Mimořádný členský zpravodaj: Informace k epidemii koronaviru - pátek 27.3.2020 (zpět)

Vážené dámy, vážení pánové,

zasíláme Vám třetí mimořádný newsletter k epidemii Covid-19. Budeme je posílat pravidelně vždy v pondělí a v pátek. Jejich cílem je soustředit veškeré informace o epidemii a jejím vývoji na jedno místo.

V dnešním newsletteru naleznete:
Sumář mimořádných opatření přijatých vládou
Informace o vývoji epidemie v ČR a ve světě
Shrnutí toho, co Piráti momentálně řeší
Další užitečné a zajímavé informace

Hledáte informace? Chcete se zapojit?

Navštivte jako první náš pirátský rozcestník ke koronaviru.

 

MIMOŘÁDNÁ OPATŘENÍ PŘIJATÁ VLÁDOU

Jakým způsobem je omezen pohyb osob?
Omezení volného pohybu osob je prodlouženo do 1. dubna 2020. Do 1. dubna je také nařízeno pobývat na veřejně dostupných místech v počtu maximálně dvou osob (platí výjimky pro členy domácnosti, výkon povolání, podnikatelskou činnost a účast na pohřbu). Pokud je to možné, je nutné zachovávat při kontaktu s ostatními osobami odstup nejméně dva metry.

Omezení pohybu jsou důležitou součástí boje s koronavirem. Respektujte je, prosím.

Jaká je situace ve vztahu s okolními zeměmi?
Od 26. března platí pro pendlery nové podmínky, a to podle místa překračování hranice a podle typu práce. Přesné znění podmínek naleznete na webových stránkách Ministerstva vnitra.

Do 27. března do 24:00 platí také výjimka z omezení cestování během nouzového stavu. Vztahuje se na vyzvednutí osobního vozu, který je zaparkován v sousedním státě. Auto si smí vyzvednout pouze občan ČR za doprovodu jiné osoby, a to pouze tehdy, umožní-li to daný stát.

 

Omezení maloobchodu a služeb

Omezení činnosti provozoven stravovacích služeb a zákaz činnost dalších služeb a prodeje v maloobchodních prodejnách jsou prodlouženy do 1. dubna.

Čas vyhrazený pro nakupování seniorů a držitelů průkazů ZTP/P starších 50 let se k 25. březnu opět posunuje, tentokrát z původního času od 7:00 do 9:00 na dobu od 8:00 do 10:00. Také nově platí pouze pro prodejny s plochou větší než 500 metrů čtverečních. Prodejny s menší prodejní plochou mají nařízeno seniory upřednostnit.
Od 25. března do 1. dubna platí, že poskytovatelé maloobchodních služeb musí zákazníkům při vstupu do prodejny poskytnout bezplatně jednorázové rukavice nebo jinou podobnou ochranu rukou.

Od 27. března 2020 od 06:00 se rozšiřuje výjimka ze zákazu maloobchodního prodeje a prodeje v provozovnách stanovená dne 12. března 2020. Výjimka se nově vztahuje také na zámečnictví a servis dalších výrobků pro domácnost, opravy, údržby a instalaci strojů a zařízení pro domácnost, provozování pohřebiště a služby související a myčky aut. Dále je pak uvolněný režim pro hotely a penziony, které mohou přijímat nové klienty, kteří se ubytovávají za účelem zaměstnání, podnikání, nebo jsou cizinci.

Od 27. března 2020 od 06:00 je možné prodávat nebalené pečivo pouze při zamezení shlukování osob v místě odběru pečiva. Také je nutné, aby bylo prodejní místo vybaveno pomůckami osobní hygieny.

Situace ve školství

Státní maturitní zkoušky se uskuteční nejdříve 3 týdny po opětovném otevření škol, a to tak, že:
- proběhne jen didaktická část bez písemné části z českého a cizího jazyka,
- výsledky maturitních zkoušek se budou vyhodnocovat přímo na školách,
- pokud by nedošlo k otevření škol do 1. června, bylo by maturitní vysvědčení stanoveno na základě známek posledních tří vysvědčení s možností komisionálního přezkoušení.

Jednotné přijímací zkoušky na střední školy proběhnou v nezměněné formě nejdříve za dva týdny po opětovném otevření škol. Uskuteční se pouze jediné kolo s možnými náhradními termíny. Obě tyto změny podléhají ještě schválení Parlamentu ČR.

