Interní newsletter: Pirátský newsletter 16/2020 (zpět)

Ahoj!
Přinášíme vám pravidelnou dávku nových informací o důležitém dění, právě probíhajících hlasováních a dalších novinkách, které je dobré vědět.
Venku je klasické dubnové počasí, léto se střídá s mrazíky a člověk neví, jak bude zítra. Páteční newsletter je však jistota, na kterou se můžete spolehnout. :D
Čtěte dál, a dozvíte se více!

Zprávy z republikového výboru

Republikový výbor přijal usnesení RV 16/2020 k tvorbě závazných stranických dokumentů. Republikový výbor důrazně doporučuje, aby zpracování rozsáhlejších, koncepčních a/nebo ideových dokumentů strany nebylo zadáváno jednotlivým osobám, ale ad-hoc pracovním skupinám nebo vhodným již existujícím týmům. Zadání se provádí usnesením. Existující týmy i nové pracovní skupiny jsou týmy dle Zásad týmové spolupráce.

 

Republikový výbor také schválil Společný volební program pro krajské volby 2020, který se v nejbližších dnech objeví na webu.

 

PaRo

Připomínáme, že přihlášky do participativního rozpočtování můžete podávat do konce dubna, takže není čas ztrácet čas!
Republikový výbor zahajuje 1. kolo participativního rozpočtování v roce 2020 s těmito parametry:
a) termín pro podání přihlášek do 30. 4. 2020,
b) rozpočtový strop: 300 000,- Kč,
c) počet hlasů na člena: 3 (tři),
d) výše prostředků na hlas: 250,- Kč (Výše prostředků na jednoho člena je tedy 750,- Kč, na tři 2 250,- Kč.),
e) nejpozdější přípustný termín ukončení projektu: 1. 12. 2020,
f) minimální výše prostředků na projekt je 10 000,-;
g) při posuzování přijatelnosti projektů bude rozhodovat, zda mají tyto projekty nadregionální význam a zda je lze charakterizovat jako veřejně prospěšné,
h) součástí přihlášky musí být způsob prezentace výsledků dovnitř i vně strany, který bude následně kontrolován.

 

Zprávy z EP jsou tu!

S mírným zpožděním vám zasíláme newsletter z Euroklubu za leden a únor. Zajímá vás, co se děje na půdě EP? Čtěte!

 

Pirátský online kvíz - Evropa v kostce

Už Vám sezení doma nevoní? Nebaví Vás koukat na TV nebo sjíždět Netflix? Říkáte si, k čemu Vám bylo vyplňovat slepé mapy do zemáku? Tak to Vám hned povíme! V sobotu se na Vás chystá online kvíz s tématem Evropa v kostce!
Kdy: sobota 18. 4. od 19:00
Kde: https://jitsi.pirati.cz/kviz

Jediné, co potřebujete, je připojení k internetu a Chrom v počítači.

Složte si tým, třeba z těch, co s Vámi zevlí na gauči, a přihlašte ho rovnou v diskuzi této události. Počet bude omezen na 60.

Několik podmínek, aby vše dobře fungovalo:

Otevřete si odkaz https://jitsi.pirati.cz/kviz v prohlížeči Chrome.
Ztlumte si mikrofon.
Napište název svého týmu v Jitsi (v pravo nahoře je tvoje ikonka).
A čekejte :)
Kvíz bude mít čtyři kola. Před každým kolem bude vložen do chatu formulář, kam budete zaznamenávat svoje odpovědi.
Otázky uvidíte nasdílené na ploše Jitsi.
Po ukončení každého kola, formulář neprodleně odešlete, projde kontrolou.
Po každém kole proběhne cca 15 minutová pauza, během které se zkontrolují výsledky.
Na začátku každého kola se dozvíte, jak správné odpovědi, tak i svoje body.
Po posledním kole vyhlásíme výsledky a vítěze.

