Resortní tým Zemědělství: Aktuální informace ze Sněmovny - zemědělství (listopad, prosinec, leden) (zpět)

Milé pirátky a piráti,

právě Vám dorazil již pátý newsletter z resortního týmu zemědělství. Tento newsletter mapuje posledních šest týdnů od vydání posledního newsletteru.

Pozn.: newsletter rozesíláme přes nalodeni.pirati.cz. Je třeba se na stránkách zaregistrovat (pokud už jste to ještě neudělali). Pokud chcete, aby vám náš newsletter chodil trvale, zaškrtněte zájem o zemědělství. Chcete-li se naopak z jeho odběru odhlásit, výběr zemědělství zrušte.

 

Zapojte se do týmu pro zemědělství

Potřebujeme odborníky na zemědělství, lesnictví, ochranu půdy i vody, vodohospodáře, právníky, ekonomy a dalším specialisty, abychom společně pracovali na zlepšení situace v České republice. Pro studenty vysokých škol nabízíme možnost se naučit a poznat zajímavé prostředí poslaneckého klubu Pirátské strany. Pokud souhlasíte s Pirátským programem v oblasti zemědělství a životního prostředí a chcete nám pomoci, ozvěte se prosím Martinovi Huňadymu na tel. 732 251 216 nebo na martin.hunady@pirati.cz. Rádi vás pozveme na naše setkání.

 

Zastavili jsme hazard s českými lesy

Na základě aktivity našeho poslance Radka Holomčíka, který kritizoval předloženou strategii rozvoje státního podniku Lesy ČR, došlo k jejímu stažení z jednání vlády. Radek Holomčík upozorňoval zejména na velký propad cen dřeva. Grafy uvedené v dokumentu odhalují, že u Lesů ČR došlo ve srovnání s rokem 2014 do roku 2019 k propadu cen dříví o 46 až o 76 procent. Takto extrémní propad nemá racionální vysvětlení a neodpovídá ani vývoji na středoevropském trhu se dřevem. Situaci v Lesích ČR i nadále sledujeme a připravujeme analýzu, která má strategii rozvoje státního podniku Lesy ČR pro příštích pět let z pera Ministerstva zemědělství zpochybnit.

 

Bojujeme za zahrádkáře

Předložili jsme společně s ostatními stranami zahrádkářský zákon, který následně projednala vláda. Pan premiér na sociálních sítí mluví o podpoře zákona, nicméně vláda má ve skutečnosti opačný názor. Usnesla se, že v zákoně prý nebyla odůvodněna společenská potřeba. Zpochybňují veřejnou prospěšnost, neboť jde prý o uspokojování vlastních potřeb. Díky této nehoráznosti a dalších méně závažných důvodů nezaujala souhlasné stanovisko. My zákon hlídáme, aby nakonec nezůstal jen prázdnou slupkou nemající žádný efekt. Proto dlouhodobě spolupracujeme s ČSZ a s odborníky jak z praxe, tak z výzkumu a na půdě Sněmovny proběhne na téma zahrádkářského zákona kulatý stůl.

 

Práva zvířat pro nás nejsou druhořadá

Na Zemědělském výboru jsme se posunuli k dalšímu projednávání novely zákona o ochraně zvířat před týráním (ST 514). Do 10. 2. 2020 je lhůta na podávání pozměňovacích návrhů. Společně s RT životní prostředí připravujeme celou řadu pozměňovacích návrhů, o kterých vás budeme informovat.

 

Navrhujeme zákaz klecového chovu slepic!

Klecové chovy slepic jsou přežitek, který dnes kritizují odborníci i široká veřejnost. Podali jsme proto společně s ostatními stranami ve Sněmovně pozměňovací návrh k novele zákona o ochraně zvířat, který by vedl k jejich úplnému zákazu. Zákaz by mohl začít platit od roku 2027. „Klecové chovy slepic jsou praxí, která se nám a našim voličům nelíbí. Zákon dnes na jednu stranu uznává, že zvíře není věc a pociťuje bolest a utrpení, na druhou stranu ale v praxi dovoluje se ke zvířatům chovat jako k výrobním jednotkám. To chceme změnit. Je férové dodat, že zlepšení podmínek pro život bude něco stát. Jde ale o částky, které si chovatelé v horizontu několika let budou moci dovolit, a my se určitě zasadíme i o to, aby jim na přestavbu byla s využitím evropských fondů poskytnuta přiměřená finanční podpora," komentuje poslanec Jan Pošvář.

 

Proběhl první PirAgroCon

Na konci listopadu proběhl v Jihlavě PirAgroCon, kde jsme s Piráty a jejich příznivci z celého Česka řešili současnou zemědělskou politiku a její budoucnost. Jednalo se o první díl ze série pracovních schůzí, které mají směřovat k překonání zdánlivě neřešitelných úkolů v zemědělství, na které jsme (nejen) ve Sněmovně narazili.

 

Na čem pracujeme?

Nejaktuálnější jsou momentálně práce na pozměňovacích návrzích k novelám zákona o ochraně zvířat před týráním a zákona o potravinách (který se snaží tvářit, že řeší dvojí kvalitu potravin). Připomínkujeme i chystanou novelu mysliveckého zákona a ústavního zákona na ochranu vody. V následujících měsících přibudou novely vodního zákona a zákona o osivech.

Mimo legislativní práce připravujeme koncept krajinného plánování, řeší decentralizaci distribučních sítí v potravinářství (tedy podporu alternativ vůči nadnárodním supermarketům) a připravujeme se na mimořádně těžký a důležitý střet při pokusech ministerstva novelizovat zákon o významné tržní síle.

Přejeme vám krásný nový rok

 

Martin HUŇADY

martin.hunady@pirati.cz

+420 732 251 216