Resortní tým Práce a sociální věci: Co se děje ve Sněmovně? Podzim 2019 (zpět)

Milé pirátstvo a příznivci,

pokračujeme přehledem toho, co se dělo po návratu do poslaneckých lavic. Bylo to rychlé a nabité “výživnými” tématy. Olga si stejně našla čas i na několik zahraničních i domácích výjezdů. Energii (a cenné zkušenosti) pro sněmovní handrkování tak nabírá právě během sbírání dobré praxe na cestách.
A úspěšná vlna pokračuje - povedlo se prosadit pozměňovák k rodičovské!

Organizačně: newsletter rozesíláme přes nalodeni.pirati.cz, najdete zde už starší newslettery. Tam je třeba se zaregistrovat, pokud chcete, aby vám chodil trvale (zaškrtněte zájem o sociální věci), nebo odhlásit, pokud o něj přestanete stát.

Přehled toho nejdůležitějšího zde:
________________________________________________________________________________________________________________

Lékařská posudková služba (LPS) - průtahy ve lhůtách

LPS zajišťuje posuzování zdravotního stavu pro účely řízení ve věcech pojistných i nepojistných sociálních dávek s dopadem na výplatu dávek v řádu desítek miliard Kč ročně (jak v případech nemoci, tak úrazu, nebo vrozeného postižení). Lidsky řečeno - výsledek posouzení posudkového lékaře má vliv na to, zda dostanete invalidní důchod, průkaz ZTP, příspěvek na péči a mnohé další. Posudkoví lékaři vyhodnotí, jak na tom člověk zdravotně je, a podle toho ho zařadí do "kategorie potřebnosti". Jen příspěvek na péči za rok 2017 obnášel 25 mld Kč. Celkově se ročně posuzuje přes čtyři sta tisíc žádostí. (O tak vysoké číslo se jedná kvůli duplicitnímu posuzování jednoho člověka žádajícího např. o uznání invalidity a přiznání příspěvku na péči.) Systém je v krizi, tisíce lidí čekají na posouzení měsíce a někteří i roky.

Olga upozorňuje na problém jak ve Sněmovně (měla k tématu několik interpelací), tak na půdě Výboru pro sociální politiku. Tam se věc naposledy probírala 31.10.2019. Záznam z jednání si můžete poslechnout zde.

 

Rodičovský příspěvek - povedlo se navýšení limitu na 10 000 Kč!

Dohadování o rodičáku trvalo téměř rok. Na rozdíl od LPS má ale tahle story mírně optimističtější konec - 6.11. Sněmovna schválila jeho zvýšení na 300 000 Kč. Mechanismus sice není optimální (nepodařilo se prosadit valorizace, ani vyplácení příspěvku rodičům, kteří mají čtyřleté děti, ale podle stávající možné praxe už nastoupili do zaměstnání a pobírání ukončili ve zkráceném režimu). Máme ale obrovskou radost, že se Olze povedlo prosadit pozměňovací návrh, který umožní spravedlivé čerpání matkám OSVČ nebo studentkám. Jde o zvýšení měsíčního limitu ze 7600 na 10 000 Kč. Díky patří opozici, která pochopila, že to stát nic nestojí a podpoří to ty, kdo nejvíc potřebují.

V Senátu budou ještě kolegové usilovat o nápravu ohledně výše zmíněného opomenutí rodičů, kteří dočerpali. Pokud se nám ze Senátu tento návrh vrátí, určitě budou Piráti bojovat za jeho přijetí!

 

Revize dávek na bydlení

Po několika kulatých stolech s MPSV, a po zuřivém připomínkování návrhů ze všech stran (poslanců, obcí, odborníků, neziskovek…), nastala chvíle mlčení, aby nám MPSV během léta oznámilo vznik pracovní skupiny, která má revizi vypořádat v rámci širšího rámce - tzv. patnáctera. Činnost skupiny v rámci možností bedlivě monitorujeme. Výstup je avizován do konce roku, tedy uvidíme.

Chcete-li si oživit záznamy z kulatých stolů a co jsme připomínkovali, záznamy najdete zde.

 

Rozpočet

Rok se s rokem sešel a máme tu návrh rozpočtu na rok 2020. Olgu samozřejmě nejvíc zajímá kapitola věnovaná MPSV. Tu jsme probírali na stejné schůzi Výboru pro sociální politiku, jako výše zmíněnou LPS. Jednání si tedy můžete poslechnout zde.

V rámci návrhu kontrolujeme hlavně položky navrhované na sociální služby a sociální práci, která bude potřeba pro podporu sociálního bydlení v rámci vládou vyhlášeného programu Výstavba. Jistě, ministerstvo to zjevně hodlá řešit penězi z EU, to ale nepovažujeme za systémové. Olga tedy podala pozměňovák na další navýšení prostředků pro kraje a obce (dalších 200 mil. :-) ).

Chystáme i pozměňovací návrh k navýšení mimořádné okamžité pomoci s apelem na využívání příspěvku na kauce. Je to prokazatelně účinné, ministerstvo má podklady, ze kterých je zřejmé, že tato podpora funguje, není důvod ji nepoužít.

