Interní newsletter: Pirátský newsletter 8/2020 (zpět)

Ahoj!
Přinášíme vám pravidelnou dávku nových informací o důležitém dění, právě probíhajících hlasováních a dalších novinkách, které musíte vědět.
Tento a další newslettery najdete také online v Nalodění. Něco vám uteklo nebo jste zvědaví? Všechno je to tam. Postupně vznikají také newslettery resortních týmů.
Co je tedy aktuální kromě toho, že hrozí prolomení suchého únoru vlivem Křečků a Okamůrů?

Mimořádný přezkum

Probíhá jednání celostátního fóra - mimořádný přezkum rozhodnutí KF Praha ve věci Kodexu zastupitele. Rozprava končí 27. 2., hlasování proběhne 28. 2. - 2. 3.

 

Výroční zpráva předsedy

Celostátní fórum projednává v referendu výroční zprávu předsedy České pirátské strany za rok 2019. Zpráva byla již projednána republikovým výborem. Doba na rozmyšlenou potrvá do 27. 2., hlasování bude probíhat od 28. 2. do 2. 3.

 

Konference Think Twice

Zahraniční odbor pořádá 24.-26. 4. v Praze ve spolupráci s PPI a Greens/ EFA konferenci Think Twice. Tentokrát s podtitulem Ante Portas, tématem jsou tak technologie blízké budoucnosti. Rádi uvítáme jak posluchače, tak "mluviče"!

 

PirateCon Komunitní zahrady

Zvažujete založení komunitní zahrady? Láká vás pěstovat zeleninu, ovoce a vztahy se sousedy? Chcete vytvořit místo, kde budete rádi trávit čas? Doposud však nevíte, co je třeba při jejich zakládání?

To vše a nejen to, se dozvíte na PirateConu o komunitních zahradách, který se příznačně koná první jarní den. V sobotu 21. března, od 10:00 se můžete zastavit v pražském pirátském centru (PiCe), Na Moráni 360/3, Praha 2. O tématu budou hovořit nejen odborníci, ale i politici a samotní uživatelé komunitních zahrad. PirateCon Vám tak nabídne pohled na komunitní zahrady z širší perspektivy. Přijďte se inspirovat a popovídat si o zkušenostech s těmi, kteří komunitními zahradami prostě žijí. Moc se těšíme, jaké plány na jejich budování do Vás zasadíme!

 

European Youth Event ve Štrasburku

Byla nám z EP nabídnuta možnost vyslat skupinu na European Youth Event, událost ve Štrasburku, která se koná 29.-30. května. (Odjíždí se ve čtvrtek odpoledne autobusem.) Náklady jsou z velké části hrazené EP. Otevíráme tak možnost přihásit se všem aktivním dobrovolníkům. Aktuálně je volných deset míst. Zajámci a zájemkyně se nahlaste Tomášovi Guth Jarkovskému.

 

Vzdělávací okénko

A je tu další vzdělávací materiál ze série personálního odboru "Buď informovaný Pirát". Minulý týden jsme se zaměřili na kontrolní komisi (KK). Mimo kontrolní komisi máme jako Piráti další pojistný mechanismus, a to komisi rozhodčí (RK). Právě RK se budeme věnovat tento týden. Není totiž komise jako komise.

"RK rozhoduje ve sporech mezi členy, resp. mezi členy a organizačními jednotkami strany nebo orgány, a to vždy na návrh KK." Bližší popis naleznete v odkazu níže.

Jaké další návody byste uvítali? V čem tápete a co vám není jasné?
Napsat nám můžete na jana.kolarikova@pirati.cz nebo marcela.sroubkova@pirati.cz
Také děkujeme Pavlovi Tauerovi, který připomínkoval materiál ke KK, a který byl již dle jeho námitek upraven. Díky, Pavle!

 

Jarní úklid v Piroplácení

Po ránu už zpívají ptáci, jaro se blíží a u Pirátů se uklízí. V praxi to znamená, že v Piroplácení došlo, díky Martinovi Rejmanovi, k vytvoření archivu uzavřených záměrů. Finanční tým tak usilovně pracuje na přesunu všech neaktuálních záměrů do archivu. V přehledu záměrů pak uvidíte jen ty, které jsou stále aktuální. Společně s uzamčením rozpočtů z předchozích let to znamená, že v žádosti se už nabízejí jen letošní rozpočtové položky a záměry, takže výběr je přehlednější a rychlejší.

Martin nám přidal ještě funkci, která doplňuje automaticky číslo senátního obvodu do specifického symbolu v žádosti o proplacení. Vyberete-li rozpočtovou položku Kampaň senátní volby OBVOD XY a uložíte-li žádost, doplní se do specifického symbolu číslo obvodu, které poslouží k rozlišení výdajů podle obvodů na volebním účtu.

 

A je tu váš oblíbený borec na konec

Borcem na konec tohoto týdne se stává Ondřej Kolek. Ondra je předsedou KS Liberecký kraj a je jedním ze skalních Pirátů, a to nejen proto, že má rád geologii, ale především proto, že jsou pro něj Piráti dlouhodobě na prvním místě.

Ondra pochází z Jablonce nad Nisou, dnes žije v Dolní Černé Studnici. Vystudoval Gymnázium U Balvanu v Jablonci nad Nisou a Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze. Má více než desetiletou praxi z průmyslového i akademického výzkumu a vývoje, kde pracoval jako specialista a manažer výzkumných projektů. Působil ve společnostech Crytur (vývoj a výroba monokrystalů), Elmarco (výzkum v oblasti elektrostatického zvlákňování nanovláken), CxI při TUL (nanovlákna, tenké vrstvy na bázi sol-gel), velmi krátce v Membrain (ionexové membrány), odkud rychle přešel do současné pozice ve firme Atotech, kde vyvíjí nová řešení v oblasti protikorozní ochrany.

Ondra má rozsáhlou sbírku hornin a minerálů a tato vášeň Ondru provází už od dětství. Vztahuje se k tomu jedna historka. Když byl malým klukem, nevrátil se domů. Byla tma a strarostlivá máma ho šla, své dítě, hledat. Nakonec ho našla. Byl v kamenolomu a ztratil pojem o čase...
Ondra má i jiné zájmy, například má rád cvrnkací hliněné kuličky, pavouky a dříve se věnoval chovu sklípkanů.

Ondra je dlouhodobě optimistický, zapálený, disciplinovaný, zásadový a čestný snílek. Umí být stejně tak lídrem jako kamelotem.

 

Za personální odbor Pirátů

Adéla Hradilová
asistentka personálního odboru
adela.hradilova@pirati.cz
+420 608 517 171