Mimořádný členský zpravodaj: Informace k epidemii koronaviru - pondělí 30.3. (zpět)

Vážené dámy, vážení pánové,

zasíláme Vám druhý mimořádný newsletter k epidemii Covid19. Budeme je posílat pravidelně vždy v pondělí a v pátek. Jejich cílem je soustředit veškeré informace o epidemii a jejím vývoji na jedno místo.

V tomto newsletteru naleznete:
- MIMOŘÁDNÁ OPATŘENÍ
- VÝVOJ V ČR
- VÝVOJ VE SVĚTĚ
- JAK A KDE POMÁHAT
- DALŠÍ INFORMACE

MIMOŘÁDNÁ OPATŘENÍ

- Omezení volného pohybu osob bylo zatím prodlouženo do 11. dubna, stejně jako zákaz maloobchodního prodeje a uzavření restaurací.
- Karanténa platí na kohokoliv, kdo se vrací do ČR. Neplatí tak už tedy pouze pro návraty z krizových zemí. Pro povinnou karanténu stále platí výjimky, například pro některé profese.
- Vláda v pondělí schválila dvě výjimky pro nošení roušek a dalších ochran obličeje. Nově se povinnost nevztahuje na děti do dvou let věku a na řidiče vozidel, pokud jsou ve voze sami.
- Byla zahájena pilotní fáze Chytré karantény. Vybrán pro pilotní projekt byl Jihomoravský kraj.
- Podnikatelé, kteří museli kvůli vládním opatřením zavřít provoz, budou moci požádat o odklad nájemného až o šest měsíců. Na tiskové konferenci po pondělním jednání vlády to řekl ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček.
- Vláda také potvrdila výjimky ministerstva zdravotnictví ze zákazu přítomnosti třetí osoby u porodu. Výjimky platí např. pro blízké hendikepovaných rodiček nebo cizinek, které potřebují tlumočení.

 

VÝVOJ V ČR

Novinky o vývoji situace v ČR

Ministerstvo zdravotnictví doplnilo web, kde jsou nyní k dispozici i otevřené sady ve formátu open data a další grafy popisující vývoj situace kolem koronaviru v České republice.

 

Máme bohužel i jednu velmi smutnou zprávu. Včera na onemocnění covid-19 zemřela zdravotní sestra z Thomayerovy nemocnice. Je tak prvním zdravotníkem u nás, který této nemoci podlehl.

Naše poslankyně Olga Richterová prosadila změnu výjimek, díky kterým budou moci nastávající otcové v některých přesně definovaných případech doprovázet své ženy při porodu.

 

Olga se zároveň aktivně zajímá o pokračující porušování výjimek ministerstva zdravotnictví v jednotlivých nemocnicích. Více v článku DeníkuN (Pod mediálním tlakem vedení nemocnice prý změní přístup, takže #mátosmysl).

 

Předsedou Ústředního krizového štábu se stane ministr vnitra Jan Hamáček. Vystřídá tak náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymulu. Oficiálním zdůvodněním je, že projekt Chytré karantény vyžaduje plné nasazení pana Prymuly.

Olomoucká Krajská hygienická stanice zrušila karanténu pro obyvatele Litovle, Uničova a spádových obcí. Jejich obyvatelé tak nyní mají stejný režim, který platí v celé ČR.

 

VÝVOJ VE SVĚTĚ

Hong Kong a Singapur jsou nadále zeměmi, kde se nejvíce daří brzdit šíření koronaviru. Projevuje se to například zplošťováním křivky vyjadřující šíření koronaviru. Zmírnění šíření nákazy se daří i Japonsku a Jižní Koreji.

 

Akcie v EU i USA výrazně zpevnily. K růstu jim pomohla především podpůrná opatření centrálních bank v jednotlivých zemích.

 

Europoslanci odhlasovali finanční pomoc pro státy zasažené koronavirem. Česko by mělo získat 30 miliard korun. Europoslanci také rozšířili pravomoci Evropského fondu solidarity, který nyní slouží nejen na pomoc při přírodních katastrofách, ale také při zdravotní nouzi.

 

Záchranný fond eurozóny půjčí zemím eurozóny až do výše 2 % HDP. Fond má k dispozici 410 miliard EUR (téměř 11,4 bilionu Kč) pro úvěrovou pomoc všem zasaženým zemím.

 

Německo přijímá ve svých nemocnicích pacienty s koronavirem nejen z Francie, ale nově i z Lombardie (La Republica). „Chceme vyslat signál humanity,...“ řekl bavorský premiér Markus Söder. V Severním Porýní-Vestfálsku, které přijalo deset pacientů ze severní Itálie, se počet nakažených koronavirem také dramaticky zvyšuje. Nicméně tamní premiér Armin Laschet řekl: „Chceme vám ukázat, že nejste sami.“ Těžké případy přijali také v Sasku, Sársku, Bádensku-Württembersku a v Porýní-Falci.

 

Německo a Francie věnovali Itálii více masek než Čína. Zapomněli se u toho ale natočit, a poslat zprávu o evropské solidaritě do světa. Rusko poslalo do země místo masek vojáky a ukázalo se jako mistr PR.

 

Opatření zavedená ve snaze zmírnit šíření koronaviru vedla ke zlepšení kvality ovzduší v Evropě. Informovala o tom Evropská kosmická agentura (ESA), podle které nad evropskými metropolemi a průmyslovými zónami poklesla koncentrace oxidu dusičitého.

 

Komunitní projekt Folding@Home, který pomáhá s výzkumem koronaviru, překonal neuvěřitelný milník. Celkový výpočetní výkon přesáhl hranici 1 exaFLOPS, jedná se tedy zhruba o 10x větší výkon, než má nejvýkonnější počítač světa IBM Summit.

 

JAK A KDE POMÁHAT

Zajímavé projekty

Projekt “Pořiďme lékařům ochranné masky”

 

Za týden zvládli dobrovolníci z iniciativy Covid19CZ vyvinout celoobličejovou masku. Teď těchto masek vyrábí přibližně 400 kusů denně. Masky jsou určeny pro pracovníky v přímém kontaktu s nákazou. Při přípravě první várky 12 500 kusů je podpořilo ČVUT. O masky je ale ohromný zájem. Finance docházejí, odhodlání však ne. Podpořte prosím tento projekt, aby mohli ztrojnásobit výrobní kapacitu a dodávat v příštích týdnech co nejvíce masek našim lékařům. Každých 600 Kč zajistí lékařům jednu masku.

 

Portál Dobro.cz propojuje dobrovolníky s lidmi a organizacemi, kteří se dostali do tíživé situace kvůli koronaviru. Motivací zapojených nejsou peníze. Lidé a organizace chtějí “jen” konat dobro.

 

Portál pomuzeme.si pomáha dostat dobrovolníky tam, kde jsou třeba.

 

Propojení dobrovolníků, kteří chtějí hlidat děti, s rodiči pracujícími ve zdravotnictví nebo v integrovaném záchranném systému (IZS).

 

DALŠÍ INFORMACE

“Koronavirus může přírodě pomoci jen krátkodobě, snad se lidé poučí.” tvrdí expert OSN.

 

Pro některé z nás je nová situace psychicky těžší, než pro jiné. Zkuste se inspirovat.

 

Zajímavé anglicky psané články:

Coronavirus vaccine: when will it be ready?

 

Amid our fear, we’re rediscovering utopian hopes of a connected world.

 

váš
COVIDinfo tým