Mimořádný členský zpravodaj: Informace k epidemii koronaviru - pondělí 3. 4. (zpět)

Vážené dámy, vážení pánové,

zasíláme Vám mimořádný newsletter k epidemii Covid19. Budeme je posílat pravidelně vždy v úterý a v pátek. Jejich cílem je soustředit veškeré informace o epidemii a jejím vývoji na jedno místo.

V tomto newsletteru naleznete:
- MIMOŘÁDNÁ OPATŘENÍ
- VÝVOJ V ČR
- VÝVOJ VE SVĚTĚ
- JAK A KDE POMÁHAT
- NOVINKY U PIRÁTŮ
- DALŠÍ INFORMACE

MIMOŘÁDNÁ OPATŘENÍ

- Vláda požádá poslance o prodloužení nouzového stavu o 30 dnů, tedy do 11. května.
- Vláda Parlamentu předloží balík kompenzačních opatření, mj. zákon o kompenzačním bonusu v souvislosti s krizovými opatřeními. Osoby samostatně výdělečně činné, které prokáží, že byly ekonomicky poškozeny mimořádnými opatřeními vlády nebo jinými důsledky pandemie koronaviru a splní další podmínky, dostanou od státu jednorázovou finanční pomoc 25 000 korun.
- Byla schválena finální podoba programu ochrany zaměstnanosti Antivirus. Program má pomoci zaměstnavatelům udržet si zaměstnance při výpadku příjmů. Stát bude postiženým zaměstnavatelům kompenzovat mzdové výdaje prostřednictvím Úřadu práce ČR.

 

VÝVOJ V ČR

Vláda oficiálně spouští “chytrou karanténu”. O co se jedná?

 

Sledovat čísla o počtu nakažených můžete na oficiálních stránkách ministerstva zdravotnictví. Pro dnešní den je 359 hospitalizovaných, z toho 77 ve vážném stavu, což je 21 % z celkového počtu hospitalizovaných.

Velmi zajímavý rozbor současné situace naleznete v dnešním on-line vydání Deníku N, a to v článku “Pokus o předpověď: Jak budou vypadat nadcházející měsíce s koronavirem v Česku”, který napsal zkušený popularizátor vědy Petr Koubský. Koubský racionálním způsobem hodnotí dostupné informace a upozorňuje na nejistoty ohledně velikosti jednotlivých faktorů. Na počátku epidemie se reprodukční číslo nemoci pohybovalo mezi 2,4 a 2,6. Mimořádná opatření vlády ho srazila na dnešní příznivé hodnoty v rozmezí 0,8 až 1,3. To znamená, že šíření nákazy je již pomalé. Je ale jasné, že stav se všemi omezeními je dlouhodobě neudržitelný. Česko se bude muset vrátit alespoň částečně k běžnému fungování. Přesnou křivku časového průběhu epidemie ovšem nelze odhadnout. Záleží jak na přijaté politice, tak na odolnosti viru vůči teplejšímu počasí, ale také na chování lidí, tedy na každém z nás.

 

VÝVOJ VE SVĚTĚ

 

Evropa:

 

Maďarský parlament schválil zákon, který rozšiřuje platnost dekretů, jež vláda v mimořádné situaci vydává. Podle opozice premiéru Viktoru Orbánovi legislativa zajistí bezprecedentní moc. Obavy vyjádřila Evropská komise i Rada Evropy, neboť opatření není jasně časově omezeno.

 

Migrační tábor u Atén je v karanténě. Nákaza se začíná šířit i v přeplněných uprchlických táborech na ostrovech v Egejském moři.

 

Svět:

Podle zprávy amerických tajných služeb Čína tajila rozsah epidemie koronaviru a podhodnocovala počty nakažených a obětí.

 

Momentálně nejhorší situace je v USA. Už i Donald Trump poprvé připustil, že koronavirus není chřipka.

 

Epidemie se šíří také v Indii. V největším asijském slumu Dháráví, kde se nákaza může začít nekontrolovatelně šířit, zemřel na koronavirus první člověk.

 

Ačkoliv Írán zmírnil nárůst počtu nemocných, stále patří mezi nejpostiženější země světa. Británie, Francie a Německo do Íránu poslaly zdravotnický materiál.

