Resortní tým Vnitro a bezpečnost: Piráti - Vnitro a bezpečnost (zpět)

Vážení členové, příznivci, dobrovolníci a kamarádi,

máme za sebou první zářijové dny, kdy se opět naplno rozběhla činnost Poslanecké sněmovny, na kterou reaguje i resortní tým Vnitro a bezpečnost při poslaneckém klubu České pirátské strany. Co jsme probírali? Na jakou agendu se soustředíme? A kam povedou naše následující kroky?

Obsah

  • 8. schůze resortního týmu VB
  • Vládní maxinovela zbraní.
  • Novela o obecní policii
  • Interpelace na předsedu vlády
  • Investice do kyberbezpečnosti
  • Naše semináře
  • Zastupitelé, zapojte se!

 

8. schůze resortního týmu Vnitro a bezpečnost

S prvním zasedáním Poslanecké sněmovny se resortní tým Vnitro a bezpečnost opět pustil do práce. Řešili jsme rozpočet pro Ministerstvo vnitra na rok 2020 (viz níže), pokračovali jsme v diskuzích o povinném nahrávání zákroků PČR a rozebírali novelu o obecní policii. Zápis si můžete přečíst zde.

 

Vládní maxinovela zbraní

Ministerstvo vnitra vložilo v reakci na evropskou legislativu do meziresortního připomínkového řízení soubor čtyř zákonů, které mají nahradit stávající zákon č. 119/2002, tzv. zákon o zbraních. Piráti nadále podporují koncepční přístup k české zbraňové legislativě podle našeho předvolebního slibu Na zbraně nesahat! Resortní tým Vnitro a bezpečnost má nyní za úkol nové zákony analyzovat.

Pokud chceme zachovat stávající rozsah práv a povinností občanů a přitom vyhovět evropské směrnici 2017/853, je třeba postupovat opatrně a vést dialog s ministerstvem vnitra, ministerstvem obrany i s nevládními organizacemi, zastupujícími zájmy držitelů zbraní. Zároveň je to příležitost legislativu modernizovat, agendu digitalizovat a usnadnit tak život jak žadatelům o zbrojní průkaz, tak jeho držitelům, a v neposlední řadě i policistům, kteří působí na odborech pro zbraně a bezpečnostní materiál. Návrhy zákonů tedy nyní posoudíme a naše případné připomínky se ponesou výhradně v tomto duchu.

Kromě tzv. maxinovely se nyní znovu otvírá i debata o změně či doplnění Ústavy. Ta by měla následovat teprve až po dokončení novelizace.

 

Novela o obecní policii

Pirátští poslanci a členové výboru pro bezpečnost Lukáš Kolářík a Tomáš Vymazal spolupředložili novelu zákona o obecní policii. Tento návrh dostal od vlády souhlasné stanovisko. Návrh specifikuje některé pravomoci příslušníků, zpřísňuje podmínky pro čekatele, upravuje podmínky pro výměnu informací mezi úřady apod. Nyní je tato novela zařazena na jednání právě probíhající 34. schůze Poslanecké sněmovny. Piráti jej již z předstihem vkládají do projektu Otevřená sněmovna, kde jej budou připomínkovat zájmové skupiny před očima veřejnosti.

 

Interpelace na Andreje Babiše

Česká republika bude předsedat Evropské unii. Předseda vlády Andrej Babiš však seškrtal rozpočet na třetinu, čímž hrubě omezil možnosti bezpečnostních složek státu zajistit zástupcům členských zemí ochranu. Místopředseda Výboru pro bezpečnost a pirátský poslanec Lukáš Kolářík proto připravil interpelaci, ve které žádá premiéra o vysvětlení.

 

Investice do kyberbezpečnosti

Rozpočet pro Ministerstvo vnitra na rok 2020 neobsahuje navýšení rozpočtu pro kyberbezpečnost. Ministr vnitra Jan Hamáček si myslí, že je pro stát výhodnější a levnější lepit díry po proběhlých kyberútocích, než jim předcházet. Piráti s tím zásadně nesouhlasí. Proto budeme navrhovat navýšení rozpočtu pro Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB). O průbězích jednání vás budeme postupně informovat.

 

Naše semináře

Pirátský poslanec a předseda komise pro kontrolu odposlechů Tomáš Vymazal otevřel na sněmovním semináři téma kontroly odposlechů. V šestihodinové debatě rozdělené do tří bloků vystoupili jak zástupci politických stran, tak zástupci orgánů činných v trestním řízení a obhájců. Z diskuze vyšlo najevo, že jak soudy, tak státní zastupitelství dlouhodobě nedodržují informační povinnost – vyrozumění občanovi, že jej Policie odposlouchávala.

O dva dny později otevřeli Piráti ve Sněmovně debatu o současném rámci a budoucím vývoji právní úpravy v oblasti konopí. Diskuze se netýkala jen novely umožňující rekreační využití, kterou předložili Piráti už v minulém roce, ale rovněž léčebného využití a případné komerční legislativy. Piráti pokračují ve snahách o nápravu konopné legislativy. Z toho důvodu pozvali ke kulatému stolu experty z řad lékařů s praktickými zkušenostmi a zástupce pacientů či komerčních subjektů. Při této příležitosti zároveň založili expertní skupinu, která se bude zabývat budoucími výzvami konopné legislativy.

Z obou diskuzí vyhotovíme záznamy, které umístíme na internet.

 

Zastupitelé, zapojte se!

Jste zvolení obecní zastupitelé za Piráty? Zajímáte se o obecní policii či celkově o obecní bezpečnost? Patříte mezi příslušníky obecní policie anebo máte tuto agendu coby zvolený radní přímo na starost? Pak hledáme právě vás!

Resortní tým Vnitro a bezpečnost při poslaneckém klubu České pirátské strany hledá dobrovolníky a experty pro agendu obecních policejních sborů. Činnost v rámci agendy spočívá v připomínkování návrhů zákonů, rešerších, komparativních analýzách, ale také v navrhování vlastních změn legislativy. Zájemci nechť se ozvou na adresu daniel.galuszka@pirati.cz

 

Děkujeme, že jste dočetli až sem. Více informací o resortním týmu jako takovém se dočtete na Pirátském webu.

S pozdravem,

Lukáš Kolářík
poslanec České pirátské strany
vedoucí resortního týmu