Resortní tým Práce a sociální věci: únor 2019 (zpět)

Milé pirátstvo a příznivci,

co se ve Sněmovně dělo s ohledem na sociální věci v únoru 2019?

  • veřejná služba
  • potravinové banky
  • sociálně vyloučené lokality
  • sociálně-zdravotní pomezí
  • důchody
  • to vše, mnohé další a pozvánky na seminář ve Sněmovně i v Ústí n. L.v aktuálním newsletteru z pohledu Olgy, pirátské místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku.
    Psáno k 1.3.2019.

    7.2. se na Výboru pro sociální politiku (VSP) mluvilo o Veřejné službě.

    Veřejná služba je forma práce pro lidi dlouhodobě evidované na Úřadu práce, a takovýto popis průběhu výboru zveřejnila jedna pravidelná návštěvnice:
    “Musím říct, že tenhle výbor patří dlouhodobě k tomu nejhoršímu, co se dá ve sněmovně zažít. Zkuste si představit, že Richterová nebo Sklenák vznesou naprosto legitimní dotaz stran veřejné práce, například jak úřady práce zamezí tomu, že pětašedesátiletá žena, které nebyla veřejná služba na obci vůbec nabídnuta, stejně klesne s příjmem na životní minimum. Nastane totální chaos - jedna poslankyně se směje na celé kolo, druhá nevěřícně vrtí hlavou, další poslanci ironicky vzdychají nebo točí pohledy do stropu.”
    Chci přispět k takovému fungování Úřadu práce, jehož zaměstnanci budou mít možnost chovat se férově k lidem, kteří jsou dlouhodobě v evidenci ÚP a mnozí z nich mají např. částečný invalidní důchod - dnes je pro některé příliš snadné být v evidenci, pro většinu lidí to je ale nejzazší řešení a nemají výhled na změnu.

     

    8.2. jsme se na schůzi Stálé komise pro rodinu, rovné příležitosti a národnostní menšiny věnovali problémům romské menšiny.

    Téma znělo Romové a naše společnost a bylo zaměřeno na informace o problematice začleňování. Byla tam zmocněnkyně pro lidská práva M. Štěpánková, zástupci MPSV, Úřadu práce, Agentury pro soc. začleňování a neziskových organizací. Byla to taková příprava na plánovaný výjezd do Mostu.

    Zazněly známé pravdy: v postižených oblastech je třeba řešit bydlení, zaměstnání, vzdělávání, oddlužení, komunitní práci, sociální práci, podporu vzájemného soužití. A nejen oddlužení - samozřejmě i exekuce.

    Za mě to hlavní: vše začíná ve škole. Ze segregovaných škol nemůžou vyjít lidi, kteří by byli schopni obstát v dnešní společnosti. A na druhou stranu: školy musí dostat pomoc, aby s dětmi ze znevýhodněných rodin mohly pracovat.

     

    20.2. - se sešla další schůze sněmovního Výboru pro sociální politiku

    VSP řešil aktuální situaci v oblasti náhradní rodinné péče (OSPOD, pěstouni) i potravinové banky.

    Jsem zvědavá na čísla. V usnesení žádáme MPSV mimo jiné: “o neprodlené předložení statistiky pěstounů, členěné po jednotlivých krajích, s rozdělením na pěstounskou péči příbuzenskou a zprostředkovanou, na celkové počty pěstounů (dlouhodobých a přechodných), svěřovaných dětí, za období posledních 5 let.” Nejhorší je malá podpora dlouhodobých pěstounů od některých krajů a i to, že pro MPSV zdá se tato oblast není prioritou.

    Taky výbor díky Pirátovi Lukáši Koláříkovi řešil IT systémy. K tomu jsme přijali usnesení, na jehož splnění jsme obzvlášť zvědaví: Výbor “ žádá ministryni práce a sociálních věcí, aby do 30. 5. 2019 písemně předložila členům výboru pro sociální politiku aktualizaci plnění klíčových projektů JISPSV. “ Jde o základ pro digitalizaci státu v této oblasti.

     

    Společná schůze VSP a Výboru zdravotního a jeho senátní obdoba

    Aby toho nebylo málo, odpoledne se sešla ještě společná schůze VSP a Výboru zdravotního a jeho senátní obdoba. Jednání bylo zacíleno zejména na chystanou reformu psychiatrické péče a problematiku zdravotně sociálního pomezí, se kterou už roky nedokáže pohnout žádný ministr.

     

    21.2. - #dyckymost!

    Výbory zdravotní i sociální vyjely do Mostu. Nemusím se utvrzovat, zda seriáloví tvůrci nekecaj, už jsem tam v kojeneckém ústavu byla v létě. Nyní jsme viděli vyloučenou lokalitu Chanov, tamní ZŠ a právě kojeňák.
    O výjezdu vyšla reportáž jak ze safari, kupodivu v Blesku:-)

    A skvělej článek ke vzdělávání si určitě přečtěte v A2larmu.

