Resortní tým Finance: Podzimní novinky resortního týmu finance (zpět)

Vážení příznivci světa financí,

níže Vám posíláme čerstvé novinky z resortního týmu finance.

Resortní tým finance se sešel od července do prosince celkem devětkrát. Termíny schůzek zůstaly stejné a jsou pravidelně v úterý, které předchází jednání rozpočtového výboru.
Zápisy zveřejňujeme na fóru Pirátské strany v sekci resortní týmy a stále vítáme nové členy.

V období od léta do podzimu žil resortní tým především tématikou daňové a další legislativy, neboť v průběhu léta proběhla ze strany ministerstva financí doslova legislativní smršť. Vláda postupně schválila a do Sněmovny předložila tyto návrhy zákonů:

ST 509 - Daňový balíček, pracovně zván jako sazbový balíček.
ST 532 - Novela zákona o České národní bance
ST 567 - Novela rozpočtových pravidel
ST 572 - Implementace směrnice DAC 6 o automatické výměně informací v daňové oblasti
ST 580 - Změna daňového řádu v souvislosti s připravovaným projektem MOJE Daně

Nedávnou iniciativou je pak finalizovaný návrh zákona o dani z vybraných digitálních služeb (ST 658).

Návrhy zákonů sledujeme již od meziresortního připomínkového řízení a připomínky uplatňujeme nebo se členové účastní vypořádávání.

Resortní tým se dále soustředil na oponenturu návrhu státního rozpočtu na rok 2020

 

Podané pozměňovací návrhy:

V rámci oponentury daňového balíčku (ST 509) jsme podali sadu pozměňovacích návrhů a podporovali jsme další kolegy v této činnosti. Jednalo se o pozměňovací návrhy, které se snažily racionalizovat nebo zcela zrušit vládou navržené změny. Pozměňovací návrhy byly často vedeny snahou daňový balíček racionalizovat. Jednalo se tedy o zrušení navrhovaného zvýšení sazby poplatku za vklad do katastru nemovitostí na dvojnásobek, zrušení zdražení plynu ve sdílených domovních kotelnách, rozdělení zvýšení sazby na tabák a tabákové výrobky do dvou kroků, aby nedošlo k skokovému zvýšení a tedy změně chování spotřebitelů ze zahraničí, a balíček pozměňovacích návrhů k hazardu. Kolegové pak podali pozměňovací návrh na liberalizaci domácího vaření piva.

Pro představu, jak dlouho trvá legislativní proces - v březnu 2019 skončilo konkrétní meziresortní připomínkové řízení, na kterém se resortní tým podílel.

Plénum sněmovny nakonec schválilo dva pozměňovací návrhy. a to zrušení § 59 loterijního zákona a liberalizaci domácího vaření piva.

V současné době členové resortního týmu připravují pozměňovací návrhy k novele daňového řádu, neboť nesouhlasí s některými parametry novely, které nepříznivě ovlivní každého.

 

Podané pozměňovací návrhy k státnímu rozpočtu:

Státní rozpočet na rok 2020 byl navržen jako schodkový a v této podobě byl i schválen, a to na schůzi poslanecké sněmovny ve středu 4. 12. 2019.
Celkem se hlasovalo o 160 pozměňovacích návrzích, přičemž ty pirátské mířily do oblasti školství, železniční infrastruktury a sociálních služeb.
Dále jsme podali dva návrhy doprovodných usnesení. První doprovodné usnesení vyzývalo k pečlivému a poctivému hospodaření prezidentskou kancelář. V průběhu podzimu vyšlo najevo, že prezidentská kancelář upřednostňuje sponzory kampaně současného prezidenta při zadávání zakázek malého rozsahu.
Druhým pozměňovacím návrhem pak byla vláda vyzvána k rozvoji rozklikávacího rozpočtu, tedy navázat na Prahu a Mariánské Lázně a zveřejňovat výdaje státu v bližším a podrobnějším členění než je v současné době předepsáno vyhláškou o rozpočtové skladbě.

V rámci oponentury státního rozpočtu jsme vycházeli i z nedávno dokončené studie k tzv. pomocným analytickým přehledům a věcné analýze zahraniční praxe moderních rozpočtových metod.

 

Další činnost:

Členové resortního týmu finance dále pracují na analýze a návrhu parametrických změn daňového systému České republiky. V nastavení veřejných financí totiž neustále trvá závislost na příjmech ze zdanění práce.
Základní představení konceptu a myšlenek proběhne na chystané konferenci v Pardubicích s názvem PiratECON v sobotu 29. února 2020.

O detailech budete včas informováni.