Resortní tým Místní rozvoj: červen 2020 (zpět)

Milí čtenáři,

přinášíme vám shrnutí toho podstatného z oblasti místního rozvoje a veřejné správy do června 2020. Práci resortního týmu, jak jinak, ovlivnil vyhlášený nouzový stav. Bylo nutné reagovat na velmi rychlý vývoj v oblasti vládních legislativních návrhů, které se projednávaly v režimu legislativní nouze. Současně jsme s úspěchem upozorňovali na některé neřešené problémy v agendách místního rozvoje. Soustředili jsme se ale také na koncepční práci, jejíž výsledky představíme v některém z dalších vydání.

Tento newsletter rozesíláme přes nalodeni.pirati.cz. Máte zájem o jeho trvalý odběr? Zaškrtněte prosím v systému svůj zájem o místní rozvoj.
Zajímáte se, jak to chodí v obcích a regionech? Máte nápady a chuť zapojit se do práce týmu? Napište Věře Marušiakové na vera.marusiakova@pirati.cz.

Obsah

  • Díky apelu Pirátů vláda připravuje slevové vouchery v lázeňství a včas stanovila pravidla pro pořádání dětských táborů
  • Konec ubytovávání načerno - pravidla pro Airbnb
  • Veřejné zakázky v době koronavirové krize - transparentnost ubráněna
  • Ušetřili jsme 450 milionů podivné veřejné zakázky Czechiana
  • Uspořádali jsme interní PirateCon k novému stavebnímu zákonu a podpoře v bydlení

 

Piráti v oblasti cestovního ruchu během nouzového stavu

Vláda reagovala na naši výzvu k podpoře lázeňství. Připravuje slevové vouchery.
Krajský zastupitel Vojtěch Franta svolal 7. dubna nouzovou videokonferenci, jejímž výstupem byl apel na vládu, aby pomohla lázeňství. Ministerstvo pro místní rozvoj na tuto výzvu reagovalo, podle současných informací připravuje voucherový systém zaměřený právě na lázeňství.

Pravidla pro pořádání dětských táborů stanovena včas díky Pirátům
Piráti 7. května vyzvali Vládu ČR, aby jasně stanovila epidemiologická pravidla pro pořádání dětských táborů. Byť jsme si byli vědomi potřeby připravit se na různé vývoje epidemiologické situace, organizátoři potřebovali dostatek času na přípravu táborů, zaškolení i informování rodičů.

 

Konec ubytovávání načerno - pravidla pro Airbnb

Airbnb ve svou současné podobě už nelze považovat za sdílenou ekonomiku. Stal se z něj výnosný byznys, pro který v řadě případů neplatí žádná pravidla a ve své masovosti působí negativně na rozvoj měst. Po tříletém úsilí Pirátů se začátkem dubna, uprostřed koronavirové epidemie, podařilo prosadit povinnost pro online zprostředkovatele hlásit živnostenskému úřadu počet ubytovaných osob a další informace. Přijetí novely zákona o podmínkách podnikání v oblasti cestovního ruchu znamená prakticky konec ubytovávání načerno. Stát se nyní dozví o pronajímatelích bytů přes Airbnb či Booking, kteří poskytují ubytovací služby nelegálně, tedy bez splnění zákonných podmínek. Díky povinně hlášeným údajům úřady zjistí, zda pronajímatel odvádí obci ubytovací poplatek a také bude možné také kontrolovat plnění ohlašovací povinnosti podle cizineckého zákona. Důležitá je i dohledatelnost všech ubytovaných osob v dané lokalitě pro případné trasování možné nákazy v době pandemie.

 

Veřejné zakázky v době koronavirové krize - transparentnost ubráněna

Během nouzového stavu se ukázalo, jaký marasmus v oblasti veřejných zakázek panuje. Nakupovaly se necertifikované výrobky z Číny od neprověřených dodavatelů. Vláda v tomto případě nedokázala dodržet ani základní pravidla dobrého hospodaření. Evidentně se jí nakupování bez pravidel zalíbilo, patrně proto se řadu těchto pravidel pokusila nastálo zrušit, když předložila novelu zákona o veřejných zakázkách v legislativní nouzi. Zákon měl “zjednodušit nákup osobních ochranných prostředků jako pohotovostních zásob po konci nouzového stavu”. Zjednodušená pravidla v této novele však nebyla omezena na zdravotní pomůcky, ani na dobu určitou. Šlo o trvalou změnu. K tématu se veřejně vyjadřoval poslanec Ondřej Profant a shrnul je na svém blogu. Proti novele zákona o veřejných zakázkách v legislativní nouzi se zvedla taková vlna odporu, že jej vláda nakonec potichu vzala zpět.

 

Ušetřili jsme 450 milionů podivné veřejné zakázky Czechiana

Poslanec Ondřej Profant v lednu 2020 napsal ministru kultury Zaorálkovi, že projekt kulturního portálu Czechiana je zbytečný a duplicitní. V únoru ministr celý projekt zrušil. Podle reportáže TV Seznam se zdá, že projekt Czechiana byl nejspíš zmanipulovaný a šitý na míru jedné firmě, navíc zřejmě napojené na čínskou firmu Huawei.

 

Uspořádali jsme interní PirateCon k novému stavebnímu zákonu a podpoře v bydlení

Dostupné bydlení je pirátskou programovou prioritou, ale stavět nové byty bude možné jen natolik, nakolik rychlé a jednoduché bude stavební řízení - tedy jaký bude nový stavební zákon. V sobotu 13. června se uskutečnil PirateCon ke stavebnímu zákonu a dostupnému bydlení, původně naplánovaný již na březen. V pirátském centru Na Moráni se nad územním rozvojem a bydlením sešli členové KETů i pirátští zastupitelé napříč kraji aktivní v daných oblastech.

 

Na viděnou osobně nebo u dalšího newsletteru,

za resortní tým Ivan Bartoš a Věra Marušiaková