Resortní tým Místní rozvoj: listopad 2019 (zpět)

Milí čtenáři,

přinášíme vám shrnutí toho podstatného z oblasti místního rozvoje a veřejné správy od června do listopadu 2019.

Tento newsletter rozesíláme přes nalodeni.pirati.cz. Máte zájem o jeho trvalý odběr? Zaškrtněte prosím v systému svůj zájem o místní rozvoj.
Zajímáte se, jak to chodí v obcích a regionech? Máte nápady a chuť zapojit se do práce týmu? Napište Věře Marušiakové na vera.marusiakova@pirati.cz.

Obsah

  • Pozvánka: Celostátní fórum komunálních zastupitelů
  • Tři zákony pro veřejnou správu 21. století aneb konec doby papírové
  • Co je nového v rekodifikaci stavebního práva
  • Transformace Státního fondu podpory bydlení na Státní fond podpory investic prošla Sněmovnou
  • Novela zákona o matrikách: budeme nutit ženám povinné přechylování příjmení?
  • Zachování obvodu s rozšířenou působností Turnov
  • Vznikla pracovní skupina pro oblast veřejných zakázek

 

Pozvánka: Fórum komunálních zastupitelů

V sobotu 7. prosince se v pražském Impact Hub uskuteční Celorepublikový sjezd Komunálních zastupitelů Pirátské strany. Kdo se ještě nestihl zaregistrovat a má zájem, neváhejte. Pozvánka platí i pro nezávislé zastupitele zvolené za Piráty či zaměstnance úřadů, kteří jsou členy či příznivci Pirátů.

Program

  • 9.00 - 9.15 Úvod, Radek Holomčík, Štěpán Rattay
  • 9.15 - 10.00 Jak zvládat koalici, Petr Třešňák
  • 10.15 - 11.15 Vstup mediálního odboru
  • 11.30 - 12.30 Prostor poslanecké sněmovny (mimo jiné vystoupí soudní znalkyně Miloslava Pošvářová)
  • 12.30 - 13.30 Oběd
  • 13.30 - 14.30 Přednáška Veřejné zakázky, Martin Kameník, Štěpán Rattay
  • 14.45 - 15.45 PaRo, Tomáš Koláčný
  • 16.00 - 17.00 Workshop "Jak prosadit body našeho programu"

 

Tři zákony pro veřejnou správu 21. století aneb konec doby papírové

Internet nám v mnohém usnadnil život. Nemusíme do banky. Nakupujeme online od potravin až po dovolenou. Je logické, že podobné standardy očekáváme i od veřejné správy. Tlak na její elektronizaci zesílil v tomto volebním období nejen zásluhou Pirátů. Po desetiletém období naprostého ticha v oblasti eGovernmentu se iniciativy chopili poslanci. Vláda nejspíš nepochopila, že bez legislativních změn svou kvalitní koncepci Digitální Česko neprosadí. Ve velkém totiž naráží na neschopnost úředníků aplikovat ji do praxe. Ukazuje se, že poslanci mohou spolupracovat velice efektivně a suplovat práci vlády, i když se ministerstva handrkují místo reálného řešení. Během listopadu se v Poslanecké sněmovně sešly hned tři velmi důležité zákony či novely zákonů, které nastartují digitalizaci veřejné správy v České republice. Všechny tři návrhy jsou v tuto chvíli již schváleny.


  • Zákon o právu na digitální služby
    Poslanecká sněmovna 8. listopadu schválila přelomový zákon české digitalizace, označovaný jako "digitální ústava." Garantuje občanům postupně do pěti let možnost komunikovat s úřady a státem elektronicky z pohodlí domova nebo z mobilního telefonu. Podle zákona by mělo dojít k zavedení katalogu všech služeb pro občany s termínem a způsobem jejich digitalizace. Legislativa řeší sdílení dat mezi úřady – stejné informace se pak nemusí uvádět opakovaně na každém úřadu a do formulářů na internetu se budou předvyplňovat automaticky. Stejně tak podporuje využívání otevřených formátů či upřesňuje využívání cloudových služeb, které mohou přinést značnou úsporu nákladů na hardware.
    Na zákonu a jeho přijetí se podílela skupina odborníků a poslanců pod záštitou výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a jeho předsedou Ivanem Bartošem. Připraven byl ve spolupráci s vládním zmocněncem pro digitalizaci Vladimírem Dzurillou, Zdeňkem Zajíčekm za ICT unii a řadou extertů. Získal podporu premiéra Andreje Babiše i ministra vnitra Jana Hamáčka. Ve Sněmovně pro zákon hlasovalo 163 poslanců (ze 166 přítomných). Předpokládá se, že zákon projde i Senátem a platit by mohl od prvního měsíce roku 2020.

