Resortní tým Školství: Aktuality z oblasti školství (zpět)

Vážení přátelé,
děkujeme Vám, že jste se přihlásili k odběru newsletteru v oblasti školství.

Pokračujeme v přehledu o tom, na čem náš resortní tým pro oblast školství pracuje a co se dělo v oblasti školství po návratu do poslaneckých lavic.

Připravili jsme návrh, jak by maturita mohla vypadat do budoucna

V červnu tohoto roku jsme představili poslanecký návrh, jehož cílem je zachovat možnost volby mezi matematikou a cizím jazykem ve společné části maturitní zkoušky. V souvislosti s maturitou tím naše práce ovšem zdaleka nekončí. Současný model maturity z našeho pohledu trpí řadou nedostatků, které je třeba řešit, pokud má mít maturita skutečně vypovídací hodnotu ve smyslu ověřování znalostí a dovedností žáků maturitních oborů. Z toho důvodu jsme připravili návrh, jak by maturita mohla vypadat do budoucna a co je třeba v souvislosti s nastavením maturity prioritně řešit. Věcný návrh komunikujeme se zástupci ostatních politických stran v rámci Politické platformy pro vzdělávání, kterou inicioval Jiří Drahoš, předseda Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice v Senátu.

 

Otevřeli jsme debatu o budoucí podobě maturity v Poslanecké sněmovně

V souvislosti s přípravou návrhu o možné budoucí podobě maturity jsme v Poslanecké sněmovně uspořádali 30. října seminář s názvem “Budoucnost maturit v ČR”. Cílem semináře bylo otevřít konstruktivní dialog se zástupci ostatních politických stran a odborné veřejnosti nad současným modelem maturity a nad tím, jak by maturita mohla vypadat do budoucna. Důležitým cílem bylo rovněž dosažení shody nad tím, jaký by měl být účel maturity, co přesně by maturita měla ověřovat a jaká je vypovídací hodnota maturity pro vysoké školy a zaměstnavatele na pracovním trhu.

Tiskové zprávy:

 

Bojujeme za platy učitelů

V rámci projednávání a schvalování státního rozpočtu na rok 2020 jsme připravili pozměňovací návrhy, které měly za cíl zajistit více finančních prostředků na platy učitelů v regionálním školství a na platy vysokoškolských učitelů.

Předložili jsme požadavek na navýšení rozpočtu v regionálním školství o 5 mld. Kč, aby byl pro rok 2020 zajištěn růst platů učitelů o 15 % tak, jak původně sliboval premiér Andrej Babiš. Rovněž jsme předložili kompromisní návrh, který počítal s navýšením rozpočtu o 3 mld. Kč, aby došlo alespoň k nějakému dodatečnému nárůstu platů.

V návaznosti na navyšování platů ve veřejné sféře (1 500 Kč pro každého zaměstnance) jsme vznesli požadavek na navýšení rozpočtu pro veřejné vysoké školy, aby bylo navýšení měsíční mzdy o 1 500 Kč zajištěno i u vysokoškolských učitelů.

 

Chceme, aby bylo zvyšování platů učitelů a ostatních pedagogických pracovníků více předvídatelné

Platy ve školství jsou jednou z důležitých podmínek pro rozvoj a zvyšování kvality vzdělávání. Pokud chceme mít ve školství více kvalitních učitelů a dalších pedagogických pracovníků, musí být adekvátně finančně ohodnoceni. Lepší platové ohodnocení zvýší atraktivitu profese, přispěje k lepším výkonům i ke zvýšení kvality pedagogické činnosti a výuky. K navyšování platu učitelů a ostatních pedagogických pracovníků sice dochází, současné nastavení nicméně nijak nereflektuje vývoj ekonomiky v ČR a pohyb průměrné mzdy. Z těchto důvodů jsme předložili věcný návrh s cílem navázat platy učitelů a ostatních pedagogických pracovníků na průměrnou mzdu a dosáhnout minimálně 130 % průměrné mzdy. Uvažovaný záměr by přinesl větší předvídatelnost v pohybech platu učitelů a ostatních pedagogických pracovníků a reflektoval by ekonomickou situaci. Vypracovaný návrh zároveň počítá s rychlejším nárůstem platů v prvních 10-ti letech praxe, který by posílil atraktivitu profese a zvýšil motivaci pro výkon profese, a to zejména s ohledem na již teď pociťovaný nedostatek učitelů.

 

Otevřeli jsme debatu k ústavní výchově a roli diagnostických ústavů

Pod záštitou poslankyně Lenky Kozlové se 11. 12. 2019 v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR konal odborný seminář s názvem „Úloha diagnostických ústavů“. Cílem semináře bylo obecně debatovat úlohu diagnostických ústavů ve společnosti po několika zásadních legislativních změnách posledních let (nový Občanský zákoník či vyškrtnutí dobrovolných pobytů). Semináře se zúčastnili zástupci MŠMT, NÚV, MZČR, několika neziskových organizací, psychologů i lidí z aktivní praxe konkrétních diagnostických ústavů napříč Českou republikou. Část debaty se vedla také o chystané novele zákona č. 109/2002 Sb. o výkonu ústavní výchovy nebo ochranné výchovy ve školských zařízeních a o preventivně výchovné péči ve školských zařízeních a o změně dalších zákonů, která má do praxe znovu zavést právě dobrovolné pobyty.

Tiskové zprávy:

 

Připravujeme pozměňovací návrhy k novele zákona o pedagogických pracovnících

V současnosti Piráti připravují pozměňovací návrhy k novele zákona o pedagogických pracovnících, které jsou zaměřeny na další vzdělávání pedagogických pracovníků (DVPP), zapojení rodilých mluvčích do výuky předmětů v cizím jazyce a umožnění odborníkům z praxe stát se učiteli.

 

Připravujeme pirátské vize pro oblast vysokého školství a sportu

Na začátku dubna jsme představili naše vize pro oblast regionálního školství a na co je třeba se zaměřit, pokud chceme zvyšovat kvalitu vzdělávání. V současnosti probíhá příprava hlavních témat pro rozvoj oblasti vysokého školství a sportu.

 

Uspořádali jsme celorepublikové setkání týmu pro školství

23.11. jsme uspořádali setkání Pirátů ke školství, kde jsme diskutovali priority Pirátské strany v oblasti školství a vzdělávání, a to i ve vazbě na přípravu programu pro nadcházející krajské volby. Další setkání plánujeme v rámci Celostátního fóra Pirátů v lednu 2020.

 

Zapojili jsme se do připomínkového řízení k chystané Strategii vzdělávací politiky ČR do roku 2030+

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy připravuje strategický dokument, který by měl udávat směr vzdělávací politiky v dlouhodobém horizontu. Zapojili jsme se proto do připomínkového řízení s cílem zohlednit v materiálu priority našeho politického programu a témata, která v oblasti školství a vzdělávání řešíme.

 

Děkujeme, že jste dočetli až sem. Více informací o resortním týmu jako takovém se dočtete na Pirátském webu.

Příjemné nadcházející svátky přeje celý resortní tým pro oblast školství.

Vizí Pirátů je svobodná, vzdělaná a digitálně propojená společnost.