Resortní tým Zemědělství: Aktuální informace ze Sněmovny - RT Zemědělství (leden, únor) (zpět)

Milé pirátky a piráti,

právě Vám dorazil již šestý newsletter z resortního týmu zemědělství. Tento newsletter mapuje posledních šest týdnů od vydání posledního newsletteru.

Pozn.: newsletter rozesíláme přes nalodeni.pirati.cz. Je třeba se na stránkách zaregistrovat (pokud už jste to ještě neudělali). Pokud chcete, aby vám náš newsletter chodil trvale, zaškrtněte zájem o zemědělství. Chcete-li se naopak z jeho odběru odhlásit, výběr zemědělství zrušte.

 

Pomozte nám pomáhat krajině, lesům i zvířatům! Zapojte se do týmu pro zemědělství

Potřebujeme odborníky na zemědělství, lesnictví, ochranu půdy i vody, vodohospodáře, právníky, ekonomy a dalším specialisty, abychom společně pracovali na zlepšení situace v České republice. Pro studenty vysokých škol nabízíme možnost se naučit a poznat zajímavé prostředí poslaneckého klubu Pirátské strany. Pokud souhlasíte s Pirátským programem v oblasti zemědělství a životního prostředí a chcete nám pomoci, ozvěte se prosím Martinovi Huňadymu na tel. 732 251 216 nebo na martin.hunady@pirati.cz. Rádi vás pozveme na naše setkání.

 

Dobré životní podmínky zvířat musí převážit nad majetkovými zájmy majitelů

Na Zemědělském výboru a na Výboru pro životní prostředí jsem se snažili prosadit pozměňovací návrhy ve věci klecových chovů, mrzačení křídel mláďat ptáků, vazných ustájení, hrazení kastrací obcím nebo zavedení nového přestupku napadení zvířete jiného chovatele, které by nasměrovaly české zemědělství do 21. století. Zcela zásadní návrh zrušení klecových chovů však díky hlasování hnutí ANO ani jedním z výborů neprošel. Stejně tak Zemědělský výbor nepodpořil zákaz mrzačení mláďat ptáků. Pouze se nám podařilo prosadit zákaz vázného ustájení od roku 2030, který bude platit bez výjimek. Díky tomuto návrhu dojde k tomu, že převáží dobré životní podmínky zvířat nad majetkovými zájmy chovatelů.

Kolegové z hnutí ANO nepovažovali klecový chov slepic za přežitek, jinak by jej nezařízli na důležitých výborech. Po mediálním tlaku zákaz klecového chovu slepic nakonec podpořil premiér Andrej Babiš. Návrh na zákaz klecových chovů od roku 2027 znovu předložíme a uvidíme zdali ho poslanci z hnutí ANO doopravdy podpoří nebo to byly jen kecy v kleci. Klecový chov slepic nemá v moderním zemědělství své místo.

 

Zákon pro zahrádkáře prošel do druhého čtení

Sněmovna pustila do druhého čtení náš zahrádkářský zákon zabývající se zahrádkářskými koloniemi, jehož spolupředkladatelem je pirátský poslanec Jan Pošvář. Zákon má nově definovat činnost zahrádkářů a deklaruje, že zahrádkářství je prospěšná činnost, která se výrazně podílí na rozvíjení společensky významných hodnot v oblasti životního prostředí a krajinného rázu a zvyšuje zájem veřejnosti o ekologii. Do 23.3. máme možnost podávat PN. Sami uvažujeme o několika, protože zákon sám o sobě není z historických důvodů tak komplexní. Zahrádky jsou klíčem ke spokojenosti, k soběstačnosti a k jistotě velké části naší společnosti.

 

Novela vodního zákona řeší důsledky, nikoliv příčinu, chceme změnu přístupu ke krajině

Poslanecká sněmovna poslala do druhého čtení novelu zákona o vodách. Vláda v něm chce zavést opatření na řešení nedostatku vody při suchu a rozšířit možnosti samospráv při krizových situacích. To hlavní, co nám chybí, je systematický přístup ke krajině, od monitorignu krajiny a analýz jejích potřeb a potenciálu, přes podporu její přestavby až po změny v zákonech a výkonu státní správy, která řeší hospodaření v krajině. Musíme lidem, kteří chtějí šetrně hospodařit, tuto práci co nejvíce usnadnit. Překvapuje mě, že se k něčemu takovému vláda s aparáty ministerstev nemá. Zdá se, že se ho toho budeme muset s Piráty pustit sami. Zpracováváme návrhy na větší ochranu hydrologicky významných lokalit, zachování vodní krajiny a zavedení vodních družstev, které pomohou lépe pracovat s polními melioracemi. Pokud máte jakékoliv připomínky, či náměty, ozvěte se.

 

Povyk kolem státních lesů aneb Co nám prozradila hysterická reakce Ministerstva zemědělství

Ve středu 2. ledna jsme vyzvali předsedu vlády, aby zakročil ve věci Strategie státního podniku Lesy ČR platnou pro období od 1.září 2019 do konce roku 2024. Den na to vydalo Ministerstvo zemědělství nezvykle hysterickou a zavádějící reakci, načež ministr Toman strategii stáhnul z projednávání vlády. Lesy jsou velké téma pro kvalitu života v ČR i pro politiky. Pracujeme na podpoře obnovy našich lesů i našeho lesnictví. Pokud máte k tématu, co říct, napište a zapojte se

 

Konopí má velký potenciál

V úterý 18. února se za přičinění Radka Holomčíka konal ve Sněmovně seminář s názvem Potenciál konopí. Seminář upozornil na neuvěřitelný potenciál konopí pro hospodářství i životní prostředí. Často se mluví o konopí a jeho rekreačních a léčebných účincích, konopí má ale také široké hospodářské využití - od potravinářství, přes textil až po stavebnictví. Má také velký potenciál přispět k nápravě stavu naší krajiny. Tento potenciál se budeme snažit využít a proto již nyní pracujeme na legislativě, která to umožní.

 

Na čem pracujeme?

Nejaktuálnější jsou momentálně práce na pozměňovacích návrzích k novelám zákona o ochraně zvířat před týráním a zákona o potravinách (který se snaží tvářit, že řeší dvojí kvalitu potravin). Připomínkujeme i chystanou novelu mysliveckého zákona a ústavního zákona na ochranu vody. V následujících měsících přibudou novely vodního zákona a zákona o osivech a jak tuto práci dokončíme, přijdou novely zákona o pozemkových úpravách a zákona o hnojivech.

Mimo legislativní práce připravujeme koncept krajinného plánování, řešíme decentralizaci distribučních sítí v potravinářství (tedy podporu alternativ vůči nadnárodním supermarketům) a připravujeme se na mimořádně těžký a důležitý střet při pokusech ministerstva novelizovat zákon o významné tržní síle.

Krásné jaro

Za RT zemědělství Martin Huňady

 

Martin HUŇADY

martin.hunady@pirati.cz

+420 732 251 216