     

    26.2. - schůzka resortního týmu Sociální věcí a bydlení

    Díky všem, kteří v hojném počtu přišli, tentokrát poprvé do PiCe. Pokud máte pocit, že byla některá témata odtažitá nebo nezáživná - vězte, že všechno, o čem jsme se bavili, postupně zužitkovávám během probíhajícího pléna Sněmovny!

     

    27. 2. - cesta "služebně za službou"

    Plzeňští Piráti (hl. Pepa Kubát) pro mne zorganizovali skvělou okružní jízdu za různými typy sociálních služeb. Začali jsme v Domažlicích v Domově se zvláštním režimem pro klienty s lehčí formou Alzheimerovy choroby a stařecké demence, pokračovali jsme v Klatovech setkáním s paní ředitelkou Oblastní charity a návštěvou Ústavu městských sociálních služeb. Následoval Nízkoprahový klub pro mládež Chapadlo a přejezd do Plzně, kde jsme navštívili startovací byty pro děti z dětského domova Domino, zčásti rozptýleného do bytů.
    Z výjezdu chystáme podrobnější report, zatím se podívejte na video.

     

    27.2. - mezitím...

    A zatímco jsem hltala informace v terénu, ve Sněmovně se krutě schůzovalo:

    27.2. - se sešel resortní tým Místní rozvoj - z naší agendy se probírala především transformace Státního fondu rozvoje bydlení na Státní fond podpory investic. Ptáte-li se, co to znamená: Do SFRB se kdysi uložily peníze z prodeje státního majetku s jasným určením: podpora bydlení. A naše osvícená vláda si řekla, že v době bytové krize a nedostupnosti bydlení ji nenapadá nic lepšího, než tyhle peníze rozpustit do podpory cestovního ruchu a všemožného “regionálního” podnikání. Pomineme, že je ve fondu i takhle peněz málo (necelých 6 mld.) a bytovou situaci to tak úplně nevyřeší. Zarážející ale je, že premiér chce ročně nalít do svého slavného programu Výstavba miliardy 3 (někdy uvádí 2). Z čeho? To zřejmě neví ani on sám.

    27.2. - se sešel také důchodový tým. Prodiskutoval odpovědi na dotazník MPSV (skoro to vypadá, že sbírají nápady?) a pirátská stanoviska ke změně důchodového systému.
    Více k tématu, včetně dokumentu Pozice Pirátů k důchodové reformě od týmu Tomáše Martínka si můžete přečíst na fóru.

     

    28.2. - moje Praha 10 a Úřady práce

    Sešla jsem se se starostkou Prahy 10, Renatou Chmelovou. Řešily jsme náš evergreen - fungování Úřadu práce. Pokud přijde ekonomická recese, není vůbec jisté, že bude ÚP akceschopný.

    Kladu dotazy odpovědným lidem a eviduju je na Redmine.

     

    Nekonečná interpelace

    Celej únor si dopisuju s panem premiérem o sociálně vyloučených lokalitách. A čekám na konkrétní odpověď k začátku řešení sídlišť typu Janov.
    Můžete si o tom přečíst v článku na pirátském webu. (A až se dočkám odpovědi, vyvěsím fangle! A odpověď.)
    Aktualizace: 20.3. přišla odpověď. Jak moc je relevantní, posuďte sami, najdete ji [zde](https://redmine.pirati.cz/issues/18308).

     


    Pozvánky:

    13.4. (v sobotu) od 9 do 17 hodin se bude ve spolupráci s Agenturou pro sociální začleňování konat PirateCon v Ústí nad Labem. Je určen pro komunální zastupitele i všechny Piráty a příznivce zajímající se o romskou problematiku a sociální začleňování. Místo konání: Supice, Pařížská 5. Hlaste se na vaclav.zidek@pirati.cz. (Max kapacita je 35 účastníků.)

    21.5. chystáme ve Sněmovně velký seminář k tématu sociální práce směřující k podpoře v bydlení. Hlavní zkušenosti sdělí obce, kde už leccos funguje - Otrokovice, Ostrava, nebo také pražské městské části, kde zřídili kontaktní místo v bydlení. Neváhejte a hlaste se na freitas.zuzana@gmail.com.

    Příprava webu k sociálnímu systému stále žije - kdo by chtěl pomoci s testováním, ozvěte se Zuzaně!

    Kdo chcete přijít na příští sociální tým, koná se 9.4.2019 v PiCe od 16 do 18 hodin.


    Hezký březen a pěkné dny

    přejí

    Olga Richterová a Zuzana Freitas

    Vizí Pirátů je svobodná, vzdělaná a digitálně propojená společnost.