Resortní tým Spravedlnost: Hlídáme, aby byla justice nezávislá - červenec, srpen, září 2019 (zpět)

Milí čtenáři newsletteru,

pokračujeme v informování o tom, co se stalo a co nás čeká v pirátském poslaneckém klubu v oblasti justice a spravedlnosti. Protentokrát se podíváme na měsíce červenec, srpen a září.

Průběh všech projektů, na kterých v rámci rezortního týmu pracujeme, naleznete zde.

Pozn.: newsletter rozesíláme přes nalodeni.pirati.cz. Pokud chcete, aby vám náš newsletter chodil trvale, zaškrtněte zájem o oblast spravedlnosti a justice. Chcete-li se naopak z jeho odběru odhlásit, tento výběr zrušte.

Uspořádali jsme seminář na téma hodnocení dopadů regulace

Ve čtvrtek 11. října proběhl pod záštitou předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka seminář na téma hodnocení dopadů regulace. Kontrola zákonů před jejich přijetím je součástí legislativního procesu, která má zabránit přijímání tzv. legislativních zmetků a zároveň hodnotit finanční dopady po případném přijetí zákona. Na semináři vystoupila řada odborníků z oblasti ekonomiky, práva, sociologie a dalších společenských věd. Audiozáznam ze semináře najdete zde. V přiloženém komentáři rovněž naleznete prezentace řečníků.

 

Úspěchy na poli legislativy

✔ Sněmovnou prošel nominační zákon, který upravuje způsob jmenování členů řídících a dozorčích rad právnických osob, ve kterých má svůj vlastnický podíl stát a který vláda předložila po iniciativě Pirátů. Ještě budeme usilovat o začlenění tzv. vlastnické politiky státu, která spočívá ve vymezení strategických cílů a zájmů státu a pravidel pro transparentní fungování společností vlastněných či spoluvlastněných státem.

✔ Rovněž se podařilo snížit odměny politikům, kteří kumulují funkce. Za druhou politickou funkci bude nově odměna snížena na 40 procent platu.

✔ Již dříve v průběhu tohoto roku se nám například podařilo prosadit zrušení výjimek v rámci registru smluv pro některé podniky ovládané státem jako je ČEZ či České dráhy či zavést tzv. informační příkaz, který zamezí obstrukcím úřadů při získávání informací občany.

 

Karta soudce

Finišují práce na prototypu veřejné karty soudce, kterou snad stihneme představit do konce tohoto roku. Justice je málo transparentní. Soudci na rozdíl od politiků neposkytují veřejné informace o potenciálním střetu zájmů, majetku a často ani životopisy. Je rovněž obtížné získat informace o rozsudcích, které daný soudce soudil. Proto na příkladu konkrétního soudce vytváříme jeho veřejnou karty se záznamy o jeho osobě a výsledcích.

 

Předložíme pozměňovací návrh k vládnímu návrhu, který se týká ukládání peněžitých trestů

V pozměňovacím návrhu chceme určit jasný vztah mezi majetkovými poměry pachatele a výší jedné denní sazby, protože vládní návrh nezaručuje rovný přístup k různě movitým pachatelům. Pozměňovací návrh chceme předložit do garančního ústavně právního výboru mezi prvním a druhým čtením.

 

Pozvánky a zápisy z rezortního týmu Spravedlnost

Informujeme, že na fóru Pirátské strany se můžete dostat k pozvánkám i zápisům ze schůzek rezortního týmu Spravedlnost.

 

21. října se uskuteční seminář k řetězení trestů

Řetězení trestů je jedním z významných problémů současného trestního práva, které se mimo jiné podílí na vysokém počtu vězeňské populace v České republice. V současné době lze jen obtížně přihlédnout při ukládání trestů za trestnou činnost spáchanou po vyhlášení předchozího odsuzujícího rozsudku k dříve uloženým dosud nevykonaným trestům. V rámci tohoto semináře budou představeny dopady takovéhoto přístupu na českou vězeňskou populaci, teoretické důvody, proč podobný přístup není vhodný, postřehy praxe i zahraniční příklady, které toto téma vhodněji upravují. Téma semináře bude navazovat i na čerstvý nález Ústavního soudu sp. zn. II. ÚS 4022/18 ze dne 30. 7. 2019, který současný systém výrazně kritizoval.

 

Připomínáme, že uvítáme aktivní právníky, kteří by byli ochotni nám svou prací pomoci.

Pokud máte nápad, návod na jeho zpracování najdete na našem webu Šance pro nové nápady.

Seznam našich výsledků od začátku volebního období najdete na webu pirati.cz/vysledky.

Pěkné podzimní dny přeje

Jakub Michálek, vedoucí rezortního týmu Spravedlnost

Vizí Pirátů je svobodná, vzdělaná a digitálně propojená společnost.