  • Digitální technická mapa ČR
    Velkým krokem vpřed směrem k digitalizaci procesů ve veřejné správě je Sněmovnou schválené plošné zavedení digitální technické mapy ČR novelou zákona o zeměměřictví. Její existence umožní přesnější územní plánování, zjednodušení stavebního řízení a zefektivnění procesů veřejné správy. Návrh zákona vznikl pod záštitou výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Digitální technické mapy už nyní využívají některé kraje v územním plánování, v každodenní správě majetku i dalších agendách. Plnému využití technických map v digitální podobě brání fakt, že nejsou k dispozici pro celé území státu.

  • Bankovní identita
    Do třetice všeho dobrého byl Poslaneckou sněmovnou schválen také zákon, který garantuje možnost komunikace se státem prostřednictvím přihlašovacích údajů do elektronického bankovnictví. Věříme, že se tím otevírá možnost širšího využívání služeb nabízených státem. Návrh zpracovala širší skupina poslanců taktéž pod výborem pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Jde o další zcela zásadní krok v rámci digitalizace státní správy, díky kterému občané získají možnost využít pro komunikaci s úřady kromě digitálního občanského průkazu s čipem také přihlašovací údaje do elektronického bankovnictví. Vzhledem k tomu, že elektronické bankovnictví využívá mnohem více lidí, je toto řešení uživatelsky přívětivější. Elektronické služby státu budou tedy dostupnější.

 

Co je nového v rekodifikaci stavebního práva

  • 30. října se v Poslanecké sněmovně uskutečnil mezinárodní seminář nad novým stavebním zákonem, organizovaný pirátským poslancem Františkem Elfmarkem. Hlavním závěrem bylo, že pro rozvoj území je kriticky důležitý institut regulačních plánů. Regulační plány měst a obcí jsou zárukou koordinovaného rozvoje území včetně rekreačních zón, škol i všech dalších prvků občanské vybavenosti. Inspirací nám mohou být města západní Evropy, jejichž zkušenosti z Barcelony, Vídně, Rotterdamu a Mnichova tlumočili zahraniční hosté.
    Nemilým překvapením v závěru semináře pak bylo vystoupení zástupců Ministerstva pro místní rozvoj ČR k přípravě nového stavebního zákona. Ve svém příspěvku informovali, že v rámci přípravy paragrafového znění z návrhu Hospodářská komora vyškrtla právě institut regulačního plánu, a to bez porady s MMR. Hospodářská komora svým jednáním nedodržuje schválený věcný záměr nového stavebního zákona, který v červnu schválila vláda. Divíte se, jak je možné, že nový stavební zákon píše místo MMR Hospodářská komora? My také.
  • Do vládního informačního systému přibylo 25. listopadu dlouho očekávané paragrafové znění nového stavebního zákona. Pracovní skupina pro rekodifikaci stavebního práva vedená poslancem Františkem Elfmarkem již zahájila intenzivní práci na připomínkování materiálu. První pracovní sezení týmu nad návrhem zákona se uskutečnilo 28. listopadu a další budou následovat. Připomínky se dostanou na stůl příslušných úředníků MMR.
  • Nová legislativa by se po meziresortním připomínkovém řízení a po projednání vládou mohla dostat do prvního čtení v Poslanecké sněmovně ještě v první polovině roku 2020.

 

Transformace Státního fondu podpory bydlení na Státní fond podpory investic prošla Sněmovnou

V posledním listopadovém týdnu prošel Poslaneckou sněmovnou návrh ministerstva pro místní rozvoj na přeměnu Státního fondu podpory bydlení na Státní fond podpory investic. Záměrem je rozšíření činnosti stávajícího fondu o další aktivity, které se vztahují k podpoře zejména regionálního a lokálního charakteru a jsou v kompetenci MMR. Novelou se také mění obsazení sedmičlenného řídícího orgánu fondu. Ve výboru Státního fondu podpory investic nově zasednou čtyři zástupci MMR, zástupce MF, zástupce MPO a zástupce územně samosprávných celků. Tím se z fondu de facto stává jeden z odborů MMR. Otevřeně zde byl akcentován záměr čerpat prostředky, dosud adresně vázané na rozvoj bydlení také na jiné účely. Náš pozměňovací návrh na zastropování částky, kterou by bylo možné čerpat na jiný účel, než bydlení, byl při projednání na garančním výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj shozen ze stolu. Stejně tak neprošel ani návrh na zachování původního, spravedlivějšího zastoupení dotčených resortů v řídícím orgánu MMR.

Po odložení zákona o sociálním bydlení na neurčito a jeho nahrazení programem Výstavba je toto další krok vlády k faktické rezignaci na řešení nedostupnoti bydlení. Obce se potýkají s nedostatkem prostředků na pořízení či opravy obecních bytů, pro mnohé z nich jsou dotace nedostupné. Přitom jinou než obecní výstavbu stát významněji nepodporuje. Na vině jsou příliš úzce zaměřené programy. Dle zasvěcených by tuto nevyhovující praxi mohla změnit právě schválená transformace SFRB. Budeme tedy pečlivě sledovat, jaké podpůrné programy a s jakými podmínkami čerpání dotací v oblasti bydlení nový fond na podporu investic připraví. Zajímat nás bude také skutečný objem peněz přidělených na rozvoj bydlení v budoucnu.

