Resortní tým Zemědělství: Aktuální informace ze Sněmovny - RT Zemědělství (březen, duben) (zpět)

Milé pirátky a piráti,

právě Vám dorazil sedmý newsletter z resortního týmu zemědělství.

Pozn.: newsletter rozesíláme přes nalodeni.pirati.cz. Je třeba se na stránkách zaregistrovat (pokud už jste to ještě neudělali). Pokud chcete, aby vám náš newsletter chodil trvale, zaškrtněte zájem o zemědělství. Chcete-li se naopak z jeho odběru odhlásit, výběr zemědělství zrušte.

 

Pomozte nám pomáhat krajině, lesům i zvířatům! Zapojte se do týmu pro zemědělství

Potřebujeme odborníky na zemědělství, lesnictví, ochranu půdy i vody, vodohospodáře, právníky, ekonomy a další specialisty, abychom společně pracovali na zlepšení situace v České republice. Pro studenty vysokých škol nabízíme možnost poznat zajímavé prostředí poslaneckého klubu Pirátské strany. Pokud souhlasíte s Pirátským programem v oblasti zemědělství a životního prostředí a chcete nám pomoci, ozvěte se prosím Martinovi Huňadymu na tel. 732 251 216 nebo na martin.hunady@pirati.cz. Rádi Vás pozveme na naše setkání.

 

Postavili jsme se za farmářské trhy!

Souhlasíme s rozhodnutím vlády o znovuotevření farmářských trhů a oceňujeme jej. Ostatně tento krok již začátkem dubna doporučoval i náš poslanec a místopředseda strany Radek Holomčík, a to za podmínky dodržování jasných pravidel. Povolení prodeje zeleniny a ovoce na farmářských trzích bylo i jedním ze čtrnácti piráty navrhovaných opatření na podporu českých zemědělců a potravinářů z 25. března.

 

Předložili jsme ministerstvu 14 opatření podporujících domácí zemědělce a producenty potravin

Obrátili jsme se na Ministerstvo zemědělství ČR se sérií námětů a návrhů, jejichž cílem je pomoci domácím zemědělcům a potravinářům zvládnout období epidemie koronaviru a s ním související mimořádná opatření. Hlavními cíli opatření jsou snížení administrativní zátěže, podpora zajištění odbytu a pomoc s výpadkem sezónních pracovníků.

 

Zahrádkářský zákon je připraven na druhé čtení

Na Zemědělském výboru jsme podpořili opravné a upřesňující pozměňovací návrhy k zahrádkářskému zákonu. Pozměňovací návrhy vzešli z diskuse se všemi zainteresovanými stranami a došlo se ke kompromisu, díky kterému už nic nebrání k přijetí zahrádkářského zákona, na který zahrádkáři čekají již desítky let.

 

Krize jako příležitost pro české zemědělství

Každá krize je zároveň příležitostí. Přednostní nákupy od lokálních zemědělců a potravinářů by měly být naprosto přirozeným přístupem i v „normálních“ časech, teď, v dobách koronavirové epidemie, a hlavně v krizi po ní, mohou být naprosto zásadní. A je to příležitost i pro kraje, jak si zlepšit pověst u občanů a být vidět – ruku na srdce, povědomí veřejnosti o jejich fungování není ani velké, ani valné. Současná krize ukazuje, jak důležitá je soběstačnost. Proto musíme jak v řešení současné těžké situace, tak i při následné pomoci a obnově našeho hospodářství myslet více lokálně. A kraje mají možnost stát se významným hráčem v podpoře českého zemědělství.

 

Na čem pracujeme?

Nejaktuálnější jsou momentálně práce na pozměňovacích návrzích k novelám zákona o ochraně zvířat před týráním, zákona o potravinách (který se tváří, že řeší dvojí kvalitu potravin), novele vodního zákona, zákona o osivech a o pozemkových úpravách. Připomínkujeme i chystanou novelu mysliveckého zákona a ústavního zákona na ochranu vody.

Mimo legislativní práce připravujeme koncept krajinného plánování, řešíme decentralizaci distribučních sítí v potravinářství (tedy podporu alternativ vůči nadnárodním supermarketům) a připravujeme se na mimořádně těžký a důležitý střet při pokusech ministerstva novelizovat zákon o významné tržní síle. Připravujeme také plán obnovy zemědělství a zvládnutí sucha a nedostatku vody.

Mějte se krásně a ať se Vám v těchto těžkých dnech daří!

 

Martin HUŇADY

martin.hunady@pirati.cz

+420 732 251 216