 

JAK A KDE POMÁHAT

Stovky dobrovolníků, institucí i soukromých firem s 3D tiskárnami se zapojují do pomoci pracovníkům v první linii: tisknou obličejové štíty i respirátory. Máte doma 3D tiskárnu a chtěl(a) byste se zapojit? Hotových souborů pro 3D tisk je plný internet!

 

Platforma "Dobro JMK" spustila bezkontaktní sbírku pro žáky ZŠ a SŠ, kteří nemají doma počítač, a proto se nemohou učit z domova.

 

Piráti rozjeli výzvu

#budhrdina

#zachranzivnost

 

NOVINKY U PIRÁTŮ

Vojtěch Pikal upozornil na návrh, kterým by, v případě neakceschopnosti parlamentu, krizové rozhodování přešlo zcela na vládu, potažmo na premiéra.

 

Plzeňští Piráti tisknou ochranné štíty nemocnicím a dalším zdravotnickým zařízením na 3D tiskárnách.

 

Navrhujeme plošné zastavení nařizování exekucí, a to dokud Sněmovna nepřijme nová pravidla pro jejich přidělování.

 

Vláda nepřijímá opatření pro pomoc nejohroženějším skupinám obyvatel. Piráti představili návrhy na ochranu seniorů, pracovníků v sociálních službách, nejchudších pracujících i lidí v exekucích.

 

Lukáš Černohorský podal trestní oznámení na obchodního zástupce firmy Huawei v kauze dezinfekce veřejných prostor na Praze 8.

 

Jakub Michálek interpeloval ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou s žádostí o vysvětlení požadovaného odkladu odpovědi na auditní zprávu Evropské komise.

 

DALŠÍ INFORMACE

Upozornění na rizika online konferenčních služeb

Národní centrum kybernetické bezpečnosti upozorňuje na slabá místa služby Zoom, která se stala populárním řešením pro videokonference. Služba je momentálně častým cílem útoků a pokusů o neoprávněné připojení do hovoru (tzv. Zoombombing). Obecně se doporučuje obezřetnost při vzdálené komunikaci - důsledně ověřovat identitu druhé strany, neotvírat neověřené odkazy a přílohy, a to zejména od neznámých osob.

 

Pečovatelé v terénu nemají podle asociace dostatek ochranných pomůcek.

 

Na smíchovské průmyslovce učí i studenti. Nyní vzdělávají celé Česko v učení na dálku.

 

Ukazuje se, že v chudých oblastech v okolí Barcelony je riziko nákazy koronavirem 6-7x vyšší než v oblastech, kde žijí bohatší lidé. Pracovníci v nákupních centrech nebo uklízeči pracují často bez ochrany. Nakazí se, a pak ve svých malých bytech přenesou nákazu na členy své rodiny. Situaci zhoršilo snižování výdajů státního rozpočtu na zdravotnictví v posledních letech.

 

Některé farmaceutické firmy nechtějí sdílet data o možných způsobech léčby, které mají k dispozici, protože jde o obchodní tajemství. Přitom právě sdílení informací umožnilo vědcům při předchozí epidemii velmi rychle pochopit fungování viru. Bez přístupu k datům budou dnes vědci bojovat s novým virem se svázanýma rukama. Je zapotřebí, aby farmaceutické firmy zpřístupnily údaje, které umožní identifikovat vhodné kandidáty pro léčbu, aby bylo možné zahájit jejich ověřování.

 

Portugalské úřady oznámily, že během koronavirové krize budou přistupovat k migrantům stejně jako ke vlastním občanům. Největší část migrantů v Portugalsku tvoří Brazilci. Dále jsou to občané Ukrajiny, Rumunska, Velké Británie a Číny. V Portugalsku je nyní 5170 nakažených a 100 mrtvých, což je řádově méně, než v sousedním Španělsku.

 

Mnoho laiků se dnes snaží konkurovat expertům a z dostupných informací předpovědět další průběh pandemie. Jenže při úvahách v oboru, o kterém toho víme velmi málo, můžeme udělat snadno chybu. Experti jsou si dobře vědomi nepřesností v údajích, které jsou k dispozici. Proto obvykle nedávají jednoznačné závěry a predikce. To v nás může vyvolat iluzi, že můžeme předpovědi udělat sami. Měli bychom ale být skromnější. Epidemiologie je věda stará sto let. Můžeme si sice myslet, že dokážeme předpovídat stejně dobře jako lidé, kteří se jí zabývají celý život, ale zřejmě tomu tak nebude.

 

váš
COVIDinfo tým