Resortní tým Evropská unie, zahraničí, obrana: Jarní newsletter (zpět)

Resortní tým Evropská unie, zahraničí, obrana opět v plné síle.
Přečtěte si, na čem jsme za poslední měsíce pracovali.

Aktualizovali jsme stránky týmu

Aktualizovali jsme pro vás stránky našeho týmu.
Nově se můžete dozvědět na čem pracujeme a jaké akce plánujeme.

VŠE O NAŠEM TÝMU NAJDETE ZDE.

KALENDÁŘ AKCÍ TÝMU ZDE.

 

Pusťte se do Turecka. Piráti předali vládě petici vyzývající k sankcím

Pirátský poslanec František Kopřiva a europoslanec Mikuláš Peksa předali v pondělí 13. ledna na úřadu vlády petici vyzývající k zavedení ekonomických sankcí proti Turecku kvůli jeho podzimní ofenzivě v severní Sýrii. Pod dokument se podepsalo 825 lidí, řekl Kopřiva novinářům.

Podle Peksy by bylo na místě vedle uvalení sankcí i ukončení rozhovorů o vstupu Turecka do Evropské unie. Premiér Andrej Babiš, jemuž byla petice určena, materiál osobně nepřevzal.

Petice navazuje na podzimní turecký vojenský zásah v severní Sýrii namířený proti kurdským jednotkám. Ankara tento krok zdůvodňovala snahou vytvořit bezpečnou zónu v sousedství svých hranic, do které by se mohli vrátit uprchlíci ze Sýrie. Turecký postup vyvolal mezinárodní kritiku. V Česku se proti němu ohradila Sněmovna i prezident Miloš Zeman, vláda rozhodla o zastavení vývozu zbraní do Turecka.

Sleduj Františka Kopřivu na Facebooku

Psali o nás na iDnes.cz

 

Piráti podporují zřízení vyšetřovací komise k vlivu cizích mocností

S Piráty podporujeme zřízení sněmovní vyšetřovací komise k vlivu cizích mocností od samého začátku. Nyní chceme, s ohledem na informace z posledních dní o probíhající skryté čínské propagandě, potřebu jejího vzniku ještě zdůraznit. Komise má být politický orgán, který má hledat systémová doporučení a slabá místa ve státní správě. Navíc na rozdíl od bezpečnostních složek může vydávat doporučení, což považuji za stěžejní,” zmínil pirátský poslanec Jan Lipavský.

K návrhu na zřízení vyšetřovací komise k vlivu autoritářských režimů se vyjádřil poslanec Jan Lipavský, místopředseda Výboru pro obranu: „Dnes již víme, že vyšetřovací komise pravděpodobně nevznikne. Případy zahraničního vlivu jsou známé a rozbuškou byla podzimní kauza společnosti Home Credit a najaté PR agentury. Chceme s vládou diskutovat o tom, že tento problém nemají řešit jen tajné služby v praktické oblasti, ale je třeba téma patřičně popsat, zmapovat a navrhnout řešení i na úrovni politické.“

Předložený sněmovní dokument SD 1778 o vyšetřovací komisi si můžete přečíst zde.

 

Premiér Babiš odmítl představit konkrétní návrhy k víceletému finančnímu rámci EU

Na mimořádném summitu Evropské rady bude projednáván návrh víceletého finančního rámce na období 2021-2027, který čelí dlouhodobě kritice premiéra Babiše. Piráti se na Výboru pro evropské záležitosti opakovaně ptali, jaké konkrétní návrhy premiér na summitu představí. Andrej Babiš však nepřednesl jediný konstruktivní návrh a odmítl i žádost o předání informací ze svých podkladů, v nichž údajně konkrétní návrhy má.

„Kritiku současného návrhu víceletého finančního rámce jsme si od premiéra Babiše přečetli už v jeho hlášení Čau lidi z 2. února, kdy uvedl, že se mu nelíbí celkové navýšení rozpočtu a zároveň snížení kohezních fondů. Nepředstavil však jediný konkrétní návrh, se kterým do vyjednávání půjde a odmítl předat poslancům materiál, který vydával za seznam svých požadavků,” komentoval František Kopřiva, místopředseda Výboru pro evropské záležitosti.

Na priority premiéra Babiše se Kopřiva tázal v interpelaci už 13. února. Na těch ale premiér chyběl. Proti unijnímu rozpočtu se premiér vymezuje již delší dobu, během ní ale nebyl schopný představit žádný návrh dohody.

 

Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová: Brexit? Slibovat modré z nebe

Spojené království jde svou vlastní cestou a opouští Evropskou unii. Na první pohled to není pro dříve největší světovou říši a nejsilnější supermocnost příliš překvapivé. Časy se však pro britské impérium dramaticky změnily a kromě celosvětové sítě finančních center bude Spojené království stěží schopno uplatnit svůj vliv na další země a bloky zemí, jako je EU-27.

Nejpřitažlivějším slibem Brexitu, navazujícím na jednu z univerzálních lidských tužeb, bylo převzít zpět kontrolu. To bude pravděpodobně realitou pro bohatou menšinu Britů. Lidé z velkých a bohatých měst, jako je například Londýn, kteří převážně hlasovali pro setrvání Británie v Evropské unii, skutečně nejspíše získají určitou úroveň kontroly zpět. V závislosti na sjednané dohodě během nadcházejícího přechodného období do prosince 2020 bude Spojené království moci uplatnit své národní zájmy v obchodě, migraci a regulaci své ekonomiky. Úroveň autonomie v těchto oblastech bude vykoupena velkými kompromisy. Řekněme například, že se Británie rozhodne (jak prohlásil její premiér), že chce mít dohodu o volném obchodu s EU a opustit jednotný trh a celní unii. Kompromisem pro exportní podniky bude v tomto případě zvýšení nákladů na podnikání, hraniční kontroly či celní sazby s EU-27, které vyřadí většinu britských vývozců ze hry a britské firmy tak zmenší svůj podíl na evropském trhu. Vidíme, že k tomu již dochází: stovky společností se částečně nebo úplně stěhují z Velké Británie do EU, aby zmírnily tuto potenciální ztrátu podílu na trhu.

