Resortní tým Zemědělství: Aktuální informace ze Sněmovny (září, říjen, listopad) (zpět)

Milé pirátky a piráti,

právě Vám dorazil již čtvrtý newsletter z resortního týmu zemědělství. Tento newsletter mapuje posledních šest týdnů od vydání posledního newsletteru.

Pozn.: newsletter rozesíláme přes nalodeni.pirati.cz. Je třeba se na stránkách zaregistrovat (pokud už jste to ještě neudělali). Pokud chcete, aby vám náš newsletter chodil trvale, zaškrtněte zájem o zemědělství. Chcete-li se naopak z jeho odběru odhlásit, výběr zemědělství zrušte.

 

Zapojte se do týmu pro zemědělství

Potřebujeme odborníky na zemědělství, lesnictví, ochranu půdy i vody, vodohospodáře, právníky, ekonomy a dalším specialisty, abychom společně pracovali na zlepšení situace v České republice. Pro studenty vysokých škol nabízíme možnost se naučit a poznat zajímavé prostředí poslaneckého klubu Pirátské strany. Pokud souhlasíte s Pirátským programem v oblasti zemědělství a životního prostředí a chcete nám pomoci, ozvěte se prosím Martinovi Huňadymu na tel. 732 251 216 nebo na martin.hunady@pirati.cz. Rádi vás pozveme na naše setkání.

 

Klecový chov slepic nemá v moderním zemědělství co dělat

Na základě iniciativy Jana Pošváře, pirátského poslance a člena sněmovního Zemědělského výboru, se dnes v prostorách Poslanecké sněmovně konal seminář o klecových chovech hospodářských zvířat pod záštitou Zemědělského výboru. Diskutovalo se o zkušenostech s klecovým chovem a jeho alternativách, o ekonomice jednotlivých chovů a o zahraničních zkušenostech. V několika tematických blocích vystoupili jako řečníci zástupci ochránců zvířat, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR ale i zástupci akademické obce.

 

Zástupci cirkusů a ochránci zvířat se střetli v debatě o drezuře

Zástupci cirkusů a ochránci zvířat se včera střetli v debatě o drezuře volně žijících druhů zvířat. Vládní novela zákona na ochranu zvířat rozšiřuje zákaz drezury na nově narozené slony a delfínovité, spolek Svoboda zvířat by chtěl zakázat využívání všech druhů volně žijících zvířat v cirkusech. Představitelé iniciativy Cirkusy společně na semináři ve Sněmovně odmítali, že by zvířata vystavovali stresu. Novelu ve Sněmovně čeká první čtení.

 

Registruj se na PirAgroCon

v sobotu 30. listopadu budeme v JiPiCi pořádat PirAgroCon (Pirátskou ideovou konferenci k zemědělství). Chceme se zaměřit na doplňování a upřesňování programových dokumentů týkajících se zemědělství, a na řešení lokálních problémů. Podrobný program naleznete zde .

 

Zahrádky budou!

V říjnu jsme společně s dalšími poslaneckými kluby vyjma ODS a TOP09 předložili novelu zahrádkářského zákona. Plníme tak náš programový bod, kde jsme se zavázali, že ochráníme zahrádkářské osady před tlakem developerů. Zahrádkářská činnost je společensky významná, neboť zvyšuje zájem veřejnosti o ekologii, zlepšuje potravinovou soběstačnost a nevyvratitelné jsou i pozitivní vlivy na naše zdraví jak to fyzické, tak to duševní.

 

Konec zbytečně přísných podmínek pro domovarníky!

V rámci projednávání daňového balíčku Sněmovna přijala návrh našich poslanců Radka Holomčíka a Ondry Polanského na zmírnění podmínek pro domácí vaření piva pro vlastní spotřebu. Nově bude možné doma uvařit 2000 litrů piva, místo stávajících 200 litrů, zjednoduší se i související administrativa.

 

Dřevo jako strategická surovina pro ČR!

Ve čtvrtek 14. listopadu se v Poslanecké sněmovně konal seminář s názvem Dřevo - strategická surovina českého průmyslu aneb současný trend, potenciál a možnosti využívání dřeva v České republice a ve světě. Seminář vznikl i díky podpoře místopředsedy Zemědělského výboru Radka Holomčíka.

 

Na čem pracujeme?

V následujících měsících budeme pracovat na novele o zemědělském půdním fondu, týrání zvířat a novela zákona o významné tržní síle, která je velkým rizikem pro malé a střední zemědělce a výrobce potravin. Nezahálíme ani v přípravách reakcí na nedostatky ve státním rozpočtu na rok 2020 pro resort zemědělství.

Přejeme vám krásný advent

Za RT zemědělství Martin Huňady

 

Martin HUŇADY

martin.hunady@pirati.cz

+420 732 251 216