Resortní tým Práce a sociální věci: Co se děje ve Sněmovně? Léto 2019 (zpět)

Milé pirátstvo a příznivci,

náš tým se trochu odmlčel co se rozesílání newsletterů týče, nikoli však co do aktivit pracovních. Olga se krom práce ve Sněmovně pustila do cestování po vlastech českých, a také se ve Sněmovně během léta podařilo dotáhnout návrh na příspěvek na automobil i pro pracující hendikepované.

Organizačně: newsletter rozesíláme přes nalodeni.pirati.cz, najdete zde už starší newslettery. Tam je třeba se zaregistrovat, pokud chcete, aby vám chodil trvale (zaškrtněte zájem o soc. problematiku), nebo odhlásit, pokud o něj přestanete stát.

Přehled je tentokrát stručný, v odkazech ale najdete dostatečně podrobné zprávy ze všech akcí.

__________________________________________________________________________________________________________________

Letní výjezdy

Sněmovna jednala do poloviny července, poté se Olga zaměřila na získávání zpětné vazby z různých sociálních zařízení v regionech. Jednotlivé výjezdy se velmi lišily a teprve jako celek zase o něco víc osvětlily, s čím se potýká většina českých a moravských obcí a měst. Bohužel v běžném parlamentním provozu na tohle užitečné "nahlížení pod pokličku" téměř nezbývá čas.

Na webu olgarichterova.cz v sekci "V médiích" najdete kompletní přehled zveřejněné práce, kterou odvádí ve Sněmovně i jinde. Přehled obsahuje i následující odkazy na výstupy z jednotlivých výjezdů.

Kadaň: Kadaň je příkladem pro další města ve vzdělávání v problematických lokalitách, 16. 8. 2019 (včetně Prunéřova)

Olomouc: Je třeba řešit proplácení dlouhodobé hospitalizace a služby dětských center pro rodiny, 13. 8. 2019

České Budějovice a Vodňany: Pirátští poslanci Olga Richterová a Lukáš Kolářík navštívili zařízení pro sociální služby v jižních Čechách, 8. 8. 2019

Brno: Olga Richterová jednala v Brně o bydlení a sociálním začleňování, 31. 7. 2019

Kladno: Poslankyně Richterová se setkala s primátorem Kladna a se zástupci neziskových organizací kvůli problematice bydlení a sociální práce, 17. 7. 2019

__________________________________________________________________________________________________________________

 

Příspěvek na automobil - úspěch!

Na schůzi Sněmovny 12. 7. se podařila dobrá věc - schválení Olžina pozměňovacího návrhu, který znamená, že příspěvek na automobil dostanou v plné výši i těměř všichni lidé s postižením, kteří se snaží pracovat. Právě oni často potřebují za prací dojíždět autem, nedává tedy smysl snižovat příspěvek právě těm, kdo se snaží navzdory hendikepu fungovat!

 

Vymáhání dluhů v SVJ - problémy s neplatiči

Během léta jsme diskutovali také podobu dvou pozměňovacích návrhů k SVJ. Nyní jsou v Ústavně právním výboru. Chceme pomoct SVJ ve vymáhání dluhů od neplatičů. V současné době členům SVJ, v jejichž domě se objeví neplatič, nezbývá nic jiného, než hradit např. zálohy na služby za souseda do té doby, než se s ním vypořádá soud nebo exekutor. Na uhrazení jejich pohledávek pak většinou nezbyde téměř nic. Chceme tuto situaci alespoň zmírnit.
Znění návrhů představíme, jakmile se nám vrátí z výboru, parametry jsou v odkazu.

 

Dlouhodobá témata

Celé léto potom pokračovala jednání a schůzky k dlouhodobým tématům:

- lékařská posudková služba
- rodičovský příspěvek a úprava peněžité pomoci v mateřství
- revize dávek
- exekuce (v režii Lukáše Koláříka)
- rozpočet na rok 2020 (neboť oblast sociální a zdravotní je úzce provázaná a dohromady tvoří většinu výdajů veřejných rozpočtů)

O tom víc v samostatném podzimním newsletteru.

 


Zdraví

Olga & Zuzana

Kontakt: freitas.zuzana@gmail.com (asistentka)