Resortní tým Místní rozvoj: leden 2020 (zpět)

Milí čtenáři,

přinášíme vám shrnutí toho podstatného z oblasti místního rozvoje a veřejné správy během prosince 2019 a ledna 2020.

Tento newsletter rozesíláme přes nalodeni.pirati.cz. Máte zájem o jeho trvalý odběr? Zaškrtněte prosím v systému svůj zájem o místní rozvoj.
Zajímáte se, jak to chodí v obcích a regionech? Máte nápady a chuť zapojit se do práce týmu? Napište Věře Marušiakové na vera.marusiakova@pirati.cz.

Obsah

  • Odmítli jsme návrh nového stavebního zákona, chceme lepší
  • Pozvánka: Piratecon ke stavební legislativě a dostupnému bydlení
  • Poslanci se zapojí do tvorby stavebního zákona
  • Vznikla pracovní skupina pro oblast cestovního ruchu
  • Zapojte se: anketa k cestovnímu ruchu
  • Může se hodit: Národní dotační programy 2019 - příručka pro starosty
  • Jak plníme programový bod Místní rozvoj

 

Odmítli jsme návrh nového stavebního zákona, chceme lepší

Piráti se vymezili proti novému stavebnímu zákonu, který je dle slov poslance Františka Elfmarka plný závažných vad. Poslanecký klub Pirátů proto na svém jednání v prosinci odmítl podpořit tento návrh předložený MMR, který zpracovala Hospodářská komora. Takto koncipovaný zákon nepřinese ani zrychlení, ani zjednodušení procesu při povolování stavebních záměrů. Vady návrhu jsou natolik závažné, že je nelze napravit ani větším počtem obsáhlejších pozměňovacích návrhů. Taková snaha by naopak mohla být vnímána jako legitimizace zbytku zákona a implicitní souhlas s tím, jak vznikl.

 

Zapište si do diáře: Piratecon ke stavební legislativě a dostupnému bydlení

Jak má vypadat nový stavební zákon, aby přinesl kýžené zrychlení a zjednodušení stavebního řízení? Jaký vliv má stavební legislativa na dostupnost bydlení, ale i udržitelný rozvoj či ochranu památek?

Přijďte o tom diskutovat s odborníky v sobotu 14. března 2020 od 10,00 do pražského Pirátského centra, Na Moráni 2, Praha 2 na Piratecon ke stavební legislativě a dostupnému bydlení, který pořádá poslanec František Elfmark ve spolupráci s poslankyní Olgou Richterovou. Bližší informace k programu budou následovat v dalším newsletteru Místního rozvoje, v Celostátním členském zpravodaji či na pirátských fb skupinách.

 

Poslanci se zapojí do tvorby stavebního zákona

V reakci na široce kritizovaný návrh nového stavebního zákona se poslanci rozhodli vstoupit do procesu jeho přípravy. Na 32. schůzi Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj napříč politickým spektrem jednohlasně schválili rozšíření činnosti a přejmenování již existující pracovní skupiny k elektronizaci stavebního řízení, která původně vznikla pro podporu přípravy a schválení zákona o digitálních technických mapách. Nově tak poslanci na půdě Poslanecké sněmovny aktivně vstoupí také do přípravy nového stavebního zákona v rámci pracovní skupiny k elektronizaci stavebního řízení a stavebního zákona pod sněmovním výborem pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Jedná se o společnou iniciativu předsedy výboru Ivana Bartoše (Piráti) a jeho místopředsedy Martina Kupky (ODS). Za Piráty byli nominováni do této skupiny poslanec František Elfmark, legislativní analytik Martin Archalous, vysokoškolský pedagog Petr Svoboda a architekt Tomáš Vích.

 

Vznikla pracovní skupina pro oblast cestovního ruchu

V prosinci vznikla pod týmem Místní rozvoj a regionální správa další specializovaná pracovní pracovní skupina zaměřená na cestovní ruch, vzhledem k jeho potenciálu pro rozvoj regionů. Vedení týmu se ujal poslanec Martin Jiránek. Pracovní skupina funguje v souladu se Zásadami týmové spolupráce. O možnosti zapojit se do její činnosti se prosím poraďte s tajemníkem Petrem Pletichou, pletichap@psp.cz.
Skupina se bude zabývat zejména mapováním segmentu a jeho potenciálu v lokálních ekonomikách. Cílem je připravit smysluplný koncept cestovního ruchu napojení na rozvoj lokalit i regionů.
První, seznamovací schůzka pracovní skupiny se uskutečnila 8. ledna 2020.

 

Zajímá nás váš názor: dotazník k cestovnímu ruchu

Zajímáte se o cestovní ruch? Prosíme vás o vyplnění krátkého dotazníku, který osmi krátkými zaškrtávacími otázkami zjišťuje pracovní skupina pro cestovní ruch postoje a názory odběratelů tohoto newsletteru na tuto oblast.
Děkujeme za váš čas.

 

Může se hodit: aktualizace brožury Národní dotační zdroje

Poslanec Tomáš Martínek si v rámci své činnosti v regionech vyžádal od Ministerstva pro místní rozvoj aktualizované vydání brožury Národní dotační zdroje, příležitosti a možnosti pro města a obce z národních zdrojů. V materiálu najdete přehled národních dotačních titulů pro obce a jejich příspěvkové organizace dle jednotlivých ministerstev. Starostové, radní či zastupitelé tak dostávají aktuální informace o národních dotačních zdrojích na jednom místě a nemusejí je dohledávat dle jednotlivých vyhlašovatelů.

 

Jak plníme programový bod Místní rozvoj

Na podzim jsme v Poslanecké sněmovně vstoupili do druhé poloviny volebního období. Je tedy na místě zkontrolovat, jak se resortnímu týmu průběžně daří plnit programový bod Místní rozvoj z voleb do PS v roce 2017. Předkládáme proto průběžnou zprávu o jeho plnění.

 

To je vše, děkujeme za přečtení.

Za resortní tým Ivan Bartoš