 

Poslanci varují před eskalací konfliktu mezi USA a Íránem. ‚Důsledky můžeme pocítit i v Evropě‘

Místopředseda výboru pro obranu Jan Lipavský (Piráti) volá po deeskalaci násilí. „Naše vláda musí udělat maximum pro bezpečnost našich vojáků a policistů účastnících se výcvikových misí. To ve spolupráci se spojenci,“ řekl.

Neznám detaily těchto operací, neznám jejich skutečné důvody. Nicméně pokud my jsme v situaci, že jaksi máme informace, tak asi není potřeba se stahovat. Samozřejmě ta celková bezpečnostní situace se může zhoršovat, proto je dobré mít ty preventivní opatření. Já bych jenom chtěl říct k Donaldu Trumpovi a k tomu NATU, on pravděpodobně zjišťuje teprve nyní, jak funguje zahraniční politika, protože kdykoliv Spojené státy se snaží udělat něco samy bez spojenců, tak jsou v tom velice neúspěšné. A nejdříve je potřeba ty spojence k těm věcem získat a teprve potom přicházet s prosbou o to, aby se zapojili. Takže on trošku přichází, přijde mi to z jeho strany trošku vlastně jako zoufalé v tuto chvíli, až bych řekl.

NAPSALI O NÁS.

 

Peksa povede europarlamentní skupinu na podporu Tibetu

Pirátský europoslanec Mikuláš Peksa se stal novým předsedou Zájmové skupiny Tibetu při Evropském parlamentu. Navázal tak na své členství v české Parlamentní skupině přátel Tibetu při Poslanecké sněmovně ČR, u jejíhož zrodu stáli Piráti. Peksa se zároveň před několika měsíci zúčastnil Ženevského fóra pořádaného Centrální Tibetskou Administrativou, které se zabývalo čínským zneužíváním technologií k potlačování základních lidských práv.

„Tibetská komunita si zaslouží podporu, protože zůstává v první linii boje proti rozšiřování čínského sledovacího systému. Zneužívání technologií k sociálním a ekonomickým represím je pro Čínu denní chléb, což vedlo k tomu, že Číňané svého dystopického ‚velkého bratra‘ exportovali a využívají ho k potlačování základních lidských práv právě v Tibetu,“ uvedl Peksa.

 

Gregorová: Volný obchod s Vietnamem ano. Ale za jakou cenu?

Evropská unie právě uzavírá ambiciózní obchodní a investiční dohodu s Vietnamskou socialistickou republikou. Jedná se o první dohodu tohoto typu mezi EU a rozvojovou zemí v Asii, která připravuje cestu ke snížení cel na 99 % zboží. Dále se očekává, že dohoda otevře odvětví služeb a poštovních, bankovních a námořních odvětví konkurenci. Na první poslech to zní skvěle. Koneckonců nám klasická ekonomická poučka říká, že volný obchod obecně vytváří bohatství pro obě strany. Jak by tedy mohli být proevropští politici a lidé podporující obchod proti těmto dohodám?

Hlavním problémem současné dohody je to, že pokračuje ve strategii a způsobu obchodování, které Evropská komise následuje již celá desetiletí. Volný obchod na prvním místě – a lidská a pracovní práva, environmentální normy a udržitelný rozvoj až na druhém. Obvykle to znamená, že v „kapitolách o udržitelném rozvoji“ obchodních dohod, jako je CETA, Singapur, Korea atd., je část o všem, co chrání naše společné evropské hodnoty, přesvědčení a priority, nevymahatelná; a tudíž irelevantní.

V současné době připravuje europoslankyně Gregorová otevřený dopis všem europoslancům.

 

Lipavský: Šíření poplašných zpráv a nenávisti je trestné, podáváme trestní oznámení na Aeronet

Anonymové z dezinformačního severu Aeronet pošpinili památku obětí tragédie ve Fakultní nemocnici Ostrava. Pokud pominu zcela nevkusné popisy místa neštěstí, dopustili se autoři i trestného činu. V textu se zcela pomýleně snaží hledat spojitosti mezi židovským obyvatelstvem a pachatelem vražd. Zveřejněním tohoto článku se Aeronet dopustil šíření poplašné zprávy a šíření nenávisti vůči náboženské menšině. Obojí je v Česku protiprávní. Za stejně nechutné považuji dlouhodobé snahy tohoto severu podkopat důvěru lidí ve státní instituce, jako jsou policie či nemocenská zařízení. Přitom právě policisté i lékaři v Ostravě předvedli zcela nedocenitelnou práci. Článek je smutným a výjimečně odpudivým příkladem této dlouhodobé strategie. Text je společensky nebezpečný, a proto jsme se rozhodli podat na server Aeronet trestní oznámení. To obsahuje jednak podrobný rozbor dezinformačního článku, nicméně rovněž i všechny dostupné informace o pozadí neslavně proslulého dezinformačního portálu Aeronet. Předpokládám, že kriminalisté se budou věnovat zejména vypátrání případných pachatelů či organizované skupiny, k čemuž jsme v trestním oznámení nastínili několik cest.

 

Další newsletter již brzy!

!PODÍVEJ SE NA ČEM PIRÁTI PRACUJÍ!.