Mimořádný členský zpravodaj: Usnesení republikového výboru (zpět)

Ahoj Piráti!
Republikový výbor schválil minulý týden usnesení, o kterém vás chceme informovat.

Usnesení výboru zní:

"Republikový výbor vyjadřuje k postupu mediálního řešení kauzy Krausová – Tenzer toto:

a) Je naprosto nepřijatelné, že strana nebyla od počátku v úplnosti informována, čímž došlo k situaci, kdy strana jako celek i mnoho jejích členů v dobré víře obhajovalo nepravdivou verzi událostí. Takový postup nás poškozuje v očích veřejnosti i vlastních lidí a snižuje naši důvěryhodnost do budoucna mnohem více, než by kdy mohl stranu poškodit jejich úplný a pravdivý popis.
b) Bylo nevhodné, aby věc komentoval za stranu partner dotyčné z pozice místopředsedy, neboť dodal váhu své výpovědi skrze své stranické funkce. Osobní vyjádření musí být doprovázena oficiální komunikací.
c) Primárně mělo proběhnout řešení ve spolupráci s mediálním odborem na úrovni magistrátního zastupitelského klubu a ten také měl vydat prohlášení, tím se mohla věc uzavřít. Mediální odbor neměl připustit, aby výhradními interprety kauzy byla osoba, které se kauza týká, a její životní partner.
d) Považujeme za nepřijatelný též obsah vyjádření, kde je místo faktického shrnutí věc bagatelizována uváděním nesouvisejících informací a akcentováním politického boje, který jistě probíhá, ale měl být zmíněn výhradně pro kontext celé situace.
e) Whistleblowing je fenomén, kdy jedinec vynese na světlo důkaz o podvodu nebo veřejné hrozbě a často tak riskuje ztrátu zaměstnání nebo bezpečí a klid své rodiny. Ochrana whistleblowerů patří mezi zásadní programové body Pirátů a nelze takto citlivé a důležité téma využívat k zastírání jiného jednání, které nemá s whistleblowingem nic společného.

Na základě těchto skutečností Republikový výbor ukládá:

1. republikovému předsednictvu, aby ve spolupráci s mediálním odborem vypracovalo krátký manuál postupu pro zastupitele a členy v krizové mediální komunikaci, po kterém je třeba sáhnout vždy, když je někdo vystaven mediálnímu tlaku za skutečnou či domnělou chybu; základem nechť je otevřená, věcná a pravdivá komunikace dovnitř strany i směrem k veřejnosti;
2. jednatelům RV, aby prostřednictvím e-mailu uvědomili členy strany o tomto usnesení."


Rozprava k usnesení proběhla zde a hlasování zde.

Kauzu bychom pro vás v úplnosti chtěli shrnout následovně:
Míša Krausová se dlouhodobě znala a v osobní rovině setkávala s Tomášem Tenzerem, pracujícím pro JCDecaux. Občas ji, nebo v minulosti jiné zastupitele, kontaktoval ohledně nečistých věcí v pražském reklamním byznysu.
Poté, co se dozvěděla, že je trestně stíhán, sešla se s ním ještě dvakrát, přičemž na druhé schůzce styky ukončila. O mnoho měsíců později zveřejnily Parlamentní listy fotografie z nějakého pravděpodobně soukromého sledování jedné z těchto schůzek.
Tomáš Tenzer se přihlásil do několika výběrových řízení v souvislosti s magistrátním klubem, v nichž neuspěl. Stejně tak společnost JCDecaux nebyla za současného vedení magistrátu nijak zvýhodněna.
Míša následně rezignovala na pozici předsedkyně klubu, k tomu viz vyjádření zde.

Tímto byste měli mít všechny informace.
O vydání manuálu, jak postupovat, až se podobně pod palbou ocitne kdokoliv další z našich zastupitelů, budete informování.
Stejně tak bude republikový výbor dále diskutovat upřesnění pravidel evidence kontaktů a fungování tohoto systému.

 



Za jednatele Republikového výboru

Petr Tkadlec
vedoucí jednatel republikového výboru
tel.: +420 724 879 117
mail: petr.tkadlec@pirati.cz