Resortní tým Životní prostředí: září 2019 (zpět)

Milí piráti a příznivci,

zdravíme vás se zářijovým newsletterem resortního týmu Životní prostředí PSP. Celé léto jsme jeli naplno, nyní řešíme kauzy a prožíváme legislativní smršť v poslanecké sněmovně. :)

Čemu jsme se věnovali?


  • Ochrana klimatu a její financování: V týdnu od 9. června do 15. června se Dana Balcarová zúčastnila konference OSN v New Yorku. Konference přezkoumávala plnění pěti globálních cílů udržitelného rozvoje, z nichž jeden se týká změny klimatu. „Byla to pro mě ohromná zkušenost z jednání na vysoké politické úrovni. Z New Yorku jsem si odnesla to, že v otázkách ochrany klimatu je obzvlášť důležité myslet v souvislostech. Mysli globálně, jednej lokálně…“ říká ke své účasti na konferenci Dana.

  • Hraboši: 12. srpna Dana Balcarová požádala v podnětu, který odnesla na Českou inspekci životního prostředí, aby inspekce bezodkladně zrušila povolení plošné aplikace jedu na hraboše Stutox, které je v tuto chvíli jen dočasně pozastavené. Česká inspekce životního prostředí odpověděla na podnět s tím, že neshledává důvody pro zrušení povolené aplikace. Připravujeme odvolání.
  • Účast veřejnosti: Dana Balcarová se také zaměřila na nález Ústavního soudu, který rozhodl, že ze zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, nebude vypuštěn paragraf, který umožňoval několika vybraným stavbám projít schválením bez standardního procesu posouzení vlivu na životní prostředí. Vliv na životní prostředí, kvalitu života, a tedy i zdraví, je nutné posuzovat u všech staveb bez rozdílu. Argument, že by účast veřejnosti posouzení významně prodlužovala, není relevantní. Piráti vždy prosazují právo obyvatel podílet se na rozhodování o kvalitě svého života. Stejně tak jsme se věnovali tématu účasti veřejnosti v připravované novele stavebního zákona.
  • Počerady: Dana Balcarová podala interpelaci na Andreje Babiše a ptala se ho na názor na prodej nejšpinavější uhelné elektrárny holdingu Pavla Tykače. Je velké riziko, že Pavel Tykač bude Počerady, které ročně vypustí téměř tolik CO2 jako všechna nákladní auta v České republice, provozovat další desítky let. Odpověď předsedy vlády si můžete přečíst zde.
  • Zápach: Dana Balcarová se sešla s pražským radním Tomášem Murňákem a pirátskou zastupitelkou Janou Horkou k problematice zápachu z továrny na výrobu psích granulí VAFO Chrášťany. Zápach z této provozovny už od roku 2017 sužuje obyvatele Prahy 13 a Prahy 6.
  • Emisní povolenky: Dana Balcarová podala tři pozměňovací návrhy k novele zákona o obchodování s emisními povolenkami. Jejich cílem je zajistit, aby co největší část zisků z dražeb emisních povolenek účelově směřovala na ochranu klimatu a aby byla zajištěna co největší transparentnost v rozdělování peněz z tzv. Modernizačního fondu.
  • Web k problematice oběhového hospodářství: František Elfmark vytvořil nový web k problematice odpadů a oběhového hospodářství,. Účelem webu je zvýšení informovanosti směrem k veřejnosti a posílení komunikace s občany. Vedle spuštění webu připravují Piráti odborný seminář, který proběhne 1. října v Poslanecké sněmovně a bude se primárně věnovat připravované legislativě o obalech a odpadech.
  • Recyklace plastů: František Elfmark se sešel se zástupci největšího výrobce a vývozce přepravních palet z recyklovaných plastů v ČR společností Stabilplastik, spol. s r.o. Jejich záměrem je zajištění výraznější podpory většího dotřiďování plastového odpadu, aby byla výsledná surovina dále lépe zpracovatelná. Dle sdělení MŽP je v ČR počet zpracovatelů znečištěného plastového odpadu na finální výrobky jen minimální, a proto se chceme touto problematikou více zabývat a upozornit na ni ve veřejném prostoru.
  • Chcete o nás vědět víc?

  • Podívejte se na naše stránky :)
  • Prostudujte si pirátský program pro oblast životního prostředí.
  • Co se zrovna děje ve sněmovním výboru pro životní prostředí, můžete najít pod tímto odkazemí. Čekají tam na Vás programy výborů, dokumenty z jejich jednání i info o pořádaných seminářích. Například na této stránce se můžete podívat, jak probíhal poslední výbor, který měl na programu pro nás velmi důležitý lesní zákon.
  • Sledujte naši práci ve zprávách pro veřejnost a média.
  • Zapojte se do krajských expertních týmů životního prostředí dle vašeho bydliště.
  •  

    Za tým životního prostředí PSP,

    Dana Balcarová, poslankyně PSP ČR, předsedkyně výboru pro životní prostředí