Situace v sociálních službách

Z důvodu maximálního omezení kontaktů v době karantény bylo přijato nařízení MPSV, kterým Úřad práce ČR žadatelům o vyplacení nepojistných sociálních dávek na 2. čtvrtletí roku 2020 automaticky uzná doklady předložené k uznání těchto dávek na 1. čtvrtletí. V oblasti dávek státní sociální podpory a příspěvku na péči byl připraven obdobný návrh mimořádného zákona, který vláda požádá Parlament projednat ve stavu legislativní nouze

Jak je na tom samospráva?
Od 24. března 2020 se po dobu trvání nouzového stavu územním samosprávným celkům ukládá z důvodu omezení svobody pohybu na území České republiky konat zasedání zastupitelstev, pouze pokud je to nezbytné k přijetí opatření souvisejících s řešením nouzového stavu, ke schválení právních jednání nezbytných k dodržení termínů nebo zabránění bezprostředně hrozícím škodám. Zasedání musí být vedeno prostředky komunikace na dálku tak, aby byla umožněna účast členů zastupitelstva na zasedání zastupitelstva v reálném čase bez jejich osobní přítomnosti. Osobní účast veřejnosti je vyloučena.

25. března podal náš člen Viktor Derka ústavní stížnost proti zmíněnému opatření, neboť vláda porušila jeho právo na nerušený výkon mandátu zastupitele Prahy 4 v rozporu s krizovým zákonem, který vládu nezmocňuje k omezování činnosti orgánů samosprávy.

 

VÝVOJ EPIDEMIE V ČR

 

V České republice zatím zemřelo v souvislosti s nákazou 9 osob. Celkový počet provedených testů k 27.3. byl 31 127. Celkový počet osob s prokázanou nákazou COVID-19 ke stejnému dni byl pak 2 062. Jednomu pacientovi ve velmi vážném stavu začali lékaři podávat experimentální lék Remdesivir.

Chytrá karanténa
V pondělí začne stát na Jižní Moravě testovat systém tzv. chytré karantény. Systém by se pak měl na území celé České republiky rozšířit po Velikonocích. Chytrá karanténa je iniciativa českých technologických firem a dobrovolníků sdružená v rámci neformálního projektu COVID19CZ. Jde o soubor opatření, který má oddělit nemocné a potenciálně nakažené a důsledně je hlídat pomocí dat mapujících pohyb nakažených. Dosud trasování prováděli hygienici. Mapovat všechny ale není v jejich silách. Pomoci by měla armáda.

Jak bude chytrá karanténa vypadat a co si pod tím představit?
Roman Prymula to shrnuje takto: “V momentě, kdy zjistíme pozitivního člověka, dá nám souhlas k tomu, abychom zjistili komunikaci, kterou vedl za posledních několik dní. Pokud ho dá, operátoři vyjedou záznam, kde se pohyboval. V něm nebudou konkrétní lidé, se kterými se potkal, ale jeho konkrétní cesty a místa, kde se pohyboval. Na základě těchto dat s ním povedeme pohovor, díky kterému budeme vytipovávat kontakty. Bude to tedy jakési osvěžení paměti a připomenutí cesty, kterou za ty dny udělal.”

Zatím je to systém, který předpokládá dobrovolné zapojení. Máte-li k tomu jakýkoliv komentář či nápad, obraťte se na Ondřeje Profanta.

 

Na koho dopadne epidemie?

Portál Českého rozhlasu iRozhlas připravil zajímavý článek, ve kterém použil starší data o rozdělení společnosti, aby poukázal, na koho následky současné epidemie dopadnou nejhůře.

 

VÝVOJ EPIDEMIE VE SVĚTĚ

Europoslanci slíbili pomoc pro státy zasažené koronavirem. Česko by mělo získat od EU 30 miliard korun.

 

USA hlásí nejvyšší počet nakažených, staly se tak největším ohniskem epidemie COVIDu na světě. Nejhorší situace je v New Yorku, nicméně ani ostatní ostatní státy na tom výhledově nebudou o moc lépe.

 

Podle zdravotníků je 56 % osob nakažených v New Yorku mladších 50 let. Celkem jsou 3/4 hospitalizovaných starší 45 let. Stejně tak jako všichni ti, kteří nemoci podlehli, vyjma pěti případů úmrtí, kdy se jednalo o jedince mladší 45 let. Epidemie ve městě roste, přestože shromáždění lidí jsou zakázána a většina obchodů je uzavřena. Ozývají se hlasy volající po zpřísnění režimu vycházení s omezeními doby a místa pobytu. Město zřizuje provizorní a mobilní márnice ve stanech a chladírenských vozech, protože dosavadní kapacity už nestačí.

 

Zásadním problém pro USA je také vývoj nezaměstnanosti, s jakým se doposud USA nesetkaly. Nyní je bez práce 3,2 milionů Američanů.