Pozměňováky najdete na stránkách Sněmovny, ty Olžiny pod čísly 3870 a 3871.

 

Exekuce

Úspěch Lukáše Koláříka - Sněmovna projednala a posunula do výborů a druhého čtení novelu exekučního řádu!

Poslanci budou debatovat o sloučení poslaneckého a vládního návrhu. Piráti prosazují princip jeden dlužník = jeden exekutor v místě bydliště. Navíc Piráti požadují, aby exekutora, který je vykonavatelem státní moci, vybíral nestranný a nezávislý soud.

Více v článku zde.

 

2.10. Konference: sociální služby v bydlení

Dlouho chystaný seminář navštívily desítky zástupců obcí z celé ČR, zastoupena byla ministerstva MPSV, MMR a MF. Nechyběli odborníci z řad poskytovatelů a dalších organizací. Větší pozornosti se konferenci nedostalo jen kvůli souběhu s nečekanou mediální lavinou - úmrtím popové ikony národa. ČT ani neodvysílala natočené rozhovory s radními a poslanci.

Přesto - setkání stálo za to, chcete-li si poslechnout záznam z konference nebo prohlédnout prezentace, najdete je v odkazu v rámečku.
Zpráva z akce zde.

 

20.11. - PorodNICE 5P

Tématem celodenního semináře, který Olga zaštítila, byl vznik rodinných porodních pokojů v porodnicích. Jde o přiblížení péče v českých porodnicích doporučením Světové zdravotnické organizace a přáním žen. Semináře se účastnili odborníci ze záchranné služby, z porodních oddělení nemocnic, zástupkyně Unie porodních asistentek, organizace Aperio a mnoha dalších.

 

20.11. - Fórum bytových družstev

Setkání zástupců bytových družstev z celé ČR. Tedy - poslanců moc nepřišlo, včetně Olgy tam byli dva (ještě pořádající pan poslanec Kubík). Přitom šlo o debatu nad novelou zákona, která by ztížila už tak komplikovaný proces vypořádávání podílů družstevníků odcházejících z družstva. Zástupci družstevních svazů ji dokonce označují za likvidační. Na dvouhodinové debatě byla možnost vše podrobně probrat i se zástupci ministerstva, věříme v možnou dohodu všech stran.

Materiály ze setkání máme přislíbené, rozešleme, jakmile se k nám dostanou.

__________________________________________________________________________________________________________________

 

Další cestování - po vlastech českých i cizině

Německo - Olga byla zvolena předsedkyní Česko-německé parlamentní skupiny přátel a zúčastnila se udílení česko-německé novinářské ceny v Lipsku.

Dánsko - blog o velmi inspirativním výjezdu je i v odkazu níže, občasné poznámky na Twitteru

Hradec Králové - za Piráty, za kandidátem na senátora i na univerzitu

Výjezd nejen za Piráty (Olga má v předsednictvu na starosti mj. Královéhradecký kraj). Setkání s Piráty v KraPiCi bylo třešničkou na dortu za skvěle zorganizovaným dnem. Dopoledne se Olga setkala s královéhradeckým kandidátem na senátora doc. Vackem a se studenty sociální práce na královéhradecké univerzitě. Debatovali hlavně o tom, jak vznikají normy, které pak budou řídit jejich práci. Odpoledne jsme stihli dvě moc zajímavá zařízení - kavárnu neziskové organizace Skok do života. Pomáhají lidem s mentálním nebo jiným postižením najít bydlení a práci. Mají okolo stovky klientů!
Druhé místo bylo Centrum duševního zdraví. I tam se debata stočila k bydlení - pro klienty po dlouhodobé hospitalizaci je to obrovský problém. Bytů je nedostatek obecně, pro takovouto specifickou skupinu ještě míň. Potěšilo ale velmi důkladné nastavení supervizí. Jsou si tu zjevně vědomi toho, že aby dokázali pomoct svým klientům, musí pracovníci centra nejdřív být v pohodě sami za sebe!
Více o výjezdu zde.

Plzeň - opět návštěva radnice, protože v Plzni také realizují obecní bydlení!
Popis cesty zde.

 

________________________________________________________________________________________________________________
Pozvánky:

5.12. - Výbor pro sociální politiku PS PČR - na programu systemizace v rezortu MPSV (13-14:30 h)
5.12. - Výbor pro sociální politiku ZHMP (15:30 h)
7.12. - fórum zastupitelů (ImpactHub) - podrobnosti a registrace zde: https://www.facebook.com/events/1281870588659603/
10.12. - KET sociální věci a bydlení - určeno zejména pro zástupce krajských KETů. Kdo ještě nepotvrzoval účast prostřednictvím doodle tabulky, potvrďte mailem:
freitas.zuzana@gmail.com
11.12. - Výbor pro bydlení MHMP (13-15 h)
9.1. - Výbor pro sociální politiku PS PČR - na programu plnění patnáctera a exekuční řád


Zdraví

Olga & Zuzana

Kontakt: freitas.zuzana@gmail.com (asistentka)