Interní newsletter: Pirátský newsletter 15/2020 (zpět)

Ahoj!
Přinášíme vám pravidelnou dávku nových informací o důležitém dění, právě probíhajících hlasováních a dalších novinkách, které je dobré vědět.
Ani Velikonoce a ani korona nás nezastaví! Čtěte dál a dozvíte se více!

Podpora obcí a měst v časech korona-krize

V současnosti věnujeme spoustu práce řešení epidemie koronaviru a přípravám na očekávanou krizi. Pracujeme ve Sněmovně, Senátu i Europarlamentu, komunikujeme s veřejností, připravujeme se i na to, jak současné dění dopadne na krajské volby. Také naši komunální zastupitelé pracují na pomoci svým spoluobčanům i městům a obcím. A právě oni budou potřebovat velkou dávku pomoci, aby přesně věděli, jak krizi zvládnout.

Prosíme, zapojte se do pracovní skupiny, která vytvoří nástroje a navrhne opatření pro naše města a obce, abychom epidemii i krizi zvládli co nejlépe. Teď je to potřeba více, než kdy jindy!

Program pro sněmovní volby

Pracujeme na programu pro sněmovní volby.
Máte nějaké připomínky? A mohla bych je vidět? :D
Připomínkovat je možné do 15. dubna.

Pokud si myslíte, že máte témata, která by měla být prioritní pro celou stranu, prosím, pošlete anotaci tématu příslušnému resortnímu týmu do 15. 4. 2020, a proberte to s resortním týmem/pracovní skupinou.

Chcete něco měnit? Vzhůru do toho!

Corona-guide

Zahraniční odbor dává dohromady jednoduchý corona-guide, který dá dohromady naše univerzální zkušenosti: dobrovolnictví, individuální aktivismus, jak se organizovat a tak dále. Následně je přeložíme do angličtiny a němčiny, a pošleme zahraničním partnerům. Pokud nám pošlou nějaké svoje vypracované návody a nápady, zařadíme. Cíl je držet informace na jednom místě a využít výhody pirátských stran po Evropě: a k tomu jako bonus získáme zdroj, na který se můžeme odkazovat v budoucnosti, protože boj s touhle nemocí není záležitost na jedno kolo.

A vy se na tom můžete podílet!

Hledáme:
- titulkáře
- grafika
- nekonečno dalších nápadů, co děláte: roušky už máme pokryté, ale třeba nápady na dobrou a cílenou pomoc seniorům jsou super

Pokud máte jakýkoli nápad nebo informaci, můžete napsat na david.wagner@pirati.cz nebo se rovnou zapojit do diskuze na fóru!

Pirátský online kvíz

Je sobota večer a ty nevíš, do čeho píchnout? Popíchni ostatní v místnosti a přihlaste se společně do pirátského online kvízu, tentokrát na téma Česko v kostce.
Jediné, co potřebujete, je připojení k internetu a Chrom v počítači.
Kdy: sobota 11.4. od 19:00
Kde: https://jitsi.pirati.cz/kviz
Nemůžeš se zúčastnit? Nevadí! Sdílej mezi své přátele, kteří mají rádi kvízy, třeba je to potěší!

Několik podmínek, aby vše dobře fungovalo:

Otevři si odkaz https://jitsi.pirati.cz/kviz v prohlížeči Chrome.
Ztlum si mikrofon.
Napiš název svého týmu v Jitsi (v pravo nahoře je tvoje ikonka).
A čekej. :)
Kvíz bude mít čtyři kola, před každým bude vložen do chatu formulář, kam budeš zaznamenávat svoje odpovědi.
Otázky uvidíš nasdílené na ploše Jitsi.
Po ukončení každého kola, formulář neprodleně odešli. Projde kontrolou.
Po každém kole proběhne cca 15 minutová pauza, během které se zkontrolují výsledky.
Na začátku každého kola se dozvíš, jak správné odpovědi, tak i svoje body.
Po posledním kole vyhlásíme výsledky a vítěze.