 

Novela zákona o matrikách: budeme nutit ženám povinné přechylování příjmení?

V Poslanecké sněmovně jde do prvního čtení novela zákona o matrikách. Vláda v září bohužel odmítla připomínku vládní zmocněnkyně pro lidská práva Heleny Válkové, která požaduje, aby se v rámci novely ženy mohly rozhodnout, zda budou používat svá příjmení v základním tvaru, nebo si připojí koncovku -ová. V současnosti existuje tato možnost pouze pro cizinky nebo ženy plánující žít v zahraničí, což je podle Pirátů diskriminující. S postojem vlády nesouhlasíme a chceme umožnit svobodnou volbu formy příjmení. Předložíme proto pozměňovací návrh, který má narovnat stávající stav.

V minulosti byla ženská příjmení v češtině běžně uváděna v obou formách, tedy i bez koncovky -ová, neexistuje tedy mluvnický důvod pro povinné přechylování. Naše snaha je podporována i částí české odborné veřejnosti, např. soudní znalkyní v oblasti jmen jazykovědkyní Janou Valdrovou. Zastáváme liberalizaci legislativy v oblasti jmen a podporujeme možnost svobodné volby formy příjmení. Proto k novele matričního zákona podáme pozměňovací návrh, který by to umožnil. Rovněž budeme prosazovat zjednodušení procesu při volbě méně častých křestních jmen, kdy dnešní praxe není napříč matrikami jednotná a jednotlivá pracoviště často zbytečně požadují posudek soudního znalce.

 

Zachování obvodu s rozšířenou působností Turnov

Poslanecká sněmovna ve svém třetím čtení schválila rovněž návrh novely zákona o územně správním členění státu. Pozměňovací návrh skupiny poslanců z Libereckého kraje včetně pirátského poslance Tomáše Martínka umožní zachovat příslušnost obcí ke Správnímu obvodu obce s rozšířenou působností Turnov (SO ORP Turnov). Díky tomu si budou moci tisíce občanů z libereckého a jabloneckého okresu moci vyřizovat své záležitosti i nadále v Turnově, který je pro ně nejbližší a nejdostupnější obcí s rozšířenou působností.

Návrh MV vyžadoval absolutní skladebnost, tzn. žádná obec nesměla být v jiném obvodu ORP, než v jakém se nachází okrese. Této podmínce nevyhovovalo 33 obcí. Z toho důvodu bylo zvoleno řešení "od stolu" převedením těchto obcí jinam. Bohužel bez předchozí debaty s dotčenými a bez ohledu na to, jak je či není současný stav pro místní občany vyhovující. Kdyby fungovala digitalizace státní správy, nemuselo by MV řešit kilometry ani spádovost. Dokud stát nezvládá obsloužit své občany online, nemají být obce proti své vůli přeřazovány tam, kde to pro jejich obyvatele není výhodné. Dle našeho přesvědčení by se tak nemělo dít jen proto, aby úředníci centrální instituce měli hezky vybarvenou mapičku. Extrémním příkladem je pak Turnovsko, které právě z tohoto důvodu usiluje o samostatný okres.

 

Vznikla pracovní skupina pro oblast veřejných zakázek

  • Na základě zájmu členů a příznivců, ale i z potřeby systematicky sledovat oblast veřejných zakázek na úrovni legislativy i z hlediska krajské i místní praxe vznikla pod týmem Místní rozvoj a regionální správa speciální pracovní skupina.

  • Na ustavující schůzi pracovní skupiny 29. října se vedoucím skupiny stal poslanec Ondřej Profant, člen sněmovního výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Pracovní skupina funguje v souladu se Zásadami týmové spolupráce. O možnosti zapojit se do pracovní skupiny se prosím poraďte s tajemnicí Terezou Vovesovou, tereza.vovesova@pirati.cz

  • Skupina se bude zabývat zejména sledováním veřejných zakázek ve vládním systému eKlep, proaktivním vyhledáváním problematických zakázek v registru smluv a profilů zadavatelů, chce koncepčně působit jako oponent v oblasti veřejných zakázek, připravovat a zpracovávat metodiky pro praxi, pojmenovávat problematická místa v procesu zadávání veřejných zakázek, zabývat se odborným hodnocením stávající legislativy, včetně ekonomické analýzy dopadů s odstupem tří let účinnosti zákona o veřejných zakázek a z toho plynoucí možnost úprav zákonné normy.

  • 19. listopadu se konala další schůzka skupiny, tentokrát již nad konkrétními úkoly

 

To je vše, děkujeme za přečtení a přejeme pohodový konec roku a příjemné svátky.

Ivan Bartoš
Ondřej Profant
Věra Marušiaková