Resortní tým Spravedlnost: Chráníme právní stát a hlídáme nezávislost justice - leden až březen 2020 (zpět)

Milí čtenáři newsletteru,


pokračujeme v informování o tom, co se stalo a co nás čeká v pirátském poslaneckém klubu v oblasti justice a spravedlnosti. Protentokrát se podíváme na měsíce leden, únor a březen.

Průběh všech projektů, na kterých v rámci rezortního týmu pracujeme, naleznete zde.

Pozn.: newsletter rozesíláme přes nalodeni.pirati.cz. Pokud chcete, aby vám náš newsletter chodil trvale, zaškrtněte zájem o oblast spravedlnosti a justice. Chcete-li se naopak z jeho odběru odhlásit, tento výběr zrušte.

Naše aktivity v době koronakrize

Monitorujeme situaci ohledně zákonnosti a ústavnosti krizových opatření. Podali jsme interpelaci, kterou jsme následně doplnili.

Navrhli jsme opatření v oblasti exekucí a insolvencí. Poslanec Lukáš Kolářík se podílel na řadě pozměňovacích návrhu k vládnímu návrhu zmírňujícímu dopady krize na justici.

Poslanec František Navrkal zodpovědný za hlídání jednání vlády upozornil na zařazení zákona z dílny ministryně Benešové, které šlo na ruku premiérově Agrofertu. Vláda návrh z jednání vlády stáhla a vyhověla tak požadavku Pirátů na jeho přepracování.

Poslanec Jakub Michálek se obrátil na vládu, aby zajistila u právnických osob žádajících dotace v souvislosti s koronavirem informaci o skutečném majiteli, abychom zabránili korupci a praní špinavých peněz.

Upozornili jsme na snahu vlády využít koronavirovou krizi k rozmontování demokratického systému. Ministerstvo obrany navrhlo, aby v případě neakceschopnosti parlamentu krizové rozhodování přešlo zcela na vládu. A v případě nefunkčnosti vlády má rozhodovat premiér. Důsledkem navrhovaného kroku by bylo vyhlášování stavu ohrožení státu nebo válečného stavu samotnou vládou nebo premiérem, aniž by tento vyžadoval potvrzení parlamentem v pevném časovém limitu. Jednalo by se o ohrožení principů parlamentní demokracie a dělby moci, kdy exekutiva se musí opírat o důvěru a souhlas parlamentu. Díky rychlé reakci Vojtěcha Pikala však vláda dala od svého návrhu ruce pryč.

 

V účinnost vstoupil pirátský návrh proti politickým trafikám

Sněmovna definitivně schválila námi iniciovaný zákon proti politickým trafikám, tzv. nominační zákon. Byla to jedna z pirátských předvolebních priorit. Měl by jít sice ještě dál, aby se vztahoval např. na představenstvo Českých drah, ale i tak jde o významný krok vpřed, pokud jde o protikorupční legislativu. Trafikanti to v budoucnu budou mít těžší. Zákon vstoupil v účinnost v lednu. Jeho výsledné znění je zde.

Piráti již v roce 2018 předložili vlastní návrh nominačního zákona, který má zajistit jasná kritéria pro přijímání členů do kontrolních a správních rad státem ovládaných podniků a zásadně přispět k jejich transparentnímu fungování. Jedním z bodů návrhu je stanovení pravidel pro vlastnickou politiku státu, která by zavedla závaznou a Sněmovnou schvalovanou strategii pro všechny dotčené podniky.

Piráti zákon předložili v upravené podobě v tomto volebním období - ST 129. Zákon požadoval otevřená výběrová řízení na management a dozorčí orgány státních firem a bránil tomu, aby vláda mohla prodat a rozdělit ČEZ bez projednání parlamentem. ANO však pomohlo návrh Pirátů shodit ze stolu hlasováním o návrhu na zamítnutí. Po naléhání Pirátů předložil Babiš tento zákon jako vládní návrh ve vykastrované podobě, aby se nevztahoval na dozorčí rady - ST 220.

 

Prosazujeme korespondenční volbu. Jde o ideální nástroj v době pandemie

Soustavně prosazujeme možnost distanční volby, která je zvláště užitečná v době epidemií jako je koronavirová krize. Vzhledem k tomu, že v některých volbách nemohou Češi žijící (byť dočasně) v zahraničí volit a ani z mnoha z nich nemohou vycestovat, je jim volební hlas zcela odepřen. I mimo období krize je distanční volba užitečným nástrojem pro občany a standardem ve většině evropských a mnohých dalších zemích. Možnost volit korespondenčně je třeba zavést bez ohledu na koronavirus.

 

Iniciovali jsme zrušení nesmyslných poplatků za technické normy pro živnostníky

Konec nesmyslných poplatků za technické normy pro živnostníky se konečně přiblížil. Stavaři, elektrikáři a další řemeslníci tak ušetří tisíce korun. Díky změnám v novele zákona o technických požadavcích na výrobky bude totiž nově státní správa umožňovat bezplatný dálkový přístup k technickým normám všem koncovým uživatelům. Návrh předložila vláda na základě naší původní iniciativy.

 

Zabránili jsme zabetonování senátních obvodů, které by vedlo k nerovnosti hlasů voličů

Poslanci František Navrkal a Vojtěch Pikal přiměli ministerstvo vnitra, aby upustilo od svého záměru na zabetonování senátních obvodů. Zabránili tak nastolení stavu, který by fakticky znemožnil úpravy senátních obvodů a vzhledem ke změnám počtu obyvatel vedl k rozkolísání váhy hlasu voličů.

 



Připomínáme, že uvítáme aktivní právníky, kteří by byli ochotni nám svou prací pomoci.

Pokud máte nápad, návod na jeho zpracování najdete na našem webu Šance pro nové nápady.

Seznam našich výsledků od začátku volebního období najdete na webu pirati.cz/vysledky.

Pěkné jarní dny přeje


Jakub Michálek, vedoucí rezortního týmu Spravedlnost

Vizí Pirátů je svobodná, vzdělaná a digitálně propojená společnost.