Resortní tým Zemědělství: Aktuální informace ze Sněmovny (červenec, srpen, září) (zpět)

Milé pirátky a piráti,

právě Vám dorazil již třetí newsletter z resortního týmu zemědělství. Tento newsletter mapuje posledních šest týdnů od vydání posledního newsletteru.

Pozn.: newsletter rozesíláme přes nalodeni.pirati.cz. Je třeba se na stránkách zaregistrovat (pokud už jste to ještě neudělali). Pokud chcete, aby vám náš newsletter chodil trvale, zaškrtněte zájem o zemědělství. Chcete-li se naopak z jeho odběru odhlásit, výběr zemědělství zrušte.

 

Zapojte se do týmu pro zemědělství

Potřebujeme odborníky na zemědělství, lesnictví, ochranu půdy i vody, vodohospodáře, právníky, ekonomy a dalším specialisty, abychom společně pracovali na zlepšení situace v České republice. Pro studenty vysokých škol nabízíme možnost se naučit a poznat zajímavé prostředí poslaneckého klubu Pirátské strany. Pokud souhlasíte s Pirátským programem v oblasti zemědělství a životního prostředí a chcete nám pomoci, ozvěte se prosím Martinovi Huňadymu na tel. 732 251 216 nebo na martin.hunady@pirati.cz. Rádi vás pozveme na naše setkání.


 

Patří zvířata do cirkusu?

V úterý 29. října od 10:00 se bude v Poslanecké sněmovně konat seminář na téma: Využívání volně žijících druhů zvířat v cirkusech v České republice. Seminář představí problematiku využívání volně žijících druhů zvířat v cirkusech a možnosti jejich ochrany. Aspekty týkající se drezury a vystupování volně žijících druhů zvířat budou představeny napříč oblastmi jako jsou legislativa a ochrana ohrožených druhů, ale i z pohledu praxe reálného fungování cirkusů a veterinárních kontrol.

Účast potvrďte e-mailem do 21.10. na adresu lucie.hemrova@svobodazvirat.cz.
Při vstupu se prochází bezpečnostní kontrolou a je zapotřebí mít s sebou průkaz totožnosti.

 

Klecový chov ano nebo ne?

Na základě iniciativy poslance Jana Pošváře se bude ve čtvrtek 31. října od 9:00 v Poslanecké sněmovně konat seminář o klecových chovech hospodářských zvířat pod záštitou zemědělského výboru PSP ČR. Diskutovat se bude s odpůrci i zastánci klecových chovů o tom zda klecové chovy zachovat nebo ne. Dále se bude debatovat o jejich alternativách o ekonomice jednotlivých chovů a o zahraničních zkušenostech. Seminář tímto reaguje ta nálady ve společnosti a závazek obchodních řetězců neprodávat vejce z klecových chovů od roku 2025.

Pozn: Při vstupu se prochází bezpečnostní kontrolou a je zapotřebí mít s sebou průkaz totožnosti.

 

Prolomit sucho II - Zemědělství

Druhý díl vzdělávacího festivalu ze série "Prolomit sucho" představí publiku vztah zemědělství a sucha a zemědělce jako nejvýznamnější krajinotvorné činitele. V sobotním programu 2. listopadu zazní informace o významu zdraví půdu, biodiverzity , agrolesnictví i pestrého zemědělství na zdraví krajiny a její schopnost zadržovat vodu. Představen bude také koncept "carbon farming", tedy zachytávání vzdušného uhlíku vhodnými způsoby zemědělské činnosti. Představeny budou také praktické zkušenosti zemědělců hospodařících šetrným a ekologickým způsobem.

V neděli 3. listopadu budeme diskutovat o veřejném stravování jako nástroji podpory lokálních zemědělců a pestrého zemědělství.

 

Šíříme osvětu o potravinářství mezi spotřebiteli

Ve čtvrtek 19. září se v JiPiCe poprvé uskutečnila akce s názvem „Poznej lokální potraviny“. Konala se pod záštitou pirátského poslance a člena Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Jana Pošváře. Cílem akce bylo upozornit na problémy, se kterými se naše zemědělství a potravinářství momentálně potýká a zároveň hledat i jejich možná řešení. V činnosti budeme i nadále pokračovat a tyto akce budeme pořádat i v dalších krajích po celé České republice.

 

Poslanecká sněmovna schválila polovičatou novelu lesního zákona

Sněmovna ve třetím čtení schválila novelu lesního zákona. Původní bezzubou vládní novelu doplnilo několik pozměňovacích návrhů. Podle poslance Pirátů Radka Holomčíka by novela v této podobě nijak nepřispěla k řešení kůrovcové katastrofy, ani nijak výrazně by neusnadila samotnou obnovu poničených porostů. Naštěstí prošlo několik pozměňovacích návrhů, které Piráti podali společně s TOP09 a širokým zastoupením odborné veřejnosti: výrazné omezení možnost zcizit státní lesy, změny usnadňující přestavbu lesů a zvýšení biodiverzity a také klíčová změna mysliveckého zákona, která řeší problémy s přemnoženou zvěří.


 

Digitalizací chceme lépe chránit včely a snížit administrativní zátěž zemědělců

Na Zemědělském výboru jsme představili návrh, který má digitalizovat ohlašování aplikace nebezpečných prostředků pro včely ze strany zemědělců. Novela má snížit administrativní zátěž zemědělců a zároveň zlepšit ochranu včelstev.


 

Jan Pošvář byl zvolen do zemědělského podvýboru

Pirátský poslanec a člen zemědělského výboru Jan Pošvář byl na základě své žádosti zvolen členem podvýboru pro potravinářství, veterinární činnost a živočišnou výrobu.


 

Na čem pracujeme?

V následujících měsících budeme pracovat na novele o zemědělském půdním fondu, týrání zvířat a novela zákona o významné tržní síle, která je velkým rizikem pro malé a střední zemědělce a výrobce potravin. Nezahálíme ani v přípravách reakcí na nedostatky ve státním rozpočtu na rok 2020 pro resort zemědělství.

Přejeme vám krásný podzim!

Za RT zemědělství Martin Huňady

 

Martin HUŇADY

martin.hunady@pirati.cz

+420 732 251 216