie (nebo vypuknutí jiné, obdobné krize). Olga se rovněž intenzivně věnuje komunikaci s týmy vědců, kteří se zabývají právě dopady krize a snaží se definovat možné scénáře dalšího vývoje, z nichž potom právě bude možné formulovat i doporučení a postupy pro realizaci potřebných změn ve fungování zdravotnictví, ekonomiky, sociální oblasti a dalších. (podílejí na vývoji modelů k porovnání dopadů opatření proti šíření koronaviru.

Organizačně: newsletter zasíláme přes nalodeni.pirati.cz. V případě zájmu tam najdete i starší newslettery. Na dané stránce se můžete zaregistrovat, pokud chcete, aby vám newsletter chodil trvale (zaškrtněte zájem o soc. problematiku), nebo odhlásit, pokud o něj přestanete stát.
____________________________________________________________________________________________________

Přítomnost otců u porodů a jiné návštěvy v nemocnicích

Doprovod u porodů
10.3. ministerstvo zdravotnictví spolu s hlavní hygieničkou vyhlásili zákaz návštěv v nemocnicích s výjimkami, jež se týkaly nezletilých dětí, rodiček, pacientů s omezenou svéprávností a osob umírajících.
19. 3. byla MZ odňata výjimka pro rodičky.
27.3. MZ zareagovalo na pirátský návrh a přijalo několik výjimek umožňujících doprovod u porodu cizinkám, ženám s postižením nebo závažným duševním onemocněním, a ženám, u nichž se očekává porod mrtvého dítěte.
Následoval boj o možnost, aby si porodnice v době krize mohly samy rozhodnout, zda doprovod u porodů povolí nebo ne.
Olga ministru Adamu Vojtěchovi odeslala písemnou interpelaci s otázkou po plánovaném datu ukončení plošného zákazu doprovodu rodiček.
15.4. ministr oznámil, že od 16.4. doprovod bude možný - se souhlasem porodnice a za zachování nutných hygienických opatření.

Doprovod u umírajících
Ačkoli je platná ministerská výjimka pro případy blížícího se úmrtí, lidé často umírají sami. S touto praxí nemocnic, které možná o výjimce nevědí - anebo ji cíleně opomíjejí ze strachu z nákazy, nesouhlasíme. Olga proto v této věci interpelovala ministra zdravotnictví. Na odpověď čekáme.

Doprovod dětí (nezletilých)
I pod tlakem Pirátů vydalo 21.4. Ministerstvo zdravotnictví metodiku, která objasňuje nesrovnalosti, které se v praxi objevují při poskytování zdravotní péče nezletilým pacientům. Jde hlavně výklad zákona o zdravotních službách ve vztahu k přítomnosti zákonných zástupců a jiných osob pověřených péčí o dítě, respektive o výklad v tomto zákoně použité terminologie.

Další odkazy v redminu.

 

Podezřelé e-shopy

Na koronavirové krizi mnozí chtějí vydělat. Na internetu se tak objevilo několik e-shopů, které nabízely - a prodávaly- roušky a respirátory, aniž by je měly k dispozici. Analytický tým Pirátů proto vyhodnotil téměř 350 podnětů od veřejnosti a poukázal na velmi problematické praktiky 11 e-shopů. S právničkou Adélou Šípovou, kandidátkou do Senátu v Kladně, Olga následně podala trestní oznámení na neznámého pachatele (u mnoha e-shopů nebylo ani zřejmé, kdo za nimi stojí).

Podrobnosti a odkazy na další zdroje v redminu.

 

Obnovení Sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi

Tzv. SAS pomáhají ohroženým rodinám s dětmi, ale v souvislosti s vládními opatřeními byla jejich činnost zastavena. Přitom na nízkopříjmové rodiny dopadá současná situace nejhůř. Právě nyní v leckde dochází k násilí mezi rodiči, domácímu násilí nebo násilí na dětech, a možnosti úniku jsou snížené. Současně buď nefungují instituce zabývající se pomocí těmto lidem, nebo jen v omezené míře.

Problému jsme se věnovali 7. dubna 2020 ve Sněmovně. Paní ministryně Maláčová označila SAS za “převážně volnočasové aktivity” (ty by skutečně nebyl problém zakázat). Podle ní tyto služby nezachraňují život a důvod ke zmírnění zákazu tedy není.

Přepis jednání si můžete přečíst ve stenozáznamu (Pozn.: K tématu reaguje i paní poslankyně Válková, a pak paní ministryně Maláčová).

Následně se Olga snažila v osobní komunikaci přispět k uvolnění, umožnit alespoň telefonické a video – kontakty. Podporujeme i harmonogram uvolňování sociálně aktivizačních služeb navržený Asociací poskytovatelů sociálních služeb (APSS).

24.4. vláda přijala Plán rozvolnění opatření přijatých v souvislosti s řešením pandemie v oblasti sociálních služeb, v rámci kterého je plánováno otevření služeb SAS v pondělí 27.5.2020.

Na jednání vlády 7.5. vláda schválila rychlejší uvolňování sociálních služeb. Detaily na vlada.cz.

 

Budoucnost řešíme teď!

Je sice pochopitelné, že vše se teď točí kolem pandemie, krizových scénářů a jejich akutních řešení, přesto si ale myslíme, že je potřeba myslet i na to, co bude potom.

A neb to nedělá ten, kdo je k tomu povolán, totiž naše vláda, připravil poslanecký klub třífázový plán s názvem Budoucnost řešíme teď. Jeho součástí jsou opatření směřovaná k nastartování ekonomiky, zajištění zdravotnictví či projednání klíčových zákonů. Má tři časové horizonty, protože situaci je potřeba řešit nyní, střednědobě do konce roku i s dlouhodobou perspektivou.

Tisková zpráva k představení plánu.

 

Testování

Vše nasvědčuje tomu, že první vlnu koronavirové nákazy máme úspěšně za sebou. To je skvělá zpráva. To onemocnění ale pořád ještě neumíme efektivně léčit, proto hrozí, že budeme v horizontu několika měsíců čelit vlně další. Na něco takového je třeba se připravit. Vytvořit funkční systém, který se s nákazou bude umět vypořádat. Základním nástrojem je dobře koordinované testování. Kolem něj však bohužel panuje stále mnoho nejasností.
Složení pracovních skupin vlády jsme se dověděli až poté, co jsme začali "vyhrožovat" svoláním mimořádné schůze Sněmovny.
Na zveřejnění výsledků testování jsme čekali dlouho. A dočkali jsme se zatím jen předběžných výsledků. Anonymizovaná a úplná data vědecké týmy k dispozici nemají. Žádáme, aby data byla poskytována vědcům, stejně jako se tomu děje v zahraničí - na Slovensku, ve Velké Británii či ve Švýcarsku. Státní instituce tam samy dávají v zabezpečené podobě data vědecké veřejnosti. Jsou to totiž přesně tato data, která umožní definovat různé stupně pohotovosti. Zveřejnění (byť zabezpečené) se má týkat epidemiologických modelů, podrobných anonymizovaných dat a scénářů vývoje, a to proto abychom do budoucna měli představu o různých stavech, a z toho plynoucích podmínek pro podniky, zaměstnavatele a naše občany.

Interpelace na ministra zdravotnictví ohledně pracovní skupiny k testování
Žádost o informace o datech.

 


Zdraví

Olga & Zuzana

Více na: piratipracuji.cz
Informace a rozcestník ke koronaviru: koronavirus.pirati.cz

Kontakt: freitas.zuzana@gmail.com (asistentka)