Interní newsletter: Pirátský newsletter 5/2020 (zpět)

Ahoj!
Přinášíme vám pravidelnou dávku nových informací o důležitém dění, právě probíhajících hlasováních a dalších novinkách, které musíte vědět.
Připomínáme, že tento newsletter najdete online v Nalodění, další newslettery tam budou přibývat. Postupně vznikají také newslettery resortních týmů.
Co je tedy aktuální kromě toho, že jsou Hromnice? Nečteš, nevíš!

CF 2020 - zpětná vazba

Líbilo se ti na CF v Ostravě?
Nebo je naopak něco, co se ti nelíbilo?
Máš jedinečnou možnost dát pořadatelům zpětnou vazbu!

 

Volba vedoucí/ho administrativního odboru

Bylo zahájeno hlasování o volbě vedoucího administrativního odboru.
Jediným kandidátem je Petr Vileta.
Lze hlasovat pro navrženého kandidáta, nebo vhodit prázdný lístek (počítá se jako zdržuji se/proti). Navržený kandidát bude zvolen, pokud obdrží hlasy od nadpolovičního počtu hlasujících.
Hlasování potrvá minimálně do 3. 2. 22.00.

 

Dovolba republikového výboru

Republikový výbor představuje v pirátské straně moc zákonodárnou a také vykonává dohled nad některými záležitostmi. Jedná se o takový Pirátský parlament složený smíšeně ze zástupců regionů i z členů volených společně na celostátní úrovni. Zabývá se úpravou předpisů, schvalováním společných programových dokumentů, schvaluje rozpočty, hospodářské výsledky a strategická finanční rozhodnutí. Může ukládat úkoly republikovému předsednictvu, nebo v závažných a odůvodněných případech zasáhnout do kandidátských listin.

Nyní probíhá hlasování o dovolbě.

Lze hlasovat pro libovolný počet kandidátů. Kandidáti, kteří získají podporu většiny hlasujících, budou do výboru zvoleni.

 

Zpráva od RV

Republikový výbor se chystá zahájit jednání o požadavcích pro založení stranického institutu. Pokud vás napadá instituce, kterou by se tým tvořící zakládající dokumenty měl inspirovat, prosím doplňte ji do tabulky do 8. 2. 23:59.

 

Pro ty, kteří si chtějí kontext institutu dopředu prostudovat, je zde rozcestník s důležitými odkazy.

 

Participativní rozpočtování

Republikové předsednictvo konstatuje že do konce února provede kontrolu formálních náležitostí a výsledků řešení projektů PaRo 2019 a výsledné doplnění seznamu dlužníků. Řešitelé tudíž mají měsíc na to, aby vše uvedli do řádného stavu. Prosíme tedy všechny řešitele o kontrolu a případné dořešení.

 

Vzdělávací okénko

Protože nových členů neustále přibývá, rozhodl se personální odbor, že do každého newsletteru zařadí nějaký návod/vzdělávací materiál.
První z nich je tu už dnes. možná ho znáte, možná stojí za to si ho připomenout, možná jste u Pirátů krátce a vidíte ho poprvé.

Jaké další návody byste uvítali? V čem tápete a co vám není jasné?
Napsat nám můžete na jana.kolarikova@pirati.cz nebo marcela.sroubkova@pirati.cz

 

Pirátská putovní univerzita zve na akce:

10. 2. (jitsi.pirati.cz/PPU, 18 h) Excelový dýchánek - tipy a triky pro připomenutí (nutná registrace na milus.kotisova@pirati.cz)
11. 2. (Praha, 18 h) Kurz pro kormidelníky "Jak držet kurz": Nenásilná komunikace
17. 2. (jitsi.pirati.cz/PPU, 18 h) ABC pro nováčky "Kde, co a jak hledat v technických pirátských systémech" (forum, redmine, mrak, zulip, jitsi) - praktické příklady a ukázky, zodpovězení dotazů (nutná registrace)
25. 2. (Praha, 18 h) Kurz pro kormidelníky "Jak držet kurz": Marketing

 

Výběrová řízení

Piráti opět vypsali mnoho výběrových řízení ( a další budou přibývat). Prohlédni si právě vypsané pozice!

 

Zahraniční odbor pro vás má pár nabídek!

Patnáctého února se v Brně potkají Češi a Slováci, aby pohovořili o volbách, práci v týmech a správě sociálních sítí.
Bude se jednat o sérii workshopů, které povedou koordinátoři a dobrovolníci. Akce probíhá pod záštitou zahraničního a personálního odboru.
Přidáte se?

 

A pokud se chcete podívat dál, tak 15. 2. proběhne v Mnichově Pirátská bezpečnostní konference. Tentokrát podporovaná a zaštítěná PPEU (kde máme předsedu českého Piráta Mikuláše Peksu).

 

Hned o týden později (22. 2.) se můžete v Praze potkat s německými i českými znalci moderních problémů v komunální politice a nabrat zkušenosti a inspiraci. Stále máme i pár volných workshopů a zajímavé hosty i mimo pirátskou bublinu!

 

Ožila také konference Think Twice, která proběhne 24.-26. 4. v Praze. Tentokrát s podtitulem “Ante Portas”, zaměřená na technologie nejbližší budoucnosti a jejich hrozby a přísliby. A zajímají nás i ty nejlokálnější nápady - chcete pohovořit o tom, jak vaše obec nasazuje smart prvky a jaký máte plán na dalších pět let? Super!
Svoje příspěvky můžete registrovat zde na odkazu níže (stránky ještě procházejí posledními úpravami, ale Call for papers platí).

 

A je tu váš oblíbený borec na konec.

Dnešním borcem na konec se stává Robin Fröhlich.
Ačkoliv ještě nemůže volit, sleduje Piráty a fandí jim, těší se na legalizaci, až bude moci pěstovat legálně konopí. Studuje obor Multimediální technik – fotograf, rád sleduje seriály v originálním jazyce, má rád hudbu a hry (kdo ne). Jeho oblíbený dopravní prostředek je skateboard. Žijí s mamkou sami se starším bratrem, bratr má Downův syndrom a vyžaduje trvalou péči. S mamkou se o bratra starají. A hádejte, koho bude volit, až půjde ke svým prvním volbám?

Děkujeme Robinovi za všechno, co dělá, a za to, že se angažuje u Pirátů. Jeho obětavost je příkladem pro mnohé z nás.
Robine, jsi borec!

 



Za Personální odbor Pirátů

Jana Koláříková
vedoucí Personálního odboru
tel.: +420 770 113 643
mail: jana.kolarikova@pirati.cz