Resortní tým Životní prostředí: prosinec 2019 (zpět)

Milí piráti a příznivci,

zdravíme vás s posledním newsletterem Resortního týmu ŽP a Poslaneckého resortního týmu roku 2019. Celý rok jsme drželi kurz a jeli plnou rychlostí a nyní se připravujeme na to, co přinese rok 2020 a co mu přineseme my.

 

Čemu jsme se věnovali v poslední době? Tak například:

  • Nastavení funkční platformy životního prostředí: V posledním listopadovém víkendu se konalo první celostátní setkání pirátských Krajských expertních týmů zabývajících se oblastí životního prostředí. Cílem setkání bylo vytvořit expertní databázi členů KET působících v jednotlivých krajích ČR, včetně kontaktů a specializací. Také jsme definovali témata, kterým se budou jednotlivé kraje v rámci ochrany životního prostředí věnovat v dalších letech. Nalezli jsme i kauzy, na které se kraje v ochraně přírody a krajiny zaměří společně.
  • Ochrana klimatu a boj proti klimatické změně je naše profilové téma, Piráti jsou v Poslanecké sněmovně jedinou politickou stranou, která se tématu systematicky věnuje. V týdnu od 9. do 14. prosince 2019 se Dana Balcarová zúčastnila Konference OSN o změnách klimatu (COP25) v Madridu. Cílem Konference OSN o změnách klimatu, letos pořádané pod heslem Time for Action, bylo především navrhnout další společné zásadní kroky států světa v boji proti globálnímu oteplování. Madridská konference dále sloužila k přípravě na COP26 v Glosgow, kde se členské země přihlásí k novým národním cílům do roku 2050.
  • Odpadová legislativa: Vláda projednala novou odpadovou legislativu, která bohužel není dobře připravena. Problematický je především odklad termínu konce skládkování z roku 2024 na rok 2030. Skládky představují velkou ekologickou zátěž, protože výpary, které se z odpadů uvolňují, znečišťují ovzduší. Dále v důsledku velkého množství skládek dochází k znečišťování podzemních vod. Piráti v čele s Františkem Elfmarkem budou problematiku nadále připomínkovat a ve spolupráci s odborníky pořádají odborné semináře, kulaté stoly a připravují pozměňovací návrhy.
  • Protierozní vyhláška: Přes Magistrát hlavního města Prahy jsme za Českou Pirátskou stranu podali připomínky k protierozní vyhlášce, kterou navrhlo Ministerstvo životního prostředí společně s Ministerstvem zemědělství. Vyhláška je totiž dle našeho názoru nedostatečná a nezajistí dostatečnou ochranu naší zemědělské půdy.
  • Týrání zvířat: Dana Balcarová aktivně sleduje novelu zákona na ochranu zvířat proti týrání (Sněmovní tisk 514). K tématu týrání zvířat Dana připravuje dva pozměňovací návrhy. První se bude týkat prevence proti množírnám. Druhý pozměňovací návrh se zaměří na zákaz klecových chovů slepic.

  • Kroky k uhlíkové neutralitě: Vítame, že se Česká republika přihlásila k cíli dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050. Kritizujeme ale nedostatečnou aktualizaci Národního programu snižování emisí ČR, který například nemotivuje k dostatečně rychlému přechodu na obnovitelné zdroje a nepřináší ani dostatečný pokrok v úsporách energie. Je třeba, aby byla Česká republika ambiciózní v krocích ve snižování své závislosti na uhlí.
  •  

    Pozvánky na semináře a kulaté stoly

    Je nám potěšením avizovat akce, které tým životního prostředí plánuje v prvním čtvrtletí nového roku. Více informací a aktuální dění naleznete na našich kanálech.

  • únor 2020 - Kulatý stůl na téma "Přichází stát i obce o miliony za ukládání odpadu na skládky?"
  • únor 2020 - Seminář na téma klecového chovu slepic
  • únor 2020 - Seminář na téma "Pitná voda: kvalita, cena a dostupnost"
  •  

    Chcete o nás vědět víc?

  • Podívejte se na naše stránky
  • Prostudujte si pirátský program pro oblast životního prostředí.
  • Co se zrovna děje ve sněmovním výboru pro životní prostředí, můžete najít pod tímto odkazem. Čekají tam na Vás programy výborů, dokumenty z jejich jednání i info o pořádaných seminářích. Například na této stránce se můžete podívat, jak probíhal poslední výbor, který měl na programu pro nás velmi zásadní téma - rozšiřování dolu Turów.
  • Sledujte naši práci ve zprávách pro veřejnost a média.
  • Zapojte se do krajských expertních týmů životního prostředí dle vašeho bydliště.
  • Pirátské platformě životního prostředí i našim příznivcům přejeme dost sil a vytrvalosti do roku 2020

     

    Za tým životního prostředí
    Jan Nezhyba, garant pro životní prostředí
    Dana Balcarová, poslankyně a předsedkyně výboru pro životní prostředí PSP ČR