Mimořádný členský zpravodaj: Informace k epidemii koronaviru - pátek 17. 4. (zpět)

Vážené dámy, vážení pánové,

zasíláme Vám mimořádný newsletter k epidemii covid-19.

V tomto newsletteru naleznete:
- MIMOŘÁDNÁ OPATŘENÍ
- VÝVOJ V ČR
- VÝVOJ V ZAHRANIČÍ
- JAK A KDE POMÁHAT
- NOVINKY U PIRÁTŮ
- DALŠÍ INFORMACE

MIMOŘÁDNÁ OPATŘENÍ

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch po jednání vlády potvrdil, že plán uvolňování opatření platí tak, jak byl představen; první zavřené prvozovny se tak otevřou již v pondělí.

 

Vláda na dnešním zasedání schválila navýšení ošetřovného na 80 procent denního základu příjmu zaměstnanců místo dosavadních 60, a to zpětně od 1. dubna.

 

VÝVOJ V ČR

Náměstek ministra zdravotnictví a epidemiolog Prymula uvedl, že proces chytré karantény je zcela životaschopný a používají jej všechny krajské hygienické stanice.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová v pondělí předloží vládě materiál k okamžité mimořádné pomoci lidem, kteří pracovali na smlouvy DPP nebo DPČ a zůstali nyní kvůli mimořádným opatřením bez příjmu.

Stále není jasno v otázce otevření hranic a dovolené v zahraničí. Podle ministra Vojtěcha bude vláda situaci ve světě sledovat a pravidelně vyhodnocovat. Náměstek Prymula pak hovořil o možnosti vyjednávání přímo s některými cílovými zeměmi.

 

VÝVOJ V ZAHRANIČÍ

 

Odhad trendů:
Denní přírůstky nových případů i úmrtí globálně stagnují. V datech je ovšem velký šum. Může za to nedostatečné testování (srovnání v rámci Evropy), rozdílné metodiky, nenahlašování úmrtí mimo nemocnice, ale i víkendy a Velikonoce. Čísla budou čím dál víc zavádějící (viz dále).

 

Nejstrmější nárůsty nových případů, a tedy budoucí epicentra, se pomalu přesouvají do méně globalizovaných zemí - Indie, Ruska, Brazílie, obecně do afrických a jihoamerických zemí. V těchto zemích kvůli horšímu zdravotnictví hrozí horší následky, a navíc tyto země nehlásí spolehlivě počty případů a úmrtí.

 
 

Zemím, které zavedly opatření brzy, se vesměs daří mít pandemii pod kontrolou. Česko se řadí mezi ně. Zploštit křivku se dosud podařilo také např. Norsku, Rakousku, Austrálii nebo Novému Zélandu. Na špičce se stále drží Jižní Korea, Tchaj-wan a Hong Kong.

 

Naopak Japonsko a Singapur hlásí po počátečním úspěchu druhou vlnu.

 

Velké počty nových případů i úmrtí nadále hlásí USA, Spojené království, Turecko. Nicméně nárůst se nyní stabilizuje, a tyto země jsou možná na vrcholu pandemie. Pokud jsou data spolehlivá, vrchol pandemie má za sebou i Írán.

 

Denní přírůstky nových případů v doposud nejvíce postižených evropských zemích klesají, nebo se stabilizovaly (Itálie, Španělsko, Francie, Německo), stejně jako počet pacientů na JIP. Rostou ale nové případy ve zbytku Evropy!

 

Výzkum a události:
Studie (na základě plošného testování náhodného vzorku populace) v Rakousku naznačuje, že promořenost populace je menší než 1 %. Jaký je podíl bezpříznakových průběhů nemoci, se teprve zkoumá, stejně jako, zda a na jak dlouho si vyléčený člověk vytvoří imunitu.

 

Stále si nejsme jistí, jaké je riziko přenosu ve větších uzavřených prostorech (např. obchody).

 

Google a Apple se domluvili na společném vývoji aplikace podobné české eRoušce, která by umožnila se souhlasem uživatele sdílet data skrze Bluetooth Low Energy.

 

Čína omezila zveřejňování výzkumů o původu koronaviru, práce musí nejprve schválit vláda. Zároveň Čína přiznala po “přepočítání” dalších 1290 obětí, nicméně zpravodajka ČT Barbora Šámalová na základě počtu vydaných uren odhaduje, že obětí může být 30 až 40 tisíc. Čínská ekonomika se propadla o 6,8 % oproti prvnímu čtvrtletí loňského roku.

 

Kanadský premiér Justin Trudeau v proslovu k národu řekl, že “toto je nový normál” a země se nevrátí do stavu před pandemií, dokud nebude vakcína.

 

Během izolace lidé více konzumují mediální obsah. Jak během pandemie tráví volný čas různé generace ukazuje tato grafika.

 

Komunitní projekt Folding@Home už je výkonnější než všech 500 nejvýkonnější superpočítačů dohromady. Výpočetní výkon nyní dosahuje 2,4 exaFLOPS.

 

Zatímco USA zastavily příspěvky WHO, Gatesovi organizaci věnovali 150 milionů dolarů. Spojené království poslalo 200 milionů liber na pomoc chudším zemím.

 

JAK A KDE POMÁHAT

Máte rádi mapy? Pokud ano, je zde pro vás “Mapa pomoci”, která jednoduchou formou propojuje poptávku a nabídku.

 

Pro další tipy a kompletní rozcestník klikněte:

 

Piráti vyhodnotili 350 podnětů týkajících se podezřelých e-shopů s rouškami a respirátory. Podávají trestní oznámení.

 

Kolaja: "Návrh Komise v oblasti ochrany soukromí uživatelů mobilních aplikací pro boj s COVID-19 je nedostatečný."

 

Vysvětlete problematické nákupy respirátorů a masek, interpeluje předseda Pirátů Bartoš ministra zdravotnictví.

 

Komentář Olgy Richterové: "Vláda stále neřeší situaci lidí pracujících na dohodu."

 

DALŠÍ INFORMACE

Pandemie komplikuje život většině Čechů, tvrdí průzkum. Část lidí přišla o práci.

 

Senioři online. Po týdnech izolace zkrotili počítače a učí se ve virtuálních třídách.

 

Epidemiologové nejsou pro úplné otevření škol do konce června.

 

Z ulice do hotelu. „Věřil jsem, že umřu. Ne že budu ještě někdy spát v posteli.“

 

Lost Smell and Taste Hint COVID-19 Can Target the Nervous System.

 

váš
COVIDinfo tým