Vzdělávací okénko

A máme tu další návod, protože návodů není nikdy dost.
Víte, co je Helios?
Není to řecký bůh, ani druh uzeniny, je to hlasovací systém.
Umíte ho správně používat? Chtěli byste se naučit zakládat hlasování nebo se stát trustee?
Směle do toho. Více vám poví náš návod!

Pirátská putovní univerzita zve na online akce:

Kostarika - 71 let po zrušení armády (ve spolupráci s KvK)
kdy: úterý 17. 5.; 17.30
kde: https://meet.jit.si/KostarikaPrednaska
1. prosince 1948 symbolickým úderem kladiva do zdi kasáren Bellavista ohlásil José Figueres zrušení stálé armády Kostarické republiky.
Následně byl tento nevídaný akt potvrzen novou ústavou v červnu 1949 článkem 12. Od tohoto historického okamžiku uplynulo již 71 let. A poprvé byla od té doby (2018) provedena výzkumná studie rozsahu mírové dividendy, odklonu od vojenských výdajů k výdajům pro civilní účely a všeobecný rozvoj společnosti. Podíváme se na zjištění studie.

Tvorba jednoduchého webu od nuly po nasazení: Pro začátečníky
kdy: čtvrtek 30. 4.; 17.30 (cca 2 hodiny)
Budeme vytvářet základní kostru webu Pirátské putovní univerzity. Kroky: struktura stránky, úvod do CSS, uložení zdrojového kódu na github, provádění úprav, živé spuštění webu na hostovací platformě. Worshop může být zajímavý i pro někoho, kdo se chce naučit dělat jednoduché opravy na krajském webu (Piráti). Otevřeno i nečlenům.
Povinná registrace na milus.kotisova@pirati.cz

PPU

A je tu váš oblíbený borec na konec.

Dnešních borců nakonec je více. Stávají se jimi Piráti pro Soběslav, kteří se aktivně zapojili nejen do šití roušek pro město Soběslav, ale tělem i duší se podíleli i na rouškách pro táborskou nemocnici.
Soběslavský pirátský zastupitel Martin Kákona sestavil generátor ozónu pro místní hasičský sbor a spolu s ostatními dal dohromady manuál k podomácku vyrobeným rouškám. Skupina soběslavských Pirátů a jejich dobrovolníků také stojí za vytvořením FB skupiny CZ/SK Roušky všem.
Pavel Mládek je také spoluzakladatelem FB skupiny COVID 19- NLZP a Lékaři - výměna nazorů, doporučení a zkušeností, která slouží nejen sestrám a lékařům ke konzultaci všech pro ně aktuálních témat a předání informací.
Všichni ukázali, že jim osud lidí není jedno, že se dokáží obratem stmelit a pomoci druhým, a za to si zaslouží velký dík. Dík! :)
Pozdrav do Soběslavi - jste borci!

Velikonoce jsou tu!

Velikonoce - to jsou svátky naděje a nových začátků!
Tentokrát budou trochu jiné. Jiné v tom, že se nám nepoštěstí jít na koledu nebo rozdat obarvená vejce koledníkům. Lidé budou doma a nepotkají své přátele.
Extroverti závidí introvertům, introverti mají víc času na knihy a oblíbené počítačové hry. :D
Co se ale nemění, jsou dny volna pro všechny, i pro ty velmi vytížené. Najděte si chvilku pro sebe, zastavte se, hoďte se do klidu. Dejte si dobrou kávu nebo čaj, nohy nahoru a chvíli prostě dělejte NIC (pocit viny není na místě).
Pokud si najdeme chvilku ticha, abychom naslouchali vlastnímu srdci, ono nás povede. Kam? Přece tam, kam chceme!
Jednou, když jsem byla malá, mi moje maminka řekla: "Můžeš všechno, co chceš!" A víte co? Měla pravdu. Stačí jen zjistit, co člověk skutečně chce. A to se dělá nejlépe v klidu a v pohodě. V čase, kdy není kam spěchat a máte čas si všechno rozmyslet. A víte co? Ten čas nastal právě teď!
(Zvláštně) krásné Velikonoce!

Za Personální odbor Pirátů