Budeme se těšit a doufat, že systémy pošlapou, jak mají. ;)

 

Nový tým vězeňství

Zakládáme tým zabývající se vězeňstvím!
Tom Vymazal zakládá tým zabývající se vězeňstvím a s tím souvisejícimi sociálními službami. Pokud vás téma zajímá, jste na danou oblast odborníkem, máte zažitou praxi nebo k tomu máte obecně co říct, ozvěte se na e-mail klara.kocmanova@pirati.cz. Téma vězeňství také úzce souvisí se sociální problematikou, takže jsou vítáni i odborníci z expertních týmů pro sociální politiku.
Palčivé téma, kterým se chceme v týmu aktuálně zabývat, jsou dlouhodobé důsledky koronakrize. Nicméně do budoucna bude témat přibývat. Také proto proběhne na první schůzce anketa, abychom zjistili, čemu byste se rádi věnovali.

 

Vzdělávací okénko

Personální odbor přináší další vzdělávací okénko, protože "Pirát ví".
Tentokrát pro vás máme návod pro registraci příznivců. Pokud se nehodí vám, možná se hodí někomu ve vašem okolí. Povězte mu o návodu - sharing is caring!

 

Corona-guide

Zahraniční odbor dává dohromady jednoduchý corona-guide, který dá dohromady naše univerzální zkušenosti: dobrovolnictví, individuální aktivismus, jak se organizovat a tak dále. Následně je přeložíme do angličtiny a němčiny, a pošleme zahraničním partnerům. Pokud nám pošlou nějaké svoje vypracované návody a nápady, zařadíme. Cíl je držet informace na jednom místě a využít výhody pirátských stran po Evropě. A k tomu jako bonus získáme zdroj, na který se můžeme odkazovat i v budoucnosti, protože boj s touhle nemocí není záležitost na jedno kolo.

A vy se na tom můžete podílet!

Hledáme:
- titulkáře
- grafika
- nekonečno dalších nápadů, co děláte (roušky už máme pokryté, ale třeba nápady na dobrou a cílenou pomoc seniorům jsou super)

Pokud máte jakýkoli nápad nebo informaci, můžete napsat na david.wagner@pirati.cz nebo se rovnou zapojit do diskuze na fóru!

 

Pracovní skupina "Psychotropní látky"

Máte-li zájem o problematiku závislostí, návykového chování a prevence, pracovní skupina Psychotropní látky bude vděčná za opřipomínkování několika chystaných dokumentů. Děkujeme všem, kteří nám tímto způsobem pomůžou s tvorbou racionálních stanovisek týkajících se této problematiky. Také prosíme o případná vyjádření do 1. 5.

 

Pirátská putovní univerzita zve na online akce:

Online: Tvorba jednoduchého webu od nuly po nasazení: pro začátečníky
kdy: čtvrtek 30.4. v 17.30 (cca 2 hodiny)
Budeme vytvářet základní kostru webu Pirátské putovní univerzity.
Kroky: struktura stránky, úvod do CSS, uložení zdrojového kódu na github, provádění úprav, živé spuštění webu na hostovací platformě. Může být zajímavé i pro někoho, kdo se chce naučit dělat jednoduché opravy na krajském webu (Piráti). Otevřeno i nečlenům.
Povinná registrace na milus.kotisova@pirati.cz

Online: Participativní státní rozpočet - případová studie Portugalska
kdy: středa 6.5. v 18.00 (cca 2 hodiny)

Online: Jak popsat nový software pomocí jazyka UML
- případová studie participativní, otevřené a interaktivní databáze programových námětů:
kdy: čtvrtek 14.5. v 18.00 (cca 2 hodiny)
Základní principy unifikovaného modelovacího jazyka pro úplné začátečníky na příkladu reálně chystané webové aplikace (vytvářené rovněž participativní metodou).
Povinná registrace na milus.kotisova@pirati.cz

PPU
 

Motivační okénko

Řada politiků denně a zejména o velikonočních svátcích vystupuje veřejně v médiích směrem k “národu”. Dovolte mi obrátit se zde dnes, neboť vděk lidem a profesím jak v tzv. “první linii”, tak jednotlivcům i skupinám občanské společnosti, ode mne zazněl již mnohokrát, také směrem do vlastních řad Česká pirátská strana. Ale i ke stovkám lidí, kteří se spolu s námi a skrze nás v posledních již téměř dvou měsících nehledě na své běžné potřeby či civilní a profesní angažmá zapojili do různých potřebných aktivit po celé zemi.

