Resortní tým Doprava: Vánoční PF týmu dopravy (zpět)

Přátelé, kamarádi, straní i nestraní,
rok 2019 je téměř za námi. Přinesl mimo jiné národní investiční seznam, kanál do nitra prezidentovy duše, pár kilometrů převážně opravených dálnic a nějaké ty přísliby vysokorychlostních tratí. Co společně vytvoříme v příštím roce?

Co se povedlo

Z legislativních prací je největším úspěchem elektronický stavební deník. Podali jsme novelu, která zavádí povinnost vést stavební deník v elektronické formě pro všechny velké stavby, placené z veřejných financí. Více si můžete přečíst např. v komentáři Ondřeje Polanského.

Po roce bojů a debat se také konečně podařilo zastavit novelu silničního zákona, která by zakazovala jízdu kamionů v levém pruhu. Novela byla jen neuváženou a mírně hysterickou reakcí některých poslanců na to, že vloni v prosinci sněžilo.

Dlouhodobě "žijeme" zákonem č. 416/2009 Sb., O vyvlastnění ve jménu olig... tedy, O urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury. Z původního hot fix překlenovacího řešení k dlouhodobě chybějícímu, liniovému zákonu vznikla červí dírka do dob totalitních, kterou se různé jezinky pokoušejí nenechavými prstíky rozšiřovat. V poslední iteraci přibyly vodní stavby, nebo kácení lesů bez vědomí vlastníka (stejně by je sežral kůrovec).

 

Co přijde

Česká republika příští rok nejspíš pocítí první závan ekonomického ochlazení a s tím i dopady chaotického hospodaření. Piráti jako strana budou žít krajskými volbami. K tomu tématu vznikl jak společný rámcový dokument, kde najdete i odkaz tabulku krajských kompetencí, abyste věděli, co vám politici reálně mohou splnit.

Privatizovaný stavební zákon a "416-ka" jsou legislativní Skyllou a Charybdou, kterým bude třeba čelit, máme-li udržet kurz k udržitelné české krajině a zároveň pokračovat v budování funkční infrastruktury. Dál budeme prohlubovat horizontální spolupráci s ostatními resortními týmy i vertikální, s jednotlivými KETy.

Kde se setkáme? V prvé řadě to bude CF v Ostravě, 11.-12. ledna. O dva týdny později se pak krajské expertní týmy sejdou na Lipnici. 29.2. by pak měl být v Pardubicích PirateCon na téma hospodářství. 25.6. pak je naplánován TirCon k tématu silniční nákladní dopravy. A pak po prázdninách vpřed, kočárem černým podél skal, vstříc podzimním, nejméně populárním, ale z hlediska vlivu na fungování samospráv zásadním volbám.

 

-------
Děkujeme, že jste dočetli až sem.

Pokud vás některé z témat zaujalo, nebo byste se chtěli zapojit do aktivit našeho resortního týmu, kontaktuje Veroniku Murzynovou (asistentka resortního týmu) nebo Honzu Ličku (vedoucí programového bodu a Krajských expertních týmů).


Do roku 2020, plnou parou vpřed!