Mimořádný členský zpravodaj: Informace k epidemii koronaviru - úterý 7. 4. (zpět)

Vážené dámy, vážení pánové,

zasíláme Vám mimořádný newsletter k epidemii Covid19. Budeme je posílat pravidelně vždy v úterý a v pátek. Jejich cílem je soustředit veškeré informace o epidemii a jejím vývoji na jedno místo.

V tomto newsletteru naleznete:
- MIMOŘÁDNÁ OPATŘENÍ
- VÝVOJ V ČR
- VÝVOJ VE SVĚTĚ
- NOVINKY U PIRÁTŮ
- DALŠÍ INFORMACE

MIMOŘÁDNÁ OPATŘENÍ

Pohyb osob:
- opatření o omezeném pohybu osob bylo prodlouženo do konce trvání nouzového stavu

Maloobchod a služby:
- opatření o zákazu maloobchodního prodeje a prodeje služeb bylo prodlouženo do konce trvání nouzového stavu
- od úterý 7. 4. mohou být otevřeny provozovny, které sbírají a vykupují suroviny, a to včetně kompostáren
- od úterý 7. 4. je také povoleno individuálně sportovat na venkovních sportovištích; běh nebo jízda na kole v lese bez přítomnosti dalších lidí jsou možné bez roušky
- od čtvrtka 9. 4. bude možný provoz hobbymarketů, železářství, servis a prodej jízdních kol
- pro všechny otevřené obchody a provozovny budou platit přísnější pravidla hygienického rázu: zákazníci budou muset být nejméně dva metry od sebe, pokud nejde například o rodinné příslušníky; u nejvíce exponovaného zboží budou dezinfekční prostředky a pro provozovatele bude povinností nosit rukavice

Zahraničí:
- od 14. 4. budou moci vycestovat z ČR lidé, kteří prokáží, že je cesta nezbytná; ať už z pracovních či soukromých důvodů
- v zahraničí se lidé mají zdržet osobních kontaktů a při návratu projdou kontrolou zdravotního stavu a karanténou
- české cestovní kanceláře budou moci odložit vrácení peněz za zrušené zájezdy (s odjezdem do 31. srpna) kvůli koronaviru

Úřady a samosprávy:
- bylo zrušeno omezení činnosti pracovišť Czech POINT
- změnilo se opatření související s činností zastupitelstev - zastupitelé mohou zasedat, pokud budou mít ochranné prostředky dýchacích cest a budou mezi sebou dodržovat dvoumetrové odstupy
- je třeba také zajistit, aby se vhodným způsobem mohla jednání zúčastnit i veřejnost, a to v oddělených prostorách
- vláda i nadále obecním i krajským zastupitelstvům doporučuje, aby při jednání upřednostnily videokonferenční formu

 

VÝVOJ V ČR

- Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula prohlásil, že situace v Česku je stabilizovaná
- V rámci pilotní fáze tzv. “Chytré karantény” bylo odebráno cca 180 vzorků a dohledáno několik dalších kontaktů.
- První kolo doplňovacích voleb do Senátu na Teplicku by se mělo konat nejpozději 19. a 20. června.
- Ministerstvo zdravotnictví prodloužilo opatření, jimiž jsou uzavřeny obchody a restaurace. Také je omezen volný pohyb lidí, a to do konce nouzového stavu.
- Vláda dnes na základě doporučení Ústředního krizového štábu žádá sněmovnu o souhlas s prodloužením nouzového stavu o dalších 30 dnů do pondělí 11. května.

 

VÝVOJ VE SVĚTĚ

 

Evropa:

Denní přírůstky nových případů i úmrtí v Evropě klesají. Lze se očekávat, že se epicentrum pandemie bude přesouvat do jiných částí světa. Itálie i Španělsko mají zřejmě vrchol epidemie za sebou. Počty obětí i nově nakažených stoupají pomaleji než v předchozích dnech.

 

Země Evropské unie by měly vytvořit nový společný nástroj solidarity SURE v hodnotě až 100 miliard eur, který by pomohl unijním ekonomikám zotavit se z následků koronavirové krize. Spolu s dalšími opatřeními by na boj s následky pandemie mohlo jít v EU až 2 biliony 770 miliard korun.

 

Pacienty z jiných zemí přijímá Německo, Lucembursko a Rakousko. Také Česko oznámilo možnost přijetí pacientů z Francie. Nicméně k tomuto činu nedošlo.

 

Britská královna Alžběta II. promluvila k národu. Poděkovala zdravotníkům i těm, kteří zůstávají doma.

 

Svět:
Výzvu ke klidu zbraní generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese nečekaně vyslyšeli účastníci konfliktů na Filipínách, v Kolumbii a Kamerunu. O příměří se za mediace OSN jedná i v Jemenu. V Afghánistánu se bojuje dál, ale Tálibán a afghánská vláda vyjednávají pomocí videokonferencí.

 

Tchaj-wanu se daří koronavirus držet na uzdě i bez drastických omezení ekonomiky. Tchaj-wanu za dar 25 ventilátorů poděkovali i primátor Zdeněk Hřib a senátor Jiří Drahoš.

 

Jižní Korea hlásí nejmenší nárůst nových případů nakažených koronavirem za posledních šest týdnů, dlouhodobě tak dochází ke zplošťění křivky.

 

NOVINKY U PIRÁTŮ

Radek Holomčík požádal Ministerstvo zdravotnictví o zrušení zákazu fungování farmářských tržišť.

 

Předkládáme pozměňovací návrh ke kompenzačnímu balíčku vlády, který podpoří i zaměstnance pracující na dohodu.

"V pozměňovacím návrhu, který předkládáme ke kompenzačnímu balíčku vlády, jsme rozšířili kompenzační bonus i na pracovníky s dohodou o pracovní činnosti a s dohodou o provedení práce, kteří si platí sociální pojištění. Kompenzační bonus má v těchto případech dosáhnout výše 300 korun za každý kalendářní den a do celkové výše 15 tisíc korun za celé období, tedy od 12. března, kdy byl vyhlášen nouzový stav, do konce dubna, a to za stejných podmínek jako OSVČ."

 

DALŠÍ INFORMACE

Počáteční nezájem vlády o dodávky ochranných pomůcek od českých firem vystřídala snaha o spolupráci. Přesto i nadále převládají zahraniční dodávky z Číny. Situaci přehledně mapuje článek portálu Aktuálně.cz.

 

Čeští farmáři žádají omezené otevření farmářských trhů. Právě tato forma prodeje je často hlavní zdrojem příjmů těchto drobných podnikatelů. Přitom právě venkovní trhy jsou označované jako bezpečnější forma prodeje oproti běžným prodejnám.

 

"Many websites track the devastating spread of disease and death caused by the now-pandemic coronavirus, from the World Health Organization’s (WHO’s) global map to The New York Times’s tally of U.S. cases at the county level. But one of the earliest, an online dashboard run by Johns Hopkins University, has become the go-to place for the latest data on coronavirus disease 2019 (COVID-19)." uvádí Jocelyn Kaiser z portálu Science.

 

Španělsko zavádí univerzální základní příjem.

 

"Stark statistics from Chicago health officials have underscored the heavy toll of coronavirus on black Americans."

 

váš
COVIDinfo tým