Ať již jsou to naši zvolení poslanci v ČR i EU, jejichž resortní týmy a spolupracující externí odborníci, kteří pracují na návrzích a analýzách od zdravotnictví pro průmysl, či komunální politici, kteří nejen že pracují v rámci svých měst “globálně”, ale organizují řadu aktivit od rozvážek seniorům, šití roušek, distribuci potravin, nebo se účastní různých on-line vzdělávacích projektů až po takové vychytávky, jako je zdravotní klaun pro děti přes internet.

Můj dík patří našim krajským a místním sdružením Pirátů, která přeměnily lokální pirátská centra (PiCe) ve sklady a manufaktury, tisknout štíty, šíjí roušky a zásobují jak veliké nemocnice, tak sociální zařízení včetně domovů pro seniory.

Díky i všem, co se ozvali přes internet, neboť díky propojení a pocitu sounáležitosti pokrýváme i místa, kde zatím fungovali pouze pirátsti jednotlivci. Díky vám vznikají překlady informačních materiálů pro cizince, grafiky a návody pro pochopení vládních opatření či možnosti načerpání sněmovnou schválených záchranných balíčků.

Díky pirátům co se podílejí i na největších digitálních projektech souvisejících s pandemií a dbají na etickou rovinu realizace těchto řešení. Díky podnikatelům, kteří nám pomáhají tam, kde Pirátům chybí prostředky a aparát, kterými disponuje vláda či ministerstva.

Míra spolupráce lidí napříč obory i společností v celé ČR mne naplňuje optimismem a radostí.
Vy, Pirátky a Piráti, příznivkyně, příznivci a všichni, kteří s námi nezištně, neokázle a upřímně přikládáte pomocnou ruku, kde je třeba, pak i vírou, že idea (nejen digitálně) propojené společnosti a politiky postavené na občanské angažovanosti a spolupráci namísto soutěže, je živá.

S vděčností i radostí 🙏❤️✌️
Ivan Bartoš, Piráti

 

A je tu váš oblíbený borec na konec.

Jana Skopalíková (* 1993) je nejvetší borka, protože sama už ušila už víc než tisíc (!) bavlněných roušek. Jana šije roušky u rodičů v Olomouci, odkud je rozesílá poštou po celé ČR. Už poslala roušky do Benešova, Rakovníka, Berouna, Českých Budějovic a na mnoho dalších míst.

Jana je dvojka na krajské kandidátce Středočeského kraje a je 4. místopředsedkyně KS SčK. Také se angažuje v krajském mediálním odboru a je hostujícím členem MS Olomouc. Členkou Pirátů se stala v polovině roku 2018 a kandidovala na 3. místě v komunálních volbách 2018 do zastupitelstva v Benešově.

Pochází z Olomouce, kde vystudovala Slovanské gymnázium. Ve studiu pokračovala na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde dokončila bakalářský obor Molekulární biologie a biochemie organismů a magisterský obor Botanika se zaměřením na cévnaté rostliny. Nyní studuje doktorský program (v rámci své disertační práce se věnuje fylogenezi rodu kurkuma).

Jana miluje přírodu, pracuje s dětmi v přírodovědném oddílu Lid Medvědího potoka v DDM Olomouc a vede několik praktik na Katedře botaniky. Ráda hraje na kytaru a zpívá u táboráku, věnuje se americkému stepu (cloggingu), někdy fotí - nejlépe kytičky, zajímá se o rekonstrukci historie a po večerech šije dobové kostýmy.

My Janě děkujeme za každou jednu roušku z tisíce, kterou už zvládla ušít a za každého člověka, který ji může nosit.
Jsi borka!

 



Za Personální odbor Pirátů

Jana Koláříková
vedoucí Personálního odboru
tel.: +420 770 113 643
mail: jana.kolarikova@pirati.cz