Resortní tým Vnitro a bezpečnost: Předvánoční newsletter (zpět)

Vážení členové, příznivci, dobrovolníci a kamarádi,

blíží se konec roku 2019, takže se Poslanecká sněmovna chystá na hibernaci a s ní i resortní tým Vnitro a bezpečnost při poslaneckém klubu České pirátské strany. Co jsme za poslední dobu dělali? Na čem pracujeme? A jaké výzvy nás čekají v roce 2020?

Obsah

• 9. a 10. schůze resortního týmu VB
  • Mimořádné jednání k evropské směrnici o zbraních
  • Investice do kyberbezpečnosti
  • Seminář k pachovým stopám
  • Seminář k odposlechům

9. a 10. schůze resortního týmu VB

V tradiční úterky během poslaneckých týdnů proběhly 2 schůze resortních týmů. Zápisy si můžete přečíst zde. Hlavním tématem byl sněmovní tisk č. 550 - novela zákona o obecní policii. V tomto ohledu jsme uspořádali bilateriální schůzky s Unii bezpečnostních složek, legislativci z Ministerstva vnitra a s dalšími odborníky. V současné době máme připravených zhruba 30 pozměňovacích návrhů, jejichž předložení zvažujeme a diskutujeme v rámci Podvýboru pro Policii České republiky, obecní policii a soukromé bezpečnostní služby.

Mimořádné jednání k evropské směrnici o zbraních

Možná jste zaznamenali, že Česká republika prohrála unijní soud o implementaci evropské směrnice o zbraních. Rozhodnutí soudu samozřejmě respektujeme, nicméně máme za to, že většinu opatření zmíněné směrnice náš právní řád už obsahuje a máme jeden z nejlepších zbraňových zákonů v Evropě. Implementaci směrnice nevnímáme jako boj, na tuto variantu jsme byli připravení a čekalo se jen na finální rozhodnutí soudu. To nás vzhledem k předchozím veřejným vystoupením funkcionářů EU i soudu nepřekvapilo. Sněmovna se proto nyní vrátí k již předložené novela zákona o střelných zbraních (sněmovní tisk č. 92), kterou jsme přerušili právě do rozhodnutí soudu. Tento tisk implementuje požadavky směrnice a napříč politickými stranami existuje shoda, že novelu nebude nikdo blokovat. Počítáme, že ji ještě trochu upravíme, aby vyhovovala v mezičase přijatým evropským zákonům a zároveň aby implementovala jenom to nejdůležitější. Naším cílem je nastavit zákon tak, aby měly prováděcí změny co nejmenší vliv na českou střeleckou komunitu, která je velice disciplinovaná a profesionální.

Investice do kyberbezpečnosti

Před jednáním o rozpočtu jsme vedli dlouhé debaty o stavu kyberbezpečnosti České republiky. Na základě zpráv Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) a zprávám Bezpečnostní informační služby (BIS) jsme došli k závěru, že jsme na tom špatně. NÚKIB zkoumal vloni rozsáhlé kyberútoky na české vládní instituce. Analyzoval dostupná data (charakter oběti, trvání útoku, povahu odcizených informací, nakládání s odcizenými informacemi atd.), a zjistil, že původcem útoku je téměř jistě (90–100 %) státní aktér, nebo na něj napojená skupina. Je pravděpodobné (55–70 %), že útok pocházel z Číny. NÚKIB také jasně uvedl, že „pro Českou republiku v současné době představují hrozbu zejména operace aktérů napojených na Ruskou federaci a Čínskou lidovou republiku“. To potvrzuje i BIS. NÚKIBu zoufale chybí lidi. Proto jsme podali návrh, aby dostal úřad o 80 miliónů víc (z hlediska státního mnohamiliardového rozpočtu je to kapka v moři). Poslanci vládní koalice podporované komunisty to zamítli na rozpočtovém výboru a později i na plénu Sněmovny. O kritickém stavu kyber-infrastruktury však hovoří i vyřazení sítě v benešovské nemocnici.

Seminář k pachovým stopám

Víte, že když pes hledá třeba bombu a najde ji, nezačne štěkat, ale lehne si na zem? A víte, že někdy si může lehnout jenom proto, že chce dostat od psovoda odměnu? A víte že dosud nikdo neidentifikoval konkrétní molekuly, ze kterých se skládá lidský pach? Piráti si do Sněmovny pozvali odborníky na chování zvířat, renomované přírodovědce, policejní psovody i zástupce justice a ministerstva vnitra. Teď k tomu vzniklo video, které ve 14 a půl minutách shrnuje celou problematiku. Děsivé na tom je, že pachová stopa může být klíčovým a klidně i jediným důkazem, který pošle člověka na roky do vězení. A že se to už stalo! S Piráty teď hledáme optimální řešení, jak to napravit.

Seminář k odposlechům

Zajímají vás policejní odposlechy, ale všechno, co víte, jsou kusé informace z internetu? Pak tady pro vás máme 4 hodiny odborné diskuze na tohle téma ve formě tří videí (poslední blok je nejšťavnatější). U jednoho stolu odborníci ze všech oblastí - jak zástupci justice a policisté, tak advokáti. Pozvali jsme je do Sněmovny a s některými z nich jsme domluvení na další spolupráci. Tento záznam je přínosný, protože se dá citovat a to nejen v odborných pracích, ale i politicky. Výhoda transparentní politiky. Nemusíte být jedním z dvou set poslanců, abyste byli u toho.

Děkujeme, že jste dočetli až sem. Přejeme Vám příjemné prožití vánočních svátků a co nejvíce štěstí v roce 2020.

S pozdravem,

Lukáš Kolářík, Tomáš Vymazal, Daniel Galuszka, Jan Hora