ULK KET Životní prostředí a zemědělství: Založení týmu a aktuální dění (zpět)

Milí členové a příznivci,

vítám vás u prvního newsletteru krajského týmu pro životní prostředí a zemědělství. Tento e-mail vám přišel proto, že jste si v aplikaci Nalodění zaškrtli zájem o novinky z Ústeckého kraje a zároveň zájem o oblasti životního prostředí nebo zemědělství.

První důležitou informací je, že oficiálně vznikl krajský expertní tým, který se těmto oblastem bude věnovat. Základní informace o jeho fungování naleznete zde a pokud máte zájem o účast v něm, stačí se představit zde.

Brzy nás čeká příprava programu v oblasti životního prostředí a zemědělství pro krajské volby. Prozatím alespoň shrnu podstatné události, které se v kraji dějí:

  • Dnes proběhlo veřejné projednání EIA pro dálnici D8. Krátce zde promluvila starostka Prackovic, která popisovala dopady dálnice na život v obci (zejména vysychání studní, sesuvy, zničení čističky, hluk). Jinak jsem ale byl jediným zástupcem veřejnosti s připomínkami k dokumentaci. Dálnice má bohužel stále desítky problémů, mezi nejzávažnější z nich patří každoroční vypouštění stovek tun soli do vodních toků a také znečišťování Bíliny těžkými kovy. Veškeré informace najdete v informačním systému, časem se zde objeví i naše vyjádření, posudek a výsledné stanovisko Ministerstva životního prostředí.

  • Krajské předsednictvo chystá na prosinec konferenci o klimatu. Pokud máte téma, se kterým byste chtěli vystoupit, kontaktujte Kateřinu Stojanovou na katerina.stojanova@pirati.cz.

  • Sháníme dobrovolníky, kteří se s námi budou podílet na ochraně přírody a krajiny v jednotlivých městech a obcích. Bohužel v současnosti nejsme schopni sledovat dění v celém kraji, a tak nám občas uniknou důležité události. Nejde o nijak časově náročnou činnost, pokud byste měli zájem se zapojit, staňte se členem našeho krajského týmu a domluvíme se na konkrétní činnosti.

 

Příští newsletter přijde zhruba za měsíc a kromě bližších informací o konferenci už snad bude obsahovat i podrobnosti o krajském programu. Díky za pozornost a budu se těšit na případnou spolupráci.


Za krajský tým životního prostředí a zemědělství
Lukáš Blažej