Resortní tým informatika: prosinec 2019 (zpět)

Milé pirátstvo,
Dostává se k vám poslední letošní pirátské zpravodajství ze sněmovny o e-governmentu, IT a digitalizaci.

Obsah

  • Trojice digitálních zákonů ve finále
  • Co přesně znamenají sítě 5G a jak fungují?
  • Nárůst výdajů v IT státu o 60 % za 5 let
  • Evropská komise o API
  • Pracujeme na plánu kyberbezpečnosti
  • Praha 3 jde příkladem v open source
  • Bilance v polovině volebního období

 

Trojice digitálních zákonů ve finále

Tři klíčové zákony českého e-governmentu spějí k úspěšnému završení legislativního procesu. Zákon o právu na digitální služby byl 19. 12. podepsán prezidentem. Další dva zákony - o bankovních identitách (SONIA) a o digitální technické mapě prošly třetím čtením ve sněmovně a míří ke schválení do Senátu. Všechny tři návrhy, o kterých jsme psali již v minulých newsletterech, byly připravovány Výborem pro veřejnou správu a regionální rozvoj pod vedením Ivana Bartoše a za výrazného přispění dalších pirátských poslanců.

 

Co přesně znamenají sítě 5G a jak fungují? Je třeba se jich bát nebo naopak je podporovat?

To shrnuje Pirát a telekomunikační expert Petr Kapounek a vyvrací tak řadu dezinformací a hoaxů kolujících o mobilních sítích páté generace po internetu.

 

Nárůst výdajů v IT státu o 60 % za 5 let

V příštím roce se stát chystá za provoz svých informačních systémů utratit až 8,5 miliardy korun. To je pro srovnání o 3,4 miliardy více než v roce 2015 a o tři čtvrtě miliardy více než v roce 2019. Zvyšování rozpočtu na státní IT samo o sobě problémem není. Informační a komunikační technologie jsou nedílnou součástí našeho moderního způsobu života a dá se očekávat, že tomu tak bude i nadále. Správné investice v této oblasti se nám v budoucnu mnohonásobně vyplatí. Problém je stále v tom, že stát neumí se svými prostředky na IT rozumně hospodařit a účinně nakládat.

 

Evropská komise o API

Společné výzkumné středisko Evropské komise vydalo technický report k problematice webových API. Dokument obsahuje shrnutí standardů a technických specifikací a vysvětlení klíčových pojmů. Publikace je součástí projektu APIs4DGov, který se zabývá používáním API ve veřejné sektoru. Otevřená standardizovaná API jsou velmi důležitým prvkem digitalizace veřejné správy. Správně navržené aplikace s otevřeným API usnadňují propojování jednotlivých služeb veřejné správy a přístup z aplikací třetích stran, který může mít značný ekonomický potenciál. Používání otevřených API umožňuje oddělení frontendu a backendu aplikace při zadávání zakázky, a tím snížení rizika vendor lock-in, zlepšení kontroly a potenciální zlevnění vývoje.

 

Pracujeme na plánu kyberbezpečnosti

Daniel Mazur spolu s rezortním týmem informatika a dalšími odborníky dává dohromady pirátský plán kyberbezpečnosti. Půjde o obdobu našeho Akčního plán boje proti vendor lock-in a podpory opensource. Bude úřadům, samosprávám a dalším institucím radit, jak zajistit základní kybernetickou bezpečnost bez nutnosti vynaložení horentních sum za často nefunkční řešení. Nejdůležitější složkou kyberbezpečnosti je totiž lidský faktor. Máte-li zájem na plánu spolupracovat, napište Danovi.

 

Praha 3 jde příkladem

Zastupitelstvo Prahy 3, kde máme pirátského místostarostu Štěpána Štrébla, schválilo, že veškerý software, který si vyvine radnice Prahy 3, její příspěvkové organizace a akciové společnosti, se do budoucna stane otevřeným. Každý zájemce si tak aplikace bude moci stáhnout, provozovat, upravovat a změny bude muset poskytovat zpět veřejnosti. Prvním softwarem, kterého se to týká, bude aplikace na rozdělování grantů.

 

Už jsme za půlkou...

Pirátští poslanci byli zvoleni před více než dvěma roky, a přestože působíme jenom z opozice, daří se v oblasti informatiky pracovat na velké části volebního programu. Polovina funkčního období Poslanecké sněmovny je vhodným časem k bilancování, co se z programu naplnit povedlo a co ne.

 

Důležité pirátské výsledky z oblasti informatiky najdete průběžně aktualizované na stránce www.pirati.cz/vysledky. Aktuální novinky, komentáře a reporty z oblasti informatiky můžete sledovat na blogu poslance Ondřeje Profanta. Zápisy z rezortního týmu jsou zveřejňovány na Pirátském fóru. V případě zájmu o spolupráci, konzultaci, žádost o radu v oblasti IT či členství v rezortním týmu se neváhejte Ondrovi nebo Báře ozvat.

Krásné vánoční svátky a šťastný nový rok za rezortní tým informatiky
přejí

Ondřej Profant, poslanec PSP ČR, vedoucí rezortního týmu Informatika
a Bára Soukupová, egovernment specialistka klubu Pirátů

Vizí Pirátů je svobodná, vzdělaná a digitálně propojená společnost.