Resortní tým informatika: leden-únor 2020 (zpět)

Milé pirátstvo,
Dostává se k vám první letošní pirátské zpravodajství ze sněmovny o e-governmentu, IT a digitalizaci.

Obsah

  • Firma za 1 den vrácena k přepracování
  • Digitální technická mapa a bankovní identity schváleny Senátem a podepsány prezidentem
  • Balíček DEPO projednán vládou
  • Šablony kritérií na zadávání IT projektů ve státní správě
  • E-shop na dálniční známky za 401 mil. vytvořen dobrovolníky za víkend

 

Firma za 1 den vrácena k přepracování

Návrh zákona, který předpokládal zjednodušení administrativních procesů při zakládání obchodních společností, byl předložený Poslanecké sněmovně už loni březnu skupinou poslanců v čele s Piráty. Ač byl zákon předložen s podporou i mnoha poslanců ANO a dalších stran napříč spektrem, na jednání v úterý 11.2. ho sněmovna vrátila k přepracování. Vláda tak znovu ukazuje, že neplní svoje předvolební sliby a digitalizace pro ní není prioritou. Problematika obchodních společností však bude v brzké době znovu řešena - směrnice EU 2019/1151 předpokládá změny ve využívání digitálních nástrojů a postupů v právu obchodních společností, mimo jiné jejich zakládání plně online. Směrnice by měla být členskými státy implementována do srpna 2021.

 

Digitální technická mapa a bankovní identity schváleny Senátem a podepsány prezidentem

Dva klíčové digitalizační zákony - o digitální technické mapě a o bankovních identitách - byly 29.1. schváleny ve sněmovním znění Senátem a 12.2.2020 podepsány prezidentem.

 

Balíček DEPO projednán vládou

Vláda projednala Návrh zákona o změně zákonů související s další elektronizací postupů orgánů veřejné moci, tzv. DEPO. Návrh upravuje přes 150 zákonů a vytváří tak právní podmínky pro implementaci zákona o právu na digitální službu. Jde o pokračování snah o digitalizaci české státní správy, kterou iniciovali poslanci z Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj v čele s Ivanem Bartošem. Návrh ruší přebytečné paragrafy v mnoha zákonech a specifikuje parametry používání cloudových služeb ve veřejné správě. Do zákona se v průběhu projednávání pokusíme přidat změny v oblasti používání datových schránek v soukromoprávní komunikaci. Naším cílem je zlevnit posílání datových zpráv mezi soukromoprávními subjekty a pro banky a pojišťovny zavést povinnost příjmu datových zpráv tak, aby s nimi občané mohli komunikovat touto cestou. Rádi bychom také přidali do zákona definici otevřeného API a zavedli povinné poskytování státních digitálních služeb také prostřednictvím tohoto rozhraní.

 

Šablony kritérií na zadávání IT projektů ve státní správě

Dobrovolnická apolitická platforma Česko.Digital rozjíždí dobrovolnický projekt s cílem připravit Šablony kritérií na zadávání IT projektů ve státní správě. V tuto chvíli shánějí lidi ze státní správy i samospráv (ze zastupitelstvech, úřadů, krajů apod.), kterých se tato problematika týká a zajímá je. Smyslem je oslovit lidi s jasnou sadou otázek a sesbírat zkušenosti k této problematice tak, aby šablony mohly vzniknout. Pokud Vás nebo někoho z vašich kolegyň či kolegů toto téma oslovuje, prosím ozvěte se Milanu Krchovi na milan.krch@pirati.cz nebo +420 777 851 747.

 

E-shop na dálniční známky za 401 mil. vytvořen dobrovolníky za víkend

Na hackatonu ZNAMKAMARADA se přibližně 60ti dobrovolníkům podařilo za víkend vytvořit eshop a aplikaci, za který se Státní fond dopravní infrastruktury chystal utratit stovky milionů. Naši poslanci Ivan Bartoš a Ondřej Profant pomáhali shánět podklady pro jeho vytvoření, které původně nebyly veřejně dostupné. Oba také v průběhu víkendu konzultovali průběh hackatonu přímo na místě, v pražských Holešovicích. Celá kauza ukázala na nekoncepčnost státních zakázek v oblasti IT a jejich předraženost, na což naši poslanci pravidelně poukazují. Znalecký posudek a analýza Hlídače státu ukazují, že předpokládaná ziskovost této zakázky je 65 %, a že i přes takový zisk se jedná o cenu obvyklou.

 

Důležité pirátské výsledky z oblasti informatiky najdete průběžně aktualizované na stránce www.pirati.cz/vysledky. Aktuální novinky, komentáře a reporty z oblasti informatiky můžete sledovat na blogu poslance Ondřeje Profanta. Zápisy z rezortního týmu jsou zveřejňovány na Pirátském fóru. V případě zájmu o spolupráci, konzultaci, žádost o radu v oblasti IT či členství v rezortním týmu se neváhejte Ondrovi nebo Báře ozvat.

Pěkný zbytek února za rezortní tým informatiky
přejí

Ondřej Profant, poslanec PSP ČR, vedoucí rezortního týmu Informatika
a Bára Soukupová, egovernment specialistka klubu Pirátů

Vizí Pirátů je svobodná, vzdělaná a digitálně propojená společnost.