Vláda proto přislíbila vyplacení plošné dávky ve výši 1200 USD. Kanada zavádí podobná opatření. Bude vyplácet 2000 CAD po dobu čtyř měsíců všem svým obyvatelům.

 

Více než miliarda obyvatel Indie zůstane v karanténě

„Očekáváme, že 55 % Indů dostane infekci COVID-19, a to je 300 až 500 milionů případů během následujících čtyř měsíců,...“ tvrdí profesor SP Kalantri, který řídí nemocnici Kasturba ve střední Indii, a dodává: „Pokud současná trajektorie šíření nemoci potrvá, očekáváme v Indii za jeden rok 1 milion až 2 miliony úmrtí… Ve státě Maharashtra, ve kterém žiji, se pravděpodobně za rok nakazí 60 milionů ze 120 milionů lidí.“

 

Tchaj-wan, který si vysloužil obdiv ostatních zemí za to, jak rychle a účinně dokázal na šíření nového koronaviru zareagovat, využívá mobilní telefony ke kontrole dodržování nařízených karantén. Informuje o tom agentura Reuters. Systém sleduje mobilní signál a pokud člověk, který má být v izolaci, opustí domov nebo telefon vypne, upozorní místní úřady. Ty porušovatele do 15 minut kontaktují nebo pošlou na jeho adresu kontrolu. Úředníci navíc lidem v karanténě dvakrát denně volají, aby se ujistili, že se nesnaží opatření obejít tím, že nechávají telefon doma.

V ​Jižní Koreji ​omezili epidemii bez extrémně tvrdých opatření. Kromě ​dezinfekce ulic a obchodů ​v Tegu se v Jižní Koreji soustředili především na ​odhalovaní nakažených a sledování jejich pohybu a jejich kontaktů. Do minulého pátku ​otestovala Jižní Korea bezprecedentní množství lidí. Jedná se o 317 tisíc,​ což také naznačuje, jak velká část populace se může nemocí nakazit. Jelikož v pátek bylo potvrzeno 8700 nakažených, nejedná se ani o tři procenta. Země také zavedla ​mobilní testovací střediska​, ke kterým lze přijet autem podobně jako k rychlému občerstvení. Místo hamburgeru se však lidé nechají otestovat. Nově vláda také ruší velké hromadné akce a vyzývá k omezování shromažďování.

Maďarská ​vláda připravuje kontroverzní návrh zákona, který by jí umožnil vládnout pomocí dekretů. Opatření zdůvodňuje nutností operativně čelit nynější pandemii. Podle médií opozice upozorňuje na nebezpečí zneužití mimořádných pravomocí kabinetem Viktora Orbána, zejména s ohledem na to, že není stanoveno jejich časové omezení.

V uplynulých dnech napochodovala armáda do několika maďarských strategických firem​. Jde o součást plánu maďarského premiéra Viktora Orbána, který takto chce během krize způsobené novým typem koronaviru dohlížet na chod zhruba 140 firem, jež označil za klíčové.

Čínský Wu-chan hlásí dalšího nemocného Covidem-19, a to po pěti dnech, kdy bylo uváděno 0 nových případů. Oficiální statistiky zahrnují jen nemocné. Nakažené bez příznaků vůbec nepočítají. Ti jsou přitom infekční, a virus mohou nevědomky přenášet.

 
 

JAK A KDE POMÁHAT

Zajímá Vás, kde a s čím můžete Vy konkrétně pomoct? Zasíláme pár tipů:

Zachraň pivo je mapa s malými pivovary a prodejnami craft beers, které je třeba vypít.

 

Covid19cz spustil na donio.cz veřejnou sbírku na výrobu plicních ventilátorů. Za méně než 24 hodin se podařilo celou částku vybrat, a výroba plicních ventilátorů tak může začít.

Moravskoslezský kraj zřídil linku dobrovolnické pomoci seniorům, kteří nemají přístup k internetu. Telefonní číslo je 595 622 595.

 

Ostrava: Kulturní centrum PANT a Cooltour spustili ihned po začátku epidemie web, kde se soustřeďují informace pro každého, kdo chce jakkoliv přispět - ať už šitím, darováním materiálu nebo např. upečením muffinů pro dobrovolníky, kteří roušky šijí. Díky tomu dnes, nebo v pondělí budou předány stovky roušek ostravskému primátorovi k rozdělení do nemocnic a dalších institucí v Ostravě.

Web
 

Na facebooku funguje skupina Praha pomáhá potřebným, která má za cíl sbírat informace kdo, kde a jak nabízí pomoc nebo cokoliv potřebuje. Je určena všem občanům Prahy.

 

Nemocnice potřebují krev

Kvůli pandemii se změnil a částečně zpomalil chod nemocnic, nicméně akutní výkony se zastavit nemohou. Nyní nemocnice mimo jiné trápí i nedostatek krve. Prosíme proto všechny, kteří mohou, aby šli krev darovat.

 

CO PIRÁTI DĚLAJÍ

Piráti napříč republikou nezahálí a snaží se pomáhat. Mnoho z nás se vrhlo například na šití roušek či výrobu ochranných štítů.

Piráti souhlasí se zjednodušenou podobou společné části maturitní zkoušky a zjednodušením závěrečných zkoušek v učebních oborech, jsou ovšem proti jednomu pokusu u přijímacích zkoušek na střední školy. Dle předloženého návrhu budou mít žáci termín u přijímacích zkoušek na střední školy posunutý, s čímž Piráti souhlasí. Žáci však přicházejí o druhý termín, a budou tak mít pouze jediný pokus, zatímco za standardní situace by měli pokusy dva. Možné zrušení maturit a pouze jeden pokus u přijímacích zkoušek žáky znevýhodní.

 

Piráti podali trestní oznámení v souvislosti s podezřelým prodejem roušek v době pandemie. Pirátský analytický tým ve spolupráci s právničkou Adélou Šípovou podrobně mapuje prodej zdravotnických ochranných pomůcek na e-shopech a internetových platformách. Pirátští analytici shromáždili celou řadu svědectví od občanů, kterým byly sděleny prokazatelně nepravdivé informace, a kteří po zaplacení zjistili, že roušky a další ochranné pomůcky jim budou doručené například až do 40 dnů. Internetový portál přitom jako lákadlo používal doporučení a recenze fiktivních osob, které používaly fotografie nic netušících občanů. Dokonce i dřívější první dámy Dagmar Havlové, která analytickému týmu Pirátů potvrdila, že její fotografie byla zneužita. Právnička Adéla Šípová společně s místopředsedkyní Pirátů Olgou Richterovou proto podaly v této kauze trestní oznámení na Vrchní státní zastupitelství v Praze na neznámého pachatele.

 

Piráti a STAN se shodli na nominaci společného kandidáta do Ústředního krizového štábu. Strany věří, že ekonomické dopady budou teď největší výzvou. Společným nominandem se proto stal doc. RNDr. Filip Matějka, Ph.D., který se specializuje na makroekonomii, ekonomickou teorii, ekonomii informací a behaviorální ekonomii. Doktor Matějka pomocí ekonomických teorií vysvětluje chování lidí a státu.

 

Piráti se obrátili na Ministerstvo zemědělství s návrhy podporujícími domácí zemědělce a producenty potravin „Vážíme si kroků, které již Ministerstvo zemědělství činí. Naše návrhy vycházejí z podrobného mapování problémů, které momentálně naše zemědělce a potravináře trápí a nejsou ještě zahrnuty v žádném z krizových balíčků,...“ komentuje návrh pirátský poslanec a místopředseda Zemědělského výboru Radek Holomčík a dodává: „V této době musíme pracovat společně, protože zemědělství i potravinářství je pro fungování naší země nezbytné. Obzvláště pokud není jasné, jaký bude další vývoj epidemie v celé Evropě. Nabízíme tímto ministerstvu pomocnou ruku.“

 

Piráti v Evropském parlamentu podpořili návrh na okamžitou pomoc proti koronavirové pandemii. Pirátští europoslanci podpořili tři návrhy Evropské komise, které se týkaly změny pravidel pro přidělování letových slotů a finanční podpory států a regionů pro zmírnění ekonomických dopadů krize. Zelenou dostal vznik nouzového fondu ve výši 37 miliard eur na boj s koronavirem.

 

DALŠÍ INFORMACE

Stanislav Mihulka z Osel.cz popisuje výzkum ukazující, že tento typ koronaviru není biologickou zbraní, ale výsledkem evoluce, v nejhorším případě nehody. V článkou jsou i další zajímavé detaily z fungování viru v buňce,

 

Člověk, jehož jméno je dobré znát v souvislosti s koronavirem: Neil Ferguson, virolog, který jako jeden z prvních světových expertů začal bít na poplach. Fergusonovy modely nyní dramaticky ovlivňují rozhodnutí vlád. Sám Ferguson se nyní ocitl mezi nakaženými.

 

Jak epidemie ovlivňuje emise CO2? Záleží na více faktorech. Může pomoci, ale nemusí. Názory shrnuje Chelsey Harvey ze Scientific American.

 

Znečištění ovzduší NOx v Číně během epidemie ukazuje ESA i s ilustrativním videem.

 



váš
